Μια χαραμάδα μπορεί να φέρει την καταστροφή!

Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια παγκόσμια ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα της πυρασφάλειας στα σύγχρονα κτίρια, καθώς έχουμε συνεχώς νέα κρούσματα καταστροφικών πυρκαγιών.Το πρόβλημα όμως είναι ότι μέχρι σήμερα εστιάζουμε μόνο στα υλικά σφράγισης με αποτέλεσμα να μένουμε στο δέντρο και να χάνουμε το δάσος.Αυτό γιατί όσα εξελιγμένα προϊόντα και τεχνικές πυροπροστασίας και αν εφαρμόσουμε σε ένα κτήριο, υπάρχει μόνο μια στιγμή για να καταλάβουμε την αποτελεσματικότητά τους.

Γράφει ο Θεόδωρος Σωτήριος Τούντας
Ερευνητής, Αρχιτέκτων Μηχανικός,
Ενεργειακός Σύμβουλος
Γενικός Διευθυντής FUV
www.fuv.gr, fuv@fuv.gr

 

Την ώρα της πυρκαγιάς!

Αν προκύψουν κάποια χιλιοστά στη σφράγιση ενός πυροδιαμερίσματος, από ανθρώπινο σφάλμα ή αστοχία υλικού, μπορεί να επέλθει η απόλυτη καταστροφή λόγω της καπνοπερατότητας.Η τραγική εμπειρία έχει αποδείξει ότι πρώτα χάνονται οι άνθρωποι από ασφυξία λόγω της μετάδοση του καπνού και στη συνέχεια από την φωτιά, η οποία πολλές φορές δεν τους προσεγγίζει καν. Για αυτό τον λόγο, υπάρχει τόσο παγκόσμια όσο και Ευρωπαϊκή οδηγία για τον έλεγχο αεροστεγανότητας και την ποιοτική μέτρηση των πυροδιαμερισμάτων.

Η Σημασία της Προληπτικής Δράσηςκαι ο έλεγχος αεροστεγανότητας

Όλα τα υλικά που μας δίνουν ονομαστικές αναφορές πυραντοχής 30, 60 ή 90 λεπτά τα οποία μετρήθηκαν σε έναν εργαστηριακό χώρο, έχουν κατά την εφαρμογή τους έστω και μια πιθανότητα να χάσουν την αξία τους την ώρα της πυρκαγιάς.  Με τον έλεγχο αεροστεγανότητας, δημιουργείται μια προσομοίωση πυρκαγιάς μέσα στους χώρους και βλέπουμε για πόση ώρα μπορούν να την συγκρατήσουν ή να αποτρέψουν τη μετάδοσή της.

Είναι μια αρκετά πολύπλοκη εργασία που όμως μας δίνει ένα συγκεκριμένο και σημαντικό αποτέλεσμα.

Το Hold Time του χώρου σε περίπτωση πυρκαγιάς. Δηλαδή έχουμε μια συγκεκριμένη και μετρήσιμη τιμή σε λεπτά για το πόση ώρα μπορεί να μας προστατέψει το συγκεκριμένο πυροδιαμέρισμα.Τώρα πλέον έχουμε δύο περιπτώσεις για να καταλάβουμε αν τα πυράντοχα συστήματα που έχουμε εγκαταστήσει μπορούν να λειτουργήσουν.

Η πρώτη είναι κατά την περίπτωση μιας πυρκαγιάς και η δεύτερη με την μέτρηση της αεροστεγανότητας.

Για να καταλάβουμε τη σημασία του συγκεκριμένου ελέγχου, υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που επιλέγουν αν θα ασφαλίσουν έναν χώρο ή όχι και με ποιο τίμημα, ανάλογα με το αποτέλεσμά του.

Αν δηλαδή έχουμε έναν χώρο διάτρητο, ένα server room για παράδειγμα και ο μετρημένος χρόνος προστασίας του δεν ξεπερνάει τα 2 λεπτά, η ασφαλιστική μπορεί να ζητήσει πολύ μεγαλύτερο τίμημα για να το ασφαλίσει ή και να μην δεχτεί να τον ασφαλίσει καθόλου.

Η μεθοδολογία που ακολουθείται ονομάζεται Έλεγχος Ακεραιότητας Χώρου (ΕΑΧ)- Room Integrity Test (RIT),είναι πολύ πιο περίπλοκη από αυτή των θερμικών απωλειών, καθώς λαμβάνουμε υπόψη τα αέρια που χρησιμοποιούνται για την πυρόσβεση, το ύψος προστασίας του εξοπλισμού, τις περσίδες εκτόνωσης των αερίων, τις ψευδοροφές, το υπερυψωμένο δάπεδο και άλλα πολλά.

Τέλος με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία, ο έλεγχος γίνεται πάντα δύο φορές για να επιβεβαιωθούν τα τελικά αποτελέσματα.

Ο Έλεγχος Ακεραιότητας Χώρου (ΕΑΧ) – Room Integrity Test (RIT) αποτελεί μια διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης της ικανότητας ενός χώρου να περιορίσει και να διατηρήσει την προστασία που παρέχεται σε αυτόν, από τα συστήματα κατάσβεσης πυρκαγιάς χωρίς νερό, όπως είναι τα αέρια πυροσβεστικά μέσα.

Ο έλεγχος αυτός δεν αποτελεί μόνο ένα βήμα για την εκπλήρωση νομικών απαιτήσεων αλλά είναι επίσης μια κρίσιμη προληπτική δράση. Με την εφαρμογή του ελέγχου ακεραιότητας χώρου, οι επιχειρήσεις διασφαλίζουν ότι οι προσπάθειες και οι επενδύσεις που έχουν κάνει για την προστασία από την πυρκαγιά θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα όταν θα είναι απαραίτητο. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολλές οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητάνε τα αποτελέσματα του ελέγχου ακεραιότητας χώρου όταν πρόκειται να ασφαλίσουν το πιο σημαντικό και νευραλγικό σημείο πληροφοριών και δεδομένων μιας επιχείρησης.

Που απευθύνεται ο Έλεγχος Ακεραιότητας Χώρου;

Οι έλεγχοι ακεραιότητας χώρου πραγματοποιούνται συνήθως σε κτίρια με χώρους υψηλού κινδύνου, όπως κέντρα δεδομένων (DataCenters), δωμάτια διακομιστών, εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, χημικές εγκαταστάσεις,μουσεία, γκαλερί τέχνης,νοσοκομεία ή άλλες εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται πολύτιμος εξοπλισμός, άτομα ή ευαίσθητες πληροφορίες.Εάν ένας χώρος αποτύχει στη δοκιμή, ο τεχνικός μπορεί να εντοπίσει σημεία αδυναμίας και να προτείνει λύσεις βελτίωσης της αεροστεγανότητάς του. Ο έλεγχος ακεραιότητας χώρου είναι ένα σημαντικό μέρος του σχεδιασμού πυρασφάλειας και απαιτείται από τους οικοδομικούς κώδικες και κανονισμούς παγκοσμίως.

 Πώς γίνεται, ποιες είναι οι τεχνικές διαδικασίες;

Η διαδικασία δοκιμής ακεραιότητας δωματίου περιλαμβάνει την αξιολόγηση της αεροστεγανότητας των τοίχων, των θυρών και όλων των διελεύσεων ενός χώρου για να διασφαλιστεί ότι αυτός μπορεί να διατηρήσει την ακεραιότητά του όταν ενεργοποιείται το σύστημα πυρόσβεσης. Βασικά, ελέγχονται για διαρροές και χαραμάδες χιλιοστών.

Η διαδικασία του ελέγχου περιλαμβάνει την χρήση ειδικού εξοπλισμού για την μέτρηση της αεροστεγανότητας και την επιβεβαίωση της ικανότητας ενός χώρου να συγκρατεί τα πυροσβεστικά αέρια. Με τη δημιουργία ελεγχόμενης υπερπίεσης ή υποπίεσης, οι εξειδικευμένοιελεγκτές αεροστεγανότητας μπορούν να προσδιορίσουν την ακεραιότητα του χώρου και να εντοπίσουν τυχόν αδυναμίες.

Ο ρόλος της Τεχνολογίας στον Έλεγχο Ακεραιότητας Χώρου

Η χρήση προηγμένης τεχνολογίας είναι απαραίτητη στη διαδικασία του Ελέγχου Ακεραιότητας Χώρου. Ο ειδικός εξοπλισμός της Blower Door GmbH, όπως οιτουρμπίνες, οι ψηφιακοί ανιχνευτές διαρροών και οι συσκευές μέτρησης πίεσης, παίζουν κεντρικό ρόλο στην ακριβή αξιολόγηση της ακεραιότητας των χώρων.

 Ποιος είναι ο ελάχιστος χρόνος διατήρησης (Hold Time) ενός ελέγχου ακεραιότητας χώρου;

Ο ελάχιστος χρόνος διατήρησης ενός ελέγχου ακεραιότητας χώρου καθορίζεται τυπικά από το ανανεωμένο πρότυπο ISO 14520-1:2023 (Gaseous fire-extinguishing Systems), το οποίο περιγράφει τις απαιτήσεις για τα αέρια συστήματα καταστολής της πυρκαγιάς.Σύμφωνα με αυτό το πρότυπο, ο ελάχιστος χρόνος διατήρησης για έναν χώρο τα είναι 10 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων το δωμάτιο πρέπει να διατηρεί πίεση τουλάχιστον 25 Paπερισσότερη από την ατμοσφαιρική πίεση. Αυτός είναι ο ίδιος ελάχιστος χρόνος διατήρησης που συνιστάται από το πρότυπο NFPA 2001 που χρησιμοποιείται συνήθως στις Ηνωμένες Πολιτείες.Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ενδέχεται να ισχύουν διαφορετικοί κανονισμοί ή οδηγίες σε συγκεκριμένες καταστάσεις ή κλάδους και ο πραγματικός χρόνος διατήρησης που απαιτείται για έναν έλεγχο ακεραιότητας χώρου μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις ειδικές απαιτήσεις και τις συνθήκες της εγκατάστασης.

Σημασία της Συνεχούς Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης

Η συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση των επαγγελματιών πυρασφάλειας, καθώς και των διαχειριστών κτιρίων, είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική εφαρμογή του ελέγχου ακεραιότητας δωματίου. Η κατανόηση της διαδικασίας, των οφελών και των προκλήσεων μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη προετοιμασία και ανταπόκριση σε ενδεχόμενες πυρκαγιές.

Πόσο συχνά πρέπει να διεξάγεται ο Έλεγχος Ακεραιότητας Χώρου;

Στις χώρες που ακολουθούνται και τηρούνται οι επίσημες οδηγίες, η συχνότητα των ΕλέγχωνΑκεραιότητας Χώρου καθορίζεται από τους κανονισμούς ή τις οδηγίες πυρασφάλειας. Τα δύο πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πρότυπα είναι το ISO 14520-1:2023 για συστήματα καταστολής πυρκαγιάς με αέρια και το EN 15004-1:2019 για συστήματα αφρού πεπιεσμένου αέρα.

Κατά τοISO14520-1:2023 οι Έλεγχοι Ακεραιότητας θα πρέπει να διεξάγονται σε αέρια συστήματα πυρόσβεσης «τουλάχιστον κάθε 12 μήνες ή όποτε γίνονται τροποποιήσεις στον χώρο». Αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε αλλαγές, όπως η εγκατάσταση νέου εξοπλισμού, τότε θα πρέπει να διεξαχθεί ένας Έλεγχος Ακεραιότητας για να διασφαλιστεί ότι δεν διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα του συστήματος καταστολής αερίων.

Το EN 15004-1:2019επίσης συνιστά τη διεξαγωγή ΕλέγχουΑκεραιότητας σε συστήματα αφρού πεπιεσμένου αέρα «τουλάχιστον κάθε 12 μήνες ή όποτε γίνονται τροποποιήσεις στον χώρο. Αυτό είναι σύμφωνο με τις οδηγίες για τα αέρια συστήματα πυρόσβεσης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για τις ελάχιστες απαιτήσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητο να διεξάγονται δοκιμές ακεραιότητας δωματίου πιο συχνά. Για παράδειγμα, εάν ένας χώρος έχει υποστεί σημαντική φθορά ή εάν έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στη διάταξη ή τη χρήση του χώρου, μπορεί να είναι σκόπιμο να διεξάγονται δοκιμές πιο συχνά.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, με τον έλεγχο αεροστεγανότητας γίνεται μια ουσιαστική αξιολόγηση της ικανότητας ενός χώρου να περιέχει κατασταλτικά αερίων. Επίσης, είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ανθρώπων, του εξοπλισμού και των ευαίσθητων πληροφοριών σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες κτιρίων θα πρέπει να διενεργούν τακτικές δοκιμές ακεραιότητας δωματίου για να διασφαλίσουν ότι οι εγκαταστάσεις τους πληρούν τα απαιτούμενα πρότυπα και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο ζημιάς σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αφιερώνοντας χρόνο για να κατανοήσουν τη σημασία των δοκιμών ακεραιότητας δωματίου, οι ιδιοκτήτες κτιρίων μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων τους και των ανθρώπων και των πληροφοριών που προστατεύουν.