Ο νέος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος, μιλά σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό Ψυκτικός. Μεταξύ άλλων, μιλάει για τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη συνδικαλιστική διαδρομή του, για τις αξίες που πρέπει να διέπουν κάποιον που θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα, για τις προκλήσεις αλλά και τους στόχους της Ο.Ψ.Ε., για τους λόγους συμμετοχής των ψυκτικών στο Σ.Ε.Ψ.Ε. κ.ά.

Συνέντευξη στον Διονύση Βρυώνη

Κε Κοντούσια μέχρι σήμερα έχετε θητεύσει στο Δ.Σ. του Σ.Ε.ΨΥ.Π. σαν μέλος και Πρόεδρος του, της Ο.Ψ.Ε. από την θέση του Γενικού Γραμματέα και τα τελευταία χρόνια προεδρεύετε στον Συνεταιρισμό Επαγγελματιών Ελλάδος. Το ερώτημα είναι, τι σας ωθεί να έχετε αυτές τις δραστηριότητες;

Συνάδελφε Διονύση αρχικά θέλω να σε ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου δίνεις ώστε να απαντήσω στις ερωτήσεις αλλά και να εκφράσω μέσα από το περιοδικό μας τις απόψεις μου. Θα σε αποκαλώ συνάδελφο διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ανθρώπους που υπήρξαν στον χώρο μας και έχουν προσφέρει πολλά όπως εσύ.

Το 2007 ξεκίνησε η ενασχόλησή μου με τα κοινά του κλάδου όταν βρέθηκα για πρώτη φορά στο Δ.Σ του Σ.Ε.Ψ.Υ.Π. και αργότερα ως εκλεγμένο μέλος και αντιπρόσωπος του στην Ο.Ψ.Ε. Στην συνέχεια, το 2012 – 2013 με δική σου προτροπή ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με τον Σ.Ε.Ψ.Ε. για να ακολουθήσει η πορεία μου στην Ο.Ψ.Ε. σαν μέλος, Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος από τις 14/01/23, δράττομαι δε της ευκαιρίας να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που με εμπιστεύτηκαν και με εμπιστεύονται και να τους πω ότι θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για την αναβάθμιση του κλάδου, όπως επίσης να υπενθυμίσω σε όλους όσους ασχολούνται ή σκέφτονται να ασχοληθούν με τα κοινά ότι κανένας δεν περισσεύει και όλοι είναι απαραίτητοι για την επίτευξη των επαγγελματικών μας στόχων, πολλώ μάλλον τώρα που συμμετέχω στο Δ.Σ. της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. στο οποίο εξελέγην πρόσφατα.

Η απάντηση συνάδελφε Διονύση είναι ότι όταν βρέθηκα σε όλα αυτά κατάλαβα ότι πραγματικά ήθελα πολύ να βοηθήσω όσο περισσότερο μπορούσα τον κλάδο μας, να φτάσει ψηλά εκεί που πραγματικά αξίζει να βρίσκεται, διότι το τεχνικό επίπεδο των ψυκτικών είναι πολύ υψηλό αλλά μη κατοχυρωμένο, όπως θα έπρεπε να είναι, έτσι όπως μας αξίζει να είναι. Εγώ προσωπικά, αν τα χρόνια γύριζαν πίσω, την ίδια δουλειά θα επέλεγα γιατί την αγαπώ και πραγματικά αξίζουμε πολύ περισσότερα. Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά και ευρισκόμενος δίπλα σε ανθρώπους που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στον κλάδο μας άρχισα να ασχολούμαι όλο και περισσότερο, με διάθεση και στόχο να προσφέρω ότι καλύτερο μπορώ.

Πορεία διαμαρτυρίας 2011

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια συνάδελφε, πες μου λοιπόν ποιες είναι οι αξίες που θεωρείς ότι πρέπει να διέπουν αυτόν που θα θελήσει να ακολουθήσει την ίδια πορεία με εσένα και ποιες κρατάς εσύ προκειμένου να ασκείς τα καθήκοντά σου;

Πρώτα από όλα σεβασμός στο επάγγελμα, στους θεσμούς και στους ανθρώπους που αγωνίσθηκαν για τη δημιουργία Σωματείων σε όλη την χώρα, την ίδρυση της Ο.Ψ.Ε. και του Σ.Ε.Ψ.Ε. Η αξία που κρατώ είναι ότι όποιος έχει διάθεση να ασχοληθεί με τα κοινά δεν πρέπει να στοχεύει σε προσωπικό κέρδος και δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν, γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Κυρίως, όμως με σεβασμό σε όλους τους συναδέλφους ψυκτικούς, όποιος και αν είναι αυτός, όπως και αν λέγεται, σε όποια θέση και αν βρίσκεται.

Αυτά που εγώ κρατάω πιο ψηλά από όλα είναι:
ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ – ΣΕΒΑΣΜΟΣ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Ηράκλειο 2012

Στη μέχρι σήμερα συνδικαλιστική διαδρομή σας σίγουρα αντιμετωπίσατε προκλήσεις και δυσκολίες, μπορείτε να αναφερθείτε στις σημαντικότερες;

Οι δυσκολίες δημιουργούν προκλήσεις. Αμέτρητες δυσκολίες. Πρώτα από όλα η ενεργοποίηση του δύσκαμπτου ελληνικού δημοσίου ώστε να ξεκινήσουν οι εξετάσεις για την αναβάθμιση των αδειούχων ψυκτικών και την πιστοποίηση αυτών.

Άλλη πολύ σημαντική δυσκολία και έντονη πρόκληση για εμένα ήταν η ενασχόλησή μου με τον Σ.Ε.Ψ.Ε. Θα θυμάσαι πολύ καλά όταν βρεθήκαμε στο ίδιο Δ.Σ τις δυσκολίες που υπήρχαν και πόση προσπάθεια έπρεπε να καταβάλουμε για να καταφέρουμε με ομαδική δουλειά να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα, να επιστρέψουν οι συνάδελφοι στον Συνεταιρισμό που είναι πλέον μια υγιέστατη επιχείρηση.

Πιστοποιήσεις στην Αττική 2016

Οι δυσκολίες που αναφέρετε σας έχουν φέρει στο σημείο κάποια στιγμή να σκεφτείτε την απόσυρσή σας από τα κοινά και την προσήλωσή σας στην προσωπική σας επαγγελματική δραστηριότητα;

Δεν θα σου κρύψω ότι υπήρχαν στιγμές που το σκέφτηκα αλλά τελικά θύμωνα με τον εαυτό μου, όπως ανέφερα και πριν οι δυσκολίες δημιουργούν προκλήσεις, οπότε παίρνω δύναμη και συνεχίζω.

Εάν σας ζητήσω να κάνετε έναν απολογισμό των ενεργειών που έγιναν από το Δ.Σ. της Ο.Ψ.Ε. ποιες εξ΄ αυτών θεωρείτε κορυφαίες;

Οι παλαιότεροι από εμάς έχουν παλέψει αρκετά για να καταφέρουν η Ομοσπονδία να χαίρει μεγάλης αναγνωρισιμότητας από όλους τους κρατικούς φορείς. Είναι η προίκα μας με την οποία πρέπει να συνεχίσουμε όλοι όσοι υπηρετούμε τώρα την Ομοσπονδία. Ήταν πολλές και μεγάλες οι προσπάθειες που έγιναν από την Ο.Ψ.Ε. για να καταφέρουμε να γίνουν εξετάσεις ώστε να αναβαθμισθούν οι άδειες όλων των συναδέλφων και να αποκτήσουν πιστοποιήσεις για τη διαχείριση των ψυκτικών ρευστών. Με μεγάλη πίεση προς τις Περιφέρειες καταφέραμε το αυτονόητο, για εμάς, να καθοριστούν επιτροπές σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες, έτσι ώστε να εφαρμοστεί το Προεδρικό Διάταγμα και οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί.

Επίσης, πλέον μιλάμε για μια Ομοσπονδία με διοικητική και οικονομική επάρκεια, με γενικές συνελεύσεις, στις οποίες υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και μην ξεχνάμε τις τεράστιες προσπάθειες του απελθόντα Προέδρου κου Παναγιώτη Πουλιάνου, ο οποίος διατρέχοντας όλη την Ελλάδα κατάφερε να δημιουργήσει νέα Σωματεία, να μεγαλώσει την Ομοσπονδία και να της δώσει το κύρος και τη θέση που της αρμόζει.

Αθήνα 2017

Μετά την εκλογική διαδικασία για τη σύσταση του νέου Δ.Σ. της Ο.Ψ.Ε. ποιοι είναι οι νέοι στόχοι που εσείς έχετε κατά νου να αναδείξετε, ιδιαίτερα τώρα από την θέση του Προέδρου;

Αρχικά, πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι πάγιο αίτημα της Ο.Ψ.Ε. η δημιουργία ΜΗΤΡΩΟΥ ΨΥΚΤΙΚΩΝ έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει ποιοι και πόσοι είμαστε, ώστε σε όλα τα νέα έργα Ιδιωτικά – Δημόσια – Έργα μέσω ΕΣΠΑ, να υπάρχουν μόνο αδειούχοι και πιστοποιημένοι ψυκτικοί.

Νομίζω ότι έφτασε ο καιρός να πιέσουμε στο μέγιστο όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους με το επάγγελμα του ψυκτικού (εμπόρους ψυκτικών ρευστών, μηχανημάτων και ανταλλακτικών, εισαγωγικές και εμπορικές εταιρείες ψυκτικών και κλιματιστικών μηχανημάτων), για το ποιος τελικά πρέπει να ασκεί εργασίες σε ψυκτικές και κλιματιστικές μονάδες, ποιος προμηθεύεται ψυκτικά υγρά, ποιος κάνει επισκευές, ποιος κάνει εγκαταστάσεις.

Όμως θα πρέπει και οι συνάδελφοι ψυκτικοί να καταλάβουν τις υποχρεώσεις που έχουν, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών κανονισμών. Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε όλοι την αξία του ψυκτικού και να εναρμονιστούμε με τη νομοθεσία.

Υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες και τα νέα ψυκτικά ρευστά.

Ένταξη του κλάδου σε προγράμματα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεών μας.

Προσπάθεια για τη δημιουργία νέων Σωματείων.

Περιφρούρηση του επαγγέλματος με τη συνεργασία των Σωματείων και την ενημέρωση των μελών τους.

Κόρινθος 2019

Θεωρείτε ότι το επάγγελμα του Ψυκτικού ανήκει στα επαγγέλματα του μέλλοντος και ποιες είναι οι δυσκολίες που πρέπει να λάβουν υπ΄ όψιν τους οι νεότεροι εκ των συναδέλφων σας;

Αυτό είναι δεδομένο, βάσει των αναγκών που υπάρχουν και δημιουργούνται συνεχώς «δυστυχώς για το μέλλον της Γης – λόγω κλιματικής αλλαγής», οι ανάγκες της ψύξης αυξάνονται δραματικά.

Αδιαμφισβήτητα το επάγγελμά μας ανήκει στα επαγγέλματα του μέλλοντος και μακάρι να το καταλάβουν οι νεότεροι ώστε να ασχοληθούν με υπομονή, όμως, γιατί οι δυσκολίες στην αρχή της επαγγελματικής δραστηριότητας είναι αρκετές.

Με υπομονή και επιμονή, όταν κάτι το αγαπάς, μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου.

Κομοτηνή 2021

Μπορείτε να μας πείτε τι είδους επιχείρηση είναι ο Σ.Ε.Ψ.Ε. και να αναφέρετε κάποιους από τους λόγους που οι συνάδελφοι σας επαγγελματίες ψυκτικοί πρέπει να συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα, ποια είναι τα απτά οφέλη για τους συνεταιριστές;

Ο Σ.Ε.Ψ.Ε. είναι το κατάστημα όλων των ψυκτικών. Αυτό είναι που πρέπει να καταλάβουν οι συνάδελφοι και να στηρίξουν το εγχείρημα. Διοικείται από Δ.Σ. εκλεγμένο από τους ίδιους τους Συνεταιριστές.

Ο Συνεταιρισμός είναι σίγουρο ότι κρατάει τις τιμές χαμηλά έτσι ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι να προμηθεύονται σε ανταγωνιστικές τιμές ό,τι χρειάζονται για τις δουλειές τους.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι καταφέραμε όλοι μαζί, Δ.Σ. και Συνεταιριστές, την εξυγίανση του Σ.Ε.Ψ.Ε και τώρα πλέον δίνεται πιστωτικό τιμολόγιο στο τέλος του έτους βάσει αγορών, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικός προς όφελος των Συνεταιριστών Ψυκτικών.

Αυτό από μόνο του είναι το μεγαλύτερο κίνητρο ώστε όλοι οι συνάδελφοι να αποκτήσουν μερίδιο του Συνεταιρισμού.

Εγώ προσωπικά, μετά τη δική σου προτροπή, αγόρασα το 2012 συνεταιριστική μερίδα και το 2013 εκλέχτηκα στο Δ.Σ του Σ.Ε.Ψ.Ε.. Διετέλεσα Γραμματέας από το 2015 έως το 2021 και από τον Μάρτιο του 2021 οι συνάδελφοι με τίμησαν με την ψήφο τους και μέχρι σήμερα υπηρετώ τον Συνεταιρισμό από την θέση του Προέδρου.

Όλο αυτό το διάστημα σε άψογη συνεργασία με το υπόλοιπο Δ.Σ., το προσωπικό και τους συνεργάτες μας (λογιστές, ορκωτούς λογιστές, νομικούς συμβούλους) καταφέραμε να αυξήσουμε τον τζίρο. Επειδή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο πιστεύω ότι μόνο καλύτερα μπορεί να πάει το κατάστημά μας, αν το καταλάβουμε όλοι μας και το στηρίξουμε με τις αγορές μας.

Αθήνα 2023, στο βήμα ο κος Μπέσκος Νομικός Σύμβουλος της ΟΨΕ

Σε προσωπικό επίπεδο, σας ωφέλησε η συνδικαλιστική σας δραστηριότητα;

Με ωφέλησε αρκετά αλλά όχι σε οικονομικό επίπεδο, όπως μπορεί κάποιοι να νομίζουν. Με ωφέλησε κάνοντας γνωριμίες με συναδέλφους και πολλές νέες συνεργασίες με αυτούς. Επίσης με βοήθησε στην κατανόηση της νομοθεσίας.

Τι θα λέγατε σε κάποιον νεότερο συνάδελφό σας για να τον πείσετε να συμμετέχει στα κοινά;

Όλοι οι νεότεροι συνάδελφοι θα πρέπει να συμμετέχουν. Είναι αναγκαίο και εύχομαι να υπάρξουν πολλοί, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν αυτό που πραγματικά τους ανήκει, αυτό που πραγματικά ονειρεύονται για το επαγγελματικό τους μέλλον.