Σε αυτό το τεύχος έχουμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε τον Πρόεδρο του Σ.Ε.ΨΥ.Π. κο Κώστα Τσιντώνη για να μάθουμε τις σκέψεις του και τις προσπάθειές του να αναβαθμισθούν οι επαγγελματίες που απασχολούνται με την ψύξη και τον κλιματισμό και ο κλάδος συνολικά.

Συνέντευξη στον Διονύση Βρυώνη

Κε Τσιντώνη, θέλω να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη που δεχθήκατε να μας παραχωρήσετε και έτσι μας δίνετε την ευκαιρία να σας γνωρίσουμε εμείς και το αναγνωστικό μας κοινό.

Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω το περιοδικό για την ευκαιρία που μου δίνει να παρουσιάσω  τις απόψεις μου και τις σκέψεις των μελών του Δ.Σ. του Σ.Ε.ΨΥ.Π. προς τους Ψυκτικούς του Πειραιά και γενικότερα στους επαγγελματίες του κλάδου.

Σήμερα σας βρίσκουμε στη θέση του Προέδρου του ιστορικού Σωματείου Επαγγελματιών Ψυκτικών Πειραιά, του οποίου η δράση υπήρξε σημαντική και από τους κόλπους του έχουν αναδειχτεί σημαντικά στελέχη του κλάδου, αναδεικνύοντας  παράλληλα δύο Προέδρους στην Ο.Ψ.Ε., αισθάνεστε βάρος λόγω αυτής της ιστορικότητας;

Πρώτα από όλα τρέφω μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για τη δημιουργία του Σωματείου μας, τόσο για τα ιδρυτικά μέλη, όσο και για όλους όσους υπηρέτησαν τον κοινό μας σκοπό από διάφορες θέσεις. Αξιόλογοι άνθρωποι που υπηρέτησαν τον κλάδο όπως οι Ιωάννης Κόντες, Κων/νος Aτματζίδης, Ιωάννης Λυγερός, Στυλιανός Μπουρούσης, Νικόλαος Ατματζίδης, Πέτρος Καλτσούνης, Γεώργιος Παγιατάκης, Ιωάννης. Μπουρούσης, Λάμπρος Κατσώνης, Λάζαρος Ατματζίδης, Χρήστος Δεσποτόπουλος, Χαράλαμπος Κυπριζόγλου, Αντώνιος Κουλιανός, Σάββας Χατζημανώλης, Δημήτριος Μανιάδης, Διονύσιος Πάλλης, Ηλίας Μπαντάνας, Γεώργιος Μπόθος, Μηνάς Σιγάλας, Ονούφριος Παπάζογλου, Εμμανουήλ Μιχαήλ, Δημ. Καφούρος, Τριαντάφυλλος Μπούτλας, Ιωάννης Παγίδας, Εμμανουήλ Σαχτούρης και Σπύρος Μίχας, είναι η παρακαταθήκη μας και η παρουσία τους ανάμεσά μας πρέπει να παραμείνει αέναη.

Το Σωματείο είναι ζωντανός οργανισμός εξελίσσεται συνεχώς, έχει προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα και με την  πάροδο του χρόνου έχει αναδείξει δύο Προέδρους της Ο.Ψ.Ε τον κ. Δημήτρη  Κόκκοτο  και τον σημερινό κ. Δημήτρη Κοντούσια.

Προσωπικά, ασχολούμαι με τα κοινά αρκετά χρόνια, στα χρόνια αυτά προσπάθησα να προσφέρω από διάφορα πόστα ό,τι καλύτερο μπορούσα για το κοινό καλό, θεωρώ ότι συνεχίζω την προσπάθεια, όσων προϋπήρξαν στη θέση τού Προέδρου, με συνέπεια για το καλό του κλάδου μας. Εννοείται ότι νιώθω μεγάλη ευθύνη απέναντι στους συναδέλφους μου που με επέλεξαν.

Πώς έχετε στο μυαλό σας την έννοια του συνδικαλισμού όταν  αυτός αναπτύσσεται και απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες;

 Ο συνδικαλισμός είναι μια συλλογική δραστηριότητα ανθρώπων που ασκούν το ίδιο επάγγελμα με κοινά συμφέροντα και κοινά προβλήματα. Προκειμένου να πετύχουν  καλύτερες επαγγελματικές συνθήκες και για να προασπίσουν το επάγγελμά τους, επιλύοντας τα προβλήματα που παρουσιάζονται, πρέπει να είναι ενωμένοι και να παλεύουν συλλογικά.

Θέλω να σας ρωτήσω τι σας ώθησε προκειμένου να ασχοληθείτε ενεργά με τα κοινά, αν η παρουσία σας στα συνδικαλιστικά του κλάδου έχει συγκεκριμένους στόχους και πώς θεωρείτε ότι μπορείτε να βοηθήσετε τους συναδέλφους σας;

Θεωρώ ότι όλοι μας πρέπει να συμμετέχουμε στα Επαγγελματικά μας Σωματεία και ο κάθε ένας να βάζει το λιθαράκι του στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν και αναδύονται. Βρέθηκα στο χώρο του Σ.Ε.ΨΥ.Π., που είναι το Σωματείο της περιοχής που δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά, με σκοπό να προσφέρω τις υπηρεσίες που θα μου ζητηθούν από τους συναδέλφους για την αναβάθμιση του κλάδου.

Στη μέχρι σήμερα συνδικαλιστική  διαδρομή σας σίγουρα γνωρίσατε τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Οι συνάδελφοι σάς εμπιστεύθηκαν τη συμμετοχή σας στο Δ.Σ. του Σ.Ε.ΨΥ.Π., έχετε συγκεκριμένους στόχους και πρόγραμμα υλοποίησης τους;

Στόχος της  διοίκησης του Σ.Ε.ΨΥ.Π. είναι η επίλυση των προβλημάτων των Ψυκτικών, που δεν είναι και λίγα. Αδειοδοτήσεις-Πιστοποιήσεις και η δόμηση ελεγκτικού μηχανισμού για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών και της υφιστάμενης νομοθεσίας, για να περιορίσουμε τους “αεριτζήδες” προς όφελος των καταναλωτών και του κλάδου. Οι καλύτερες αμοιβές, η τεχνική κατάρτιση είναι σοβαρά ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Βασικός στόχος  και ζητούμενο είναι όλοι οι Επαγγελματίες Ψυκτικοί να ενταχθούν στα Σωματεία, να δραστηριοποιηθούν με κάθε τρόπο για την επίλυση των προβλημάτων και να δώσουν δύναμη στην Ο.Ψ.Ε. να πιέζει τα αρμόδια υπουργεία. Ελπίζουμε ότι η υλοποίηση του Μητρώου Ψυκτικών, που αποτελεί βασικό στόχο της Ομοσπονδίας, να βοηθήσει να  υπάρξει καλύτερος έλεγχος στην αγορά.

Θεωρώ ότι βασική προτεραιότητα, δική σας και του Δ.Σ. στο οποίο προεδρεύετε, είναι η υλοποίηση των στόχων σας. Η σύγκρουση με τον κρατικό μηχανισμό, που πολλές φορές εμφανίζεται αδιάφορος , είναι αναγκαία ή οι αξίες που σας διέπουν επιτάσσουν τον διάλογο ως πρώτιστη προτεραιότητα;

Εννοείται ότι ευχή όλων είναι να λύνονται όλα τα ζητήματα με διάλογο. Η πείρα όμως  μάς έχει διδάξει ότι τίποτα δεν χαρίζεται και δεν έχουμε κερδίσει κάτι χωρίς πολύ κόπο και αγώνα, εμείς παλεύουμε για την επίλυση των προβλημάτων μας, δεν επιλέγουμε ποιος θα είναι απέναντί μας.

Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι που εσείς έχετε κατά νου να αναδείξετε, υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση τους;

Βασικός στόχος είναι η επίλυση των παλαιών προβλημάτων που ήδη έχω αναφέρει. Ο  τρόπος που προτείνουμε για να πετύχουμε την υλοποίησή τους είναι η δραστηριοποίηση των συναδέλφων μέσα από το Σωματείο άμεσα.

Προκειμένου να πετύχουμε αυτή τη δραστηριοποίηση έχουμε σαν νέο στόχο να δημιουργήσουμε για τούς συνάδελφους ένα κύτταρο επιμόρφωσης, μέσω ημερίδων και σεμιναρίων που θα πραγματοποιούνται στις νέες εγκαταστάσεις του Σ.Ε.ΨΥ.Π., με βιβλιοθήκη και υποδομές Εργαστηριακής και Θεωρητικής Εκπαίδευσης.

Παραπάνω αναφερθήκαμε στις πρώτες κινήσεις που κάνατε, μπορείτε να μας δώσετε μια ιδέα για τη συνέχεια και τι να περιμένουμε;

Το σημερινό Δ.Σ. αποτελείται από παλαιούς και νέους συναδέλφους που είναι παθιασμένοι με τα ζητήματα του κλάδου και επειδή δεν θέλω να λέω λόγια θα πω μόνο ότι έχουμε υψηλούς στόχους.

Η ψύξη και ο κλιματισμός είναι εκ των πραγμάτων συνυφασμένα με την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, έχουμε στην Ελλάδα το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του επαγγέλματος;

Οι Έλληνες Επαγγελματίες Ψυκτικοί έχουν υψηλά στάνταρ κατάρτισης και γνώσεων, κυριολεκτικά δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε καθημερινή βάση, καλύπτοντας όλες τις απαιτήσεις, σε ζητήματα κλιματισμού και ψύξης, σε όλη την χώρα και μάλιστα επεκτείνονται και σε πάρα πολλές χώρες στο εξωτερικό. Έχουμε  μεγάλη ευαισθησία, γνώση  και αγωνία για τα περιβαλλοντολογικά ζητήματα.

Πώς έχετε σκοπό να παρεμβαίνετε στα δρώμενα του κλάδου για να βοηθήσετε την Ομοσπονδία στην επίτευξη των στόχων της;

Εμείς στον Πειραιά πάντοτε πρωτοστατούσαμε σε κάθε κινητοποίηση, και όχι μόνο της Ο.Ψ.Ε., που σκοπό είχε την επίλυση των προβλημάτων μας, θα συνεχίσουμε λοιπόν στην ίδια κατεύθυνση.

Η ενασχόλησή σας με τα κοινά του κλάδου σάς επηρεάζει σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο;

Όποιος  ασχολείται  με  τα  κοινά  και  συλλογικές  δραστηριότητες  σίγουρα   αφιερώνει  προσωπικό, επαγγελματικό χρόνο και όχι μόνο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Πρέπει να πω όμως ότι είναι επιλογή μας.

Εσείς προσωπικά και το Δ.Σ. έχετε αναλάβει βαρύ φορτίο στους ώμους σας, τι νομίζετε ότι θα σας βοηθήσει και τι ζητάτε από τους συναδέλφους σας για να μπορέσετε να συνεχίσετε με επιτυχία αυτά που έχετε στο μυαλό σας;

Όλοι οι επαγγελματίες ψυκτικοί πρέπει να γραφτούν στα Σωματεία της περιοχής τους. Συμμετοχή-Συμμετοχή-Συμμετοχή στις δραστηριότητες και σε κάθε εκδήλωση των Σωματείων.

Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Τσιντώνη, και μιας και είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τα νέα γραφεία του Σ.Ε.ΨΥ.Π., θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι συνεισέφεραν σε αυτό το πετυχημένο εγχείρημα και να ευχηθώ τα καλύτερα για την υλοποίηση των στόχων σας.