Ο νέος Ταμίας της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος, μιλά σε μια αποκλειστική συνέντευξη
στο περιοδικό Ψυκτικός. Μεταξύ άλλων, μιλάει για τη συνδικαλιστική διαδρομή του, για τις δράσεις και το πλάνο ενεργειών του νέου Δ.Σ., για τις προκλήσεις αλλά και τους στόχους της Ο.Ψ.Ε., για τη συμβολή των κατά τόπους Σωματείων στην υλοποίηση αυτών των στόχων, την επιμόρφωση των επαγγελματιών του κλάδου κ.ά.
Συνέντευξη στον Διονύση Βρυώνη
Κε Τσοντάκη, θέλω να σας συγχαρώ για την εκλογή σας στη θέση του Ταμία της Ο.Ψ.Ε. απ΄όπου σήμερα υπηρετείτε τον κλάδο. Σας γνώρισα το 2013 όταν χρειάστηκα τη βοήθειά σας σε ένα οινοποιείο στην Κίσσαμο, όπου μου την παρείχατε ανιδιοτελώς. Έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που σας γνώρισα και έμαθα για τις προσπάθειές σας προκειμένου να συστήσετε Επαγγελματικό Σωματείο Ψυκτικών στα Χανιά, θα ήθελα μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν που σχετίζεται με την πορεία σας στα συνδικαλιστικά δρώμενα.
Διονύση σε ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνεται από το πανελλήνιας εμβέλειας περιοδικό ¨Ο ΨΥΚΤΙΚΟΣ¨ να επικοινωνήσω με τους συναδέλφους μου. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά είναι ένα μικρόβιο, που αν δεν το έχεις δεν μπορείς να το κάνεις. Το απέκτησα από τους γονείς μου και ιδιαίτερα από τον πατέρα μου που υπήρξε συνδικαλιστής στον κλάδο Δημοτικών και Κοινοτικών υπαλλήλων.
Προσωπικά, ξεκίνησα όταν συναντηθήκαμε μια ομάδα συνάδελφων και ιδρύσαμε το Σωματείο Αδειούχων Επαγγελματιών Ψυκτικών Χανίων.
Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου που με εμπιστεύθηκαν και με εξέλεξαν να τους εκπροσωπώ στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος από την τιμητική θέση του Ταμία, όπως επίσης και του συναδέλφους μου στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Νομού Χανίων, πού έχω εκλεγεί στη θέση του Γενικού Γραμματέα και του Αντιπρόσωπου της στην Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε..
Στη μέχρι σήμερα συνδικαλιστική σας διαδρομή σίγουρα γνωρίσατε τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Πρόσφατα οι συνάδελφοι σάς εμπιστεύθηκαν τη συμμετοχή σας στο Δ.Σ. της Ο.Ψ.Ε., έχετε συγκεκριμένους στόχους και πρόγραμμα υλοποίησής τους;
Είμαστε ένα καινούριο Δ.Σ. αλλά με μεγάλη εμπειρία, την αποκτήσαμε αγωνιζόμενοι δίπλα στους προκατόχους μας στην Ο.Ψ.Ε., τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω για ό,τι μας δίδαξαν όλα αυτά τα χρόνια και για ό,τι έχουν προσφέρει στον κλάδο μας.
Στόχος του Δ.Σ. είναι να προασπίζεται, να διεκδικεί, να προαγάγει και να διασφαλίζει τα συμφέροντα, όπως εκείνα ανακύπτουν και μεταλλάσσονται στο περιβάλλον που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται οι Ψυκτικοί, προκειμένου να ανταποκριθούμε πλήρως στους λόγους για τους οποίους μας επέλεξαν οι συνάδελφοι και να καταστούμε άξιοι συνεχιστές των προγενεστέρων μας.
Είστε ικανοποιημένος από τον ρυθμό σύστασης Σωματείων ανά την Ελλάδα, θεωρείτε ότι έτσι αναβαθμίζεται ο κλάδος;
Όλα τα χρόνια γίνεται προσπάθεια από τις Διοικήσεις της Ομοσπονδίας να ιδρυθούν περισσότερα Σωματεία για να έχει ο κλάδος μεγαλύτερη δύναμη. Αυτή τη στιγμή, σε όλη την Επικράτεια δραστηριοποιούνται είκοσι επτά Σωματεία και είναι υπό σύσταση αλλά έξι, μέχρι τέλους του έτους εκτιμώ ότι θα ενταχθούν και αυτά στην Ομοσπονδία.
Πώς νομίζετε ότι μπορούν τα κατά τόπους Σωματεία να βοηθήσουν στην υλοποίηση των στόχων της Ο.Ψ.Ε.;
Για να υλοποιηθούν οι στόχοι της Ο.Ψ.Ε. θα πρέπει τα Σωματεία να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα ενεργά μέλη, που με την συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες να εκλέγουν περισσότερους αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία, έτσι ώστε να την καθιστούν υπολογίσιμη δύναμη με ό,τι αυτό σημαίνει.
Τι θα προτείνατε στα Σωματεία για να προσελκύσουν τους επαγγελματίες ψυκτικούς να ενταχθούν στις τάξεις τους;
Τα Σωματεία θα πρέπει να αγκαλιάζουν όλους τους συναδέλφους και να τους παρέχουν τη βοήθειά τους όπου τους ζητείται και έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν. Πάνω από όλα πρέπει να επικεντρωθούν στη συνεχή επιμόρφωσή τους.
Η επιμόρφωση των επαγγελματιών του κλάδου είναι μέσα στους στόχους σας;
Όπως ανέφερα και παραπάνω η επιμόρφωση των συναδέλφων επαγγελματιών θα πρέπει να είναι συνεχής. Προσωπικά οραματίζομαι η Ομοσπονδία να αποκτήσει Ακαδημία Ψύξης για την εκπαίδευση των συνάδελφων, για να μπορεί να στηρίζει πραγματικά και υπεύθυνα τους στόχους της. Με την ευκαιρία θέλω να γνωστοποιήσω ότι για το επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε σεμινάριο για τα εύφλεκτα υγρά (R290).
Η Ο.Ψ.Ε. είναι σε θέση να βοηθήσει τα Σωματεία να υλοποιήσουν σειρές επιμορφωτικών σεμιναρίων;
Φυσικά και είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τα Σωματεία για την υλοποίηση σεμιναρίων, εξ’ άλλου τα σεμινάρια που οργανώνει η Ομοσπονδία γίνονται μέσω των Σωματείων, όπως π.χ. τα σεμινάρια για το Ηλεκτρονικό Δελτίο Ελέγχου φθοριούχων αερίων.
Οι σχέσεις της Ο.Ψ.Ε. με το Σωματείο Επαγγελματιών Ψυκτικών και Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Ελλάδος είχαν τελευταία διαταραχτεί, είστε σε θέση να μας επιβεβαιώσετε την πληροφόρηση που έχουμε ότι εξομαλύνονται;
Η σχέση των Σωματείων με την Ομοσπονδία είναι όπως η Μάνα με τα παιδιά της, είμαστε μια οικογένεια, το ίδιο και με το Σωματείο Επαγγελματιών Ψυκτικών και Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Ελλάδος (Σ.Ε.Ψ.Κ.Ε.Ε.), ό,τι και να έχει συμβεί έρχεται το πλήρωμα του χρόνου για να πάμε παρακάτω, να ευθυγραμμιστούμε στην επιλογή των στόχων και τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων, για το καλό του κλάδου
Η ψύξη και ο κλιματισμός είναι εκ των πραγμάτων συνυφασμένα με την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, έχουμε στην Ελλάδα το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του επαγγέλματος;
Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να υπηρετηθεί συνειδητά από όλους τους ανθρώπους, εμείς που διαχειριζόμαστε αέρια που διαταράσσουν τη λειτουργία της φύσης πρέπει να γίνουμε θεματοφύλακες της προσπάθειας, και μπορούμε να είμαστε γιατί ο κλάδος διακρίνεται από πολύ υψηλό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης.
Οι επαγγελματίες συνάδελφοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε ότι αφορά την εύρεση τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, πώς σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε;
Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα σε όλη την Επικράτεια, ξεκινάει από τους γονείς, οι οποίοι δεν θέλουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν τον τεχνικό κλάδο, και την έλλειψη από τα σχολεία του Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Τα κατά τόπους Σωματεία θα πρέπει να συνεργασθούν με τις Διευθύνσεις Παιδείας των Περιφερειών τους προς ενημέρωση των μαθητών για το επάγγελμα του Ψυκτικού, τις γνώσεις που απαιτούνται προκειμένου να το εξασκήσουν αλλά και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από την εξάσκησή του.
Οι αμοιβές που παρέχονται από τους εργοδότες παίζουν κάποιο ρόλο;
Τον μεγαλύτερο λόγο έχουν οι αμοιβές των τεχνικών, καθώς και οι συνθήκες εργασίας. Κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να είναι οικονομικά ικανοποιημένος και σε καλό εργασιακό περιβάλλον για να μπορεί να αποδίδει στην εργασία του. Χαμηλές αποδοχές και μη ασφαλές εργασιακό περιβάλλον λειτουργούν αρνητικά στην προσπάθεια προσέλκυσης και τελικά εξεύρεσης τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού.
Η συνδικαλιστική δράση σάς επηρεάζει σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο;
Εκτός από τα συνδικαλιστικά ασχολούμαι και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αισθάνομαι την ανάγκη σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τη σύζυγο και τα παιδιά μου για την κατανόηση που δείχνουν και την υποστήριξή τους, επειδή όπως ανέφερα στην αρχή της συνέντευξης το μικρόβιο που υπάρχει απαιτεί πολύ χρόνο, με αποτέλεσμα να απουσιάζω αρκετά από την οικογένεια. Απαντώντας στην ερώτησή σας υπογραμμίζω ότι πάντα στη ζωή μου προτάσσω τις ισορροπίες και αυτό πράττω και στην παρούσα περίοδο της ζωής μου.
Θέλω να κλείσω αυτή τη συνέντευξη ευχόμενος σε όλους του συνάδελφους Υγεία, Ευτυχία και καλή σεζόν.
Κε Τσοντάκη θέλω να σας ευχηθώ κι εγώ με τη σειρά μου, καλή επιτυχία στους στόχους σας και δύναμη για να ανταπεξέλθετε στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις, τους συνδικαλιστικούς και αυτοδιοικητικούς σας στόχους.