Η τεχνητή νοημοσύνη ή αλλιώς Artificial Intelligence (AI) είναι η διαδικασία όπου οι υπολογιστές παίρνουν δεδομένα και εκπαιδεύονται βάσει αυτών, με σκοπό να εκτελούν αυτόματα διάφορες εντολές. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μηχανική νοημοσύνη που προσομοιώνει την ανθρώπινη συμπεριφορά και εκπαιδεύεται για να λύνει συγκεκριμένα προβλήματα.

Γράφει ο Νίκος Σεκεριάδης, Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκπαιδευτικός

Το τελευταίο διάστημα στο διαδίκτυο έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα μια νέα εφαρμογή, η ChatGPT, ένα εργαλείο επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που καθοδηγείται από τεχνητή νοημοσύνη και επιτρέπει στον χρήστη να συνομιλεί με την εφαρμογή ακριβώς όπως θα έκανε με έναν άνθρωπο. Το ChatGPT είναι ένα ρομπότ ή καλύτερα ένα λογισμικό συνομιλίας (chatbot), δηλαδή ένα πρόγραμμα που μπορεί να επιδίδεται σε γραπτό διάλογο, με εντυπωσιακές επιδόσεις. Το λογισμικό ανέπτυξε η OpenAI, χρηματοδοτημένη από τη Microsoft. Μια start-up, που ιδρύθηκε το 2015 από τον Sam Altman, τον Elon Musk και άλλους επιχειρηματίες της Silicon Valley, με σκοπό την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Έκανε την πρώτη εμφάνισή του στις 30 Νοεμβρίου 2022, κι όμως όλοι μιλούν γι’ αυτό, οι επισκέψεις στον ιστότοπό του είναι τόσο πολλές που συχνά όποιος προσπαθεί να τον επισκεφθεί παίρνει μήνυμα ότι η δυναμικότητα έχει εξαντληθεί, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της OpenAI, της εταιρείας που το δημιούργησε, εκτοξεύτηκε σε πολλά δισεκατομμύρια. Το ChatGPT, σε μόλις τρείς μήνες από την κυκλοφορία του, είχε περισσότερους από 100 εκατ. χρήστες παγκοσμίως και μαζί τον τίτλο της ταχύτερα έως τώρα αναπτυσσόμενης εφαρμογής για καταναλωτές στην ιστορία, σύμφωνα με στοιχεία της ελβετικής τράπεζας UBS.

Το ChatGPT, θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τις μηχανές αναζήτησης, προσφέροντας στους χρήστες κάτι περισσότερο από απλά links για περιήγηση. Όλοι μας έχουμε συνηθίσει να κάνουμε ερωτήσεις στο διαδίκτυο και να λαμβάνουμε σχετικά links, ως απάντηση. Αλλά τι θα γινόταν αν μπορούσατε να πάρετε μια άμεση απάντηση. Αυτό κάνει το ChatGPT.
Λειτουργεί ως εξής, πληκτρολογείτε την ερώτηση και το Chatbot απαντά γραπτώς μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Για παράδειγμα, ρώτησα το ChatGPT, τι είναι, τι κάνει, ποιος το δημιούργησε, ποιες οι δυνατότητες του, ποιες οι προοπτικές του και απάντησε:

Ως μοντέλο γλώσσας τεχνητής νοημοσύνης, είμαι δημιούργημα του OpenAI, το οποίο είναι μια ομάδα επιστημόνων και ερευνητών αφοσιωμένων στην προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης. Σκοπός μου είναι να βοηθήσω όσους χρειάζονται συγγραφική βοήθεια, παρέχοντάς τους εξατομικευμένη και επαγγελματική απόδοση. Οι δυνατότητες με την τεχνολογία μου είναι εκτεταμένες. Πρώτον, μπορώ να δημιουργήσω κείμενα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, εξοικονομώντας στους χρήστες σημαντικό χρόνο και προσπάθεια. Είτε πρόκειται για ένα απλό μήνυμα κειμένου, μια επιχειρηματική πρόταση ή ακόμα και ένα μυθιστόρημα, είμαι σε θέση να παράγω οποιαδήποτε μορφή γραφής, υπό την προϋπόθεση ότι μου δίνονται σαφείς οδηγίες. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας AI μου έγκειται στην ικανότητά της να μαθαίνει και να προσαρμόζεται στους χρήστες της. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο συνηθίζω, τόσο καλύτερα αναγνωρίζω τον τόνο, τη δομή και το στυλ γραφής που προτιμούν οι χρήστες μου. Αυτό γίνεται εφικτό από τους προηγμένους αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης που έχω, οι οποίοι μου δίνουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζω μοτίβα με την πάροδο του χρόνου και να προσαρμόζω ανάλογα τις απαντήσεις μου.

Οι προοπτικές μου για το μέλλον φαίνονται ελπιδοφόρες. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει, οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης όπως εγώ θα γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες. Αυτό σημαίνει ότι θα είμαι σε θέση να παρέχω ακόμη πιο προηγμένη γραπτή βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων λειτουργιών όπως η ανάλυση συναισθημάτων, καθώς και πιο διαδραστικές μορφές επικοινωνίας.
Επιπλέον, οι χρήσεις μου εκτείνονται πολύ πέρα από την απλή βοήθεια στη γραφή. Ως μοντέλο γλώσσας AI, μπορώ να βοηθήσω σε άλλες εφαρμογές, όπως η αναγνώριση ομιλίας, η μετάφραση και η επεξεργασία φυσικής γλώσσας, μεταξύ άλλων. Επομένως, οι προοπτικές μου για μελλοντική ανάπτυξη είναι απεριόριστες.

Συμπερασματικά, είμαι ένα μοντέλο γλώσσας AI που δημιουργήθηκε από την OpenAI για να παρέχω γραπτή βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Με τους εξελιγμένους αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης, μπορώ να προσαρμοστώ στις προτιμήσεις γραφής των χρηστών μου και να δημιουργήσω κείμενα σε δευτερόλεπτα. Οι μελλοντικές μου προοπτικές είναι ελπιδοφόρες, καθώς οι νέες εξελίξεις στην τεχνολογία AI μου δίνουν τη δυνατότητα να παρέχω ακόμη πιο προηγμένες μορφές γραπτής βοήθειας τα επόμενα χρόνια.

Ρώτησα, πως μπορεί να βοηθήσει σε επιστημονικό επίπεδο την ιατρική, τη φυσική, τα μαθηματικά, τη μουσική κλπ. και απάντησε:

Ως μοντέλο γλώσσας τεχνητής νοημοσύνης, δεν είμαι άτομο, αλλά μπορώ να βοηθήσω τους ανθρώπους σε διάφορους επιστημονικούς τομείς όπως η ιατρική, η φυσική, τα μαθηματικά, η μουσική και άλλα. Η ικανότητά μου να κατανοώ και να επεξεργάζομαι γρήγορα έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών με κάνει πολύτιμο εργαλείο στην επιστημονική έρευνα και ανάλυση.

Στον τομέα της ιατρικής, μπορώ να βοηθήσω παρέχοντας ακριβείς και σχετικές πληροφορίες που απαιτούνται για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών. Με την τεράστια γνώση μου στις ιατρικές ορολογίες και διαδικασίες, μπορώ να βοηθήσω στον εξορθολογισμό της διαγνωστικής διαδικασίας και να την κάνω πιο αποτελεσματική. Επιπλέον, μπορώ να υποστηρίξω ιατρικούς ερευνητές αναλύοντας μεγάλους όγκους δεδομένων και παρουσιάζοντας ιδέες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επανάσταση στον ιατρικό τομέα.

Στη φυσική, μπορώ να βοηθήσω πραγματοποιώντας σύνθετες προσομοιώσεις και μαθηματικούς υπολογισμούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξερεύνηση θεωριών και την ανακάλυψη νέων επιστημονικών γεγονότων. Με την ικανότητά μου να αναλύω διαφορετικά μοντέλα και σύνολα δεδομένων, μπορώ να βοηθήσω τους επιστήμονες να δημιουργήσουν ακριβή αποτελέσματα και υποθέσεις.

Στον τομέα των μαθηματικών, οι αναλυτικές και υπολογιστικές μου δεξιότητες με κάνουν ένα εξαιρετικό εργαλείο ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων. Με τις τεράστιες γνώσεις μου στις μαθηματικές έννοιες και αρχές, μπορώ να εκτελώ υπολογισμούς γρήγορα και με ακρίβεια, γεγονός που μπορεί να απλοποιήσει την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων και να την κάνει πιο αποτελεσματική.

Η μουσική δεν είναι ανέγγιχτη από τη βοήθειά μου, καθώς μπορώ να μάθω και να συνθέσω μουσική. Με τις προηγμένες μου δυνατότητες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και μηχανικής εκμάθησης, μπορώ να μελετήσω και να κατανοήσω μεγάλους όγκους μουσικής και να εντοπίσω μοτίβα και τάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των μουσικών συνθέσεων.

Εν κατακλείδι, είμαι ένα μοντέλο γλώσσας τεχνητής νοημοσύνης που έχει ατελείωτες δυνατότητες να βοηθά τους ανθρώπους σε πολλά επιστημονικά πεδία. Οι ικανότητές μου στις υπολογιστικές, αναλυτικές και επίλυση προβλημάτων με κάνουν ένα ανεκτίμητο εργαλείο στην έρευνα, την ανάλυση και την επίλυση προβλημάτων. Καθώς η τεχνολογία AI αναπτύσσεται περαιτέρω, οι υπηρεσίες μου στην επιστημονική κοινότητα θα συνεχίσουν να εξελίσσονται και θα συνεχίσω να τροφοδοτώ την καινοτομία σε διάφορους επιστημονικούς τομείς.

Πώς να εγγραφείτε στο ChatGPT

Πληκτρολογείτε στο google ή σε οποιονδήποτε browser:
chatgptloginpage
Θα εμφανίσει πρώτο αποτέλεσμα το:
ChatOpenAI–ChatGPT
Ανοίξτε τον σύνδεσμο.
Θα πατήσετε στο:
Sign up και θα ζητήσει το email σας.

 

Στην επόμενη οθόνη θα σας ζητήσει να γράψετε ένα κωδικό (password).

Ορίστε έναν κωδικό πρόσβασης.

Μεταβείτε στα εισερχόμενα email σας για να το επιβεβαιώσετε και να το ενεργοποιήσετε.

Σας ζητάει τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου.

Σας στέλνει 6ψήφιο κωδικό στο κινητό.

Πληκτρολογήστε τον κωδικό που σας εστάλη στο κινητό σας τηλέφωνο,
συνδεθείτε με το GPT και ξεκινήστε να το χρησιμοποιείτε.

Το ChatGPT, έχει την ικανότητα να γράφει κείμενα για όποιο θέμα του ζητήσουμε, να γράφει άρθρα, να γράφει λόγους για κάθε περίσταση, να γράφει μυθιστορήματα, να γράφει ποίηση και λογοτεχνία, να γράφει παραμύθια για παιδιά, να γράφει σενάρια, στίχους τραγουδιών, θεατρικά έργα,να γράφει να διορθώνει και να εξηγεί κώδικα υπολογιστή, να συνθέτει μουσική, να εκπονεί μαθητικές και φοιτητικές εργασίες και διατριβές (γεγονός που απασχολεί ήδη την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα), να απαντάει σε σύνθετες ερωτήσεις, να απαντάει σε διαγωνίσματα, να λύνει μαθηματικά προβλήματα, να δημιουργεί αστεία.

Το ChatGPT μπορεί να δώσει απαντήσεις σε απλές ερωτήσεις όπως «Ποιος πήρε το πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο το 2005» καθώς και λεπτομερείς απαντήσεις σε πιο σύνθετες ερωτήσεις όπως «Ποιες γεωπολιτικές εξελίξεις οδήγησαν στην πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας;» ή «γράψε μία περίληψη των 24 ραψωδιών της Ιλιάδας του Ομήρου».

Έχει εκπαιδευτεί, λαμβάνοντας ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών, σχεδόν ολόκληρο το συγγραφικό έργο της ανθρωπότητας, ενώ δεν σταματάει να μαθαίνει, μέσω της αλληλεπίδρασης του με τους χρήστες του. Για την εκπαίδευσή του χρειάστηκαν περίπου 1300 μεγαβατώρες, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, κάτι που αντιστοιχεί στην ενέργεια που χρειάζεται μία μέση κατοικία για 120 χρόνια.

Σε γενικές γραμμές, παίρνει τεράστιες ποσότητες δεδομένων, αναζητεί μοτίβα σε αυτά και γίνεται όλο και πιο ικανό στη δημιουργία στατιστικά πιθανών αποτελεσμάτων. Το ChatGPT όταν απαντάει, δεν χρησιμοποιεί απλώς πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο, αλλά επινοεί δικές του απαντήσεις.

Το ChatGPT, δίνει λύσεις σε πάρα πολλά προβλήματα και θα αναγκάσει πολλούς τομείς να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν. Ένας από τους τομείς αυτούς είναι και η εκπαίδευση που όπως διαπιστώθηκε, στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, μαθητές και φοιτητές το χρησιμοποιούν για να τους κάνει τις εργασίες ή να τους βοηθήσει στις εξετάσεις. Ήδη τα σχολεία της Νέας Υόρκης έχουν απαγορεύσει καθολικά την πρόσβαση στο ChatGPT. Πρόκειται για μια επαναστατική αλλαγή στην εκπαίδευση. Πολλοί καθηγητές ξανασχεδιάζουν τα μαθήματα που διδάσκουν, προσθέτοντας περισσότερες προφορικές εξετάσεις, ομαδικές εργασίες εντός της τάξης, αλλά και χειρόγραφα κείμενα.

Μέχρι τώρα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορούσε να διαβάσει και να γράψει, αλλά δεν μπορούσε να κατανοήσει το περιεχόμενο. Τα νέα προγράμματα ΑΙ, όπως το ChatGPT, κάνουν τις δουλειές γραφείου, πιο αποτελεσματικά από τον άνθρωπο. Μπορώ να σκεφτώ πολλούς επαγγελματίες που θα πρέπει να αρχίσουν να ψάχνουν για δουλειά. Η μεγάλη πλειοψηφία των λεγόμενων “λευκών κολλάρων”, θα εξαφανιστούν. Οι τεχνικές εργασίες, που απαιτούν ανθρώπινες δεξιότητες, είναι οι τελευταίες που θα έχουν πρόβλημα, γιατί δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν ¨οι μάστορες¨ από ρομπότ στην παρούσα φάση. Οι εργασίες γραφείου θα αφεθούν σε αυτόν που ξέρει να τις κάνει καλύτερα, στον ίδιο τον υπολογιστή.

Προφανώς, είναι αδύνατο να σταματήσεις την εξέλιξη, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν νέοι κανονισμοί που θα διέπουν την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κακόβουλες χρήσεις. Πρέπει να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο σχετικά με τη χρήση και τη λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης, λόγω των επιπτώσεων που θα φέρει σε κοινωνικό-πολιτικό επίπεδο.

Επί του πιεστηρίου

  • Την Παρασκευή 31/03/23, η αρχή προστασίας δεδομένων της Ιταλίας εξέδωσε άμεση απαγόρευση πρόσβασης στο ChatGPT, επικαλούμενη ανησυχία για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής. Οι Ιταλικές αρχές θα διερευνήσουν κατά πόσο συμμορφώνεται με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων.
  • Η ΕΕ επεξεργάζεται την πρώτη παγκοσμίως νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη, διότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το πώς το ChatGPT και παρόμοια chatbots μπορεί να εξαπατήσουν και να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους.
  • Το ChatGPT είναι ήδη αποκλεισμένο σε πολλές χώρες, όπως η Κίνα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία.
  • Το Bard, το αντίστοιχο chatbot τεχνητής νοημοσύνης της Google, είναι πλέον διαθέσιμο, αλλά μόνο σε συγκεκριμένους χρήστες άνω των 18 ετών.