Οι λωτοί είναι κλιμακτηριακά φρούτα, που αυτό σημαίνει ότι έχουν την τάση να ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή τους από το μητρικό δένδρο, παρουσία αερίου αιθυλενίου (C2H4) το οποίο παράγουν οι ίδιοι. Για να διατηρηθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των λωτών μετά τη συγκομιδή, πρέπει απαραίτητα πριν την αποθήκευσή τους να προψύχονται. Αυτή η ενέργεια μειώνει δραστικά την έκλυση του αιθυλενίου με αποτέλεσμα οι συγκεντρώσεις του, να γίνονται πολύ μικρές, προστατεύοντας έτσι τα προϊόντα από τις δυσμενείς επιπτώσεις της επιταχυνόμενης ωρίμανσης.

Γράφει ο Π. Φωτιάδης
Ειδικός Σύμβουλος

Για την εταιρεία ISOFRUIT 

Πάρα κάτω θα αναφερθούμε για την αποθήκευση σε ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥΣ ΨΥΚΤΙΚΟΥΣ ΘΑΛΑΜΟΥΣ που έχουν τη δυνατότητα ΠΡΟΨΥΞΗΣ αλλά και την δυνατότητα της μετέπειτα συντήρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κατασκευάστρια εταιρεία ALFA COOL HELLAS η μέθοδος πρόψυξης με αερόψυξη σε ενισχυμένο ψυκτικό θάλαμο, αποτελεί μία ευέλικτη μέθοδο που δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ο υπάρχων ψυκτικός θάλαμος συντήρησης και  ο μηχανολογικός εξοπλισμός του, για ελαφριά πρόψυξη και κατόπιν για συντήρηση. Η λύση αυτή είναι οικονομική γιατί δεν προϋποθέτει ανεξάρτητο προψυκτήριο  και χρησιμοποιείται εναλλακτικά αντί για τις υπόλοιπες μεθόδους πρόψυξης.

Η πρόψυξη με αερόψυξη, δηλαδή η αναγκαστική ψύξη με ψυχρό αέρα διερχόμενο διαμέσου των προϊόντων εφαρμόζεται αφενός για τα μη συσκευασμένα και τοποθετημένα σε πλαστικά κιβώτια (κλούβες) και αφετέρου για τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα, πριν από την εμπορική αποστολή τους. Και στις δύο περιπτώσεις τα  λωτοί μπορεί να είναι παλετοποιημένοι.

Για τους συσκευασμένους λωτούς οι συσκευασίες τους πρέπει να φέρουν κατάλληλα ανοίγματα που να είναι ευθυγραμμισμένα ώστε να  διευκολύνουν την ροή του αέρα μέσα από αυτά. Οι παλέτες είναι τοποθετημένες με κενά μεταξύ τους σε κατάλληλη διάταξη, αφήνοντας τη ροή του ψυχρού αέρα να περνά ανάμεσά τους. (Εικόνα). Στον ενισχυμένο ψυκτικό θάλαμο ο ψυχρός αέρας κινείται από τους ανεμιστήρες των αεροψυκτήρων και υποβοηθείται από ισχυρούς ανεμιστήρες που τοποθετούνται πίσω από αυτούς και οι οποίοι λειτουργούν ανεξάρτητα όλο το 24ωρο.

Η διάταξη ενός ενισχυμένου ψυκτικού θαλάμου. Διακρίνονται ο τρόπος τοποθέτησης των παλετών, η κίνηση του ψυχρού αέρα, το διάφραγμα εξομάλυνσης της ροής, οι πρόσθετοι ανεμιστήρες και οι μηχανισμοί ελέγχου και
ρύθμισης της λειτουργίας του.

Η ροή του αέρα εξομαλύνεται περνώντας μέσα από ένα διάφραγμα που βρίσκεται πίσω από τους αεροψυκτήρες. Με τον τρόπο αυτό, ο ψυχρός αέρας αναγκάζεται να ακολουθήσει την προκαθορισμένη  διαδρομή που τον οδηγεί ανάμεσα από τους λωτούς για να τους αφαιρέσει θερμότητα με αποτέλεσμα να τους χαμηλώνει τη θερμοκρασία. Μετά την πρόψυξη τα προϊόντα μπορούν να συντηρηθούν σε θερμοκρασία από 0 έως 0,5 βαθμούς κελσίου με 90% έως 95% σχετική υγρασία για  3 μήνες.

 

Αποσπάσματα από το βιβλίο της ISOFRUIT,

ΦΡΟΥΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

www.isofruit.gr