Στην Ελλάδα τα κουνουπίδια καλλιεργούνται τη χειμερινή περίοδο κυρίως στην Εύβοια, Αχαΐα, Ηλεία, Αττική, Μεσσηνία, Κέρκυρα και Αρκαδία. Σπέρνονται σε φυτώρια και μετά την πάροδο ενός μηνός, μεταφυτεύονται στα χωράφια. Είναι ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες και στις πολλές βροχές. Ανάλογα με την ποικιλία και την καλλιέργεια η συγκομιδή γίνεται 5 περίπου μήνες μετά τη σπορά. Κριτήριο συγκομιδής είναι οι δημιουργούμενες ανθοκεφαλές, οι οποίες όταν πάρουν το εμπορικό σχήμα και αποκτήσουν την κατάλληλη ποιότητα, κόβονται μαζί με 3-4 φύλλα που τις προστατεύουν κατά τη μεταφορά και την αποθήκευσή τους.

Γράφει ο Π. Φωτιάδης
Ειδικός Σύμβουλος, για την εταιρεία ISOFRUIT 

Ανάλογα με την εμπορική στρατηγική του κάθε παραγωγού, τα κουνουπίδια αποθηκεύονται σε ψυκτικούς θαλάμους είτε γιατί είναι μεγάλη η παραγωγή και δεν μπορεί να διατεθεί, είτε γιατί οι τιμές είναι χαμηλές και οι εμπορικές πράξεις ασύμφορες.

Η εφαρμογή της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΨΥΞΗΣ (*) στα κουνουπίδια που πρόκειται να αποθηκευθούν μακροχρόνια σε ψυκτικούς θαλάμους, είναι η καλύτερη λύση για τους παραγωγούς ή τους επαγγελματίες εμπορίας και διακίνησης αυτού του προϊόντος.

Η μέθοδος της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΨΥΞΗΣ προστατεύει αποτελεσματικά την ποιότητα των κουνουπιδιών ενώ παράλληλα επιτυγχάνει την επέκταση του χρόνου αποθήκευσης κατά 20%, σε σχέση με την αποθήκευση σε ψυκτικούς θαλάμους με κλασσικό έλεγχο των συνθηκών  ψύξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κατασκευάστρια εταιρεία ALFA COOL HELLAS που διαθέτει αντίστοιχο ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ, η εφαρμογή της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΨΥΞΗΣ, στους ψυκτικούς θαλάμους παρέχει το πλεονέκτημα, αφενός της προστασίας που προέρχεται από την ακριβή ρύθμιση της θερμοκρασίας (0οC) και της σχετικής υγρασίας (90% – 95%) σε όλο τον όγκο του ψυκτικού θαλάμου και αφετέρου στον  έλεγχο και τη ρύθμιση των εκλυόμενων  λόγω αναπνοής αερίων, που σε ένα εξ αυτών και για τις επιδράσεις του θα αναφερθούμε πάρα κάτω. Επιπροσθέτως η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΨΥΞΗ, προστατεύει τα κουνουπίδια από παγώματα, γιατί χρησιμοποιεί ξεχωριστό ειδικό αισθητήρα ελέγχου παγώματος, τοποθετημένο σε συγκεκριμένη θέση.

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΨΥΞΗ προστατεύει  από διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στη σάρκα των κουνουπιδιών και από διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ που καταλαμβάνουν οι παλέτες μέσα στον Ψ. Θ., γιατί χρησιμοποιεί πολλά αισθητήρια βύθισης – διείσδυσης διατεταγμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να ελέγχεται όλος ο χώρος.

Για τη χρησιμότητα της εφαρμογής της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΨΥΞΗΣ θα αναφερθούμε αναλυτικότερα στην παρουσία του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και με την βοήθεια των πιο κάτω δεδομένων θα εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τη διατήρηση της ποιότητας.

Ψυκτικός θάλαμος δυναμικής ψύξης μακροχρόνιας συντήρησης και σχηματική απεικόνιση των εξαρτημάτων ελέγχου και ρύθμισης των παραμέτρων λειτουργίας.

Από στοιχεία που διαθέτει η ISOFRUIT παραθέτουμε τα εξής:

1)  Η παρουσία του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), σε συγκεντρώσεις από 3% έως 5% βοηθά στην καθυστέρηση της αποσύνθεσης των προστατευτικών φύλλων, το μαλάκωμα της μάζας και το μαύρισμα στα σημεία κοπής για λίγες μέρες.

2) Η παρουσία του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ανάλογα με τη διάρκεια έκθεσης, περισσότερο από 10%, προκαλεί μαλάκωμα της μάζας και αλλοίωση της γεύσης τους εντός 48 ωρών.

Από τα πιο πάνω φαίνεται ότι ο έλεγχος της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και η διαχείρισή του πρέπει να είναι συνεχής και με ακρίβεια. Ως γνωστόν εάν δεν τηρηθούν τα ασφαλή όρια και δεν απομακρυνθεί η περίσσεια του αερίου, τότε θα έχουμε την καταστροφική απώλεια της ποιότητας των προϊόντων.

 

(*) Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΨΥΞΗ βασίζεται στο συνεχή έλεγχο πολλαπλών σημείων τόσο στα αποθηκευμένα προϊόντα όσο και στους μηχανισμούς ψύξης. Ένα προκαθορισμένο σύνολο αυτοματοποιημένων ενεργειών διατηρεί τις ιδανικές συνθήκες συντήρησης σε όλο τον όγκο του ψυκτικού θαλάμου, ενώ έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τα επίπεδα των αερίων και να ενεργεί ανάλογα με προκαθορισμένες ρυθμίσεις στους μηχανισμούς λειτουργίας.

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΨΥΞΗ μπορεί να εφαρμοσθεί επίσης σε όλους τους συμβατικούς ψυκτικούς θαλάμους μετά από τις απαραίτητες προσθήκες και προσαρμογές των συσκευών παραγωγής ψύχους και ελέγχου των συνθηκών συντήρησης.

 

(Τα πιο πάνω αναφέρονται στον Τόμο της Εκδοτικής Εταιρείας ISOFRUIT :  ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ).