Σε αυτό το τεύχος έχουμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε τον Πρόεδρο του Σωματείου Επαγγελματιών Ψυκτικών Κορινθίας και μέλος του Δ.Σ. της Ο.Ψ.Ε. κο Δημήτρη Καλαμάρη για να μάθουμε τις σκέψεις του και τις προσπάθειες του Σωματείου, αλλά και της Ο.Ψ.Ε., να αναβαθμισθούν οι επαγγελματίες που απασχολούνται με την Ψύξη και τον Κλιματισμό και ο κλάδος συνολικότερα.
Συνέντευξη στην Όλγα Βρυώνη
Κε Καλαμάρη, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη που δεχθήκατε να μας παραχωρήσετε και έτσι μας δίνετε την ευκαιρία να σας γνωρίσουμε εμείς και το αναγνωστικό μας κοινό.
Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία στο περιοδικό σας.
Το Σωματείο του οποίου προεδρεύετε είναι εκ των παλαιοτέρων, ποια είναι η σημερινή του εικόνα;
Το Σωματείο μας απαρτίζεται από τριάντα οκτώ ενεργά μέλη, όλοι τους αδειοδοτημένοι και πιστοποιημένοι ψυκτικοί. Με τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, κοινωνικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και τη διαρκή ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τον κλάδο έχουμε καταφέρει να συσπειρώσουμε τα μέλη μας και να συμμετέχουν σε όλες τις δράσεις του. Αυτός είναι ο λόγος που καταφέραμε τα τελευταία έξι χρόνια να έχουμε δύο αντιπροσώπους στην Ο.Ψ.Ε., όπως επίσης και το γεγονός ότι διατηρούμε άριστες σχέσεις με τοπικούς φορείς, την Περιφέρεια, τον Δήμο και το Επιμελητήριο.
Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τη συνέχεια της επιτυχημένης μέχρι σήμερα πορείας σας και πώς σκέφτεστε να συνεχίσετε να δραστηριοποιήστε για να κρατήσετε ζωηρό το ενδιαφέρον των μελών σας;
Τα τελευταία χρόνια το Δ.Σ. του Σωματείου μας έχει πλαισιωθεί από ικανότατους νέους συνάδελφους, οι οποίοι συμμετέχουν με μεγάλο ζήλο, με φρέσκες ιδέες και πολύ όρεξη για συνεχίσουν την έως τώρα καλή μας πορεία και είμαι σίγουρος ότι είναι σε θέση, με τη συμβολή των παλαιοτέρων, να το ανεβάσουν ακόμα παραπάνω.
Ποια είναι η θέση σας σχετικά με την τεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα και πώς αντιμετωπίζετε την έλλειψη προσωπικού στον κλάδο;
Μεγάλο πρόβλημα πανελλαδικά, που το βιώνουμε καθημερινά όλοι οι συνάδελφοι. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση στις σχολές για το πώς μπορεί ένα νέο παιδί που θα πάρει πτυχίο, με ποιο τρόπο θα βγει στην αγορά εργασίας, τι προϋπηρεσία χρειάζεται, ακόμα και το πού θα απευθυνθεί για να αδειοδοτηθεί. Γι’ αυτόν τον λόγο, στα άμεσα σχέδια του Δ.Σ. του Σωματείου είναι μια επαφή με τις διοικήσεις των τοπικών ΕΠΑΛ και ΙΕΚ, έτσι ώστε να ενημερώσουμε τους σπουδαστές για όλα αυτά, αλλά και για τους ορίζοντες που έχει αυτό το επάγγελμα. Θεωρώ πως με αυτόν τον τρόπο, ίσως κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των νέων παιδιών για να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ψυκτικού.
Ο κλάδος αντιμετωπίζει μια καινούργια πρόκληση, τη στροφή που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με τα φυσικά ψυκτικά ρευστά, θεωρείτε ότι είμαστε έτοιμοι θεωρείτε αναγκαία την επιμόρφωση;
Σίγουρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, διότι μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό από ό,τι γνωρίζαμε ως τώρα. Υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα, και μπορεί το οποιοδήποτε λάθος να αποβεί μοιραίο. Έτσι λοιπόν θα πρέπει άμεσα όλοι οι συνάδελφοι να καταρτιστούν, προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, αλλά και για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις που ορίζει ο νέος Ε.Κ. 573/2024.
Με την ευκαιρία που αναφέρεστε στην επιμόρφωση θα σας παρακαλέσω, με την ιδιότητά του μέλους του Δ.Σ. της Ο.Ψ.Ε., να μας πληροφορήσετε για τη σύσταση της Ελληνικής Ακαδημίας Ψύξης και Κλιματισμού, που έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος, σε συνεργασία με το Κ.Ε.Κ. της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Μ.Π..
Είναι μια πρωτοβουλία της Ο.Ψ.Ε που θα εξασφαλίσει την κατάρτιση των συναδέλφων, έτσι ώστε να είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν σε ό,τι καινούργιο έρχεται και όχι μόνο. Η Ελληνική Ακαδημία Ψύξης συστάθηκε για να δώσει τη δυνατότητα επιμόρφωσης σε βάθος ούτως ώστε οι συνάδελφοι που θα παρακολουθήσουν τα σεμινάρια να ανταποκρίνονται απόλυτα στις απαιτήσεις του νέου Ε.Κ. 573/2024.
Στην Ελλάδα εισάγονται ήδη και προτείνονται στο καταναλωτικό κοινό αντλίες θερμότητας που χρησιμοποιούν ψυκτικό ρευστό R290, θεωρείτε ότι οι τεχνικοί μας είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν το project;
Μετά από την επιτυχή κατάρτιση που θα λάβουν οι τεχνικοί, στην οποία αναφέρομαι παραπάνω, και με την υποστήριξη των τεχνικών συμβούλων της Ο.Ψ.Ε., που είμαι σίγουρος ότι θα παρέχεται, είμαι σίγουρος πως οι επαγγελματίες συνάδελφοι θα τα καταφέρουν περίφημα.
Οι μη κατέχοντες την επαγγελματική ικανότητα που απαιτείται και εργαζόμενοι παράνομα, πώς αντιμετωπίζονται από το Σωματείο σας, για να προστατευθεί το επάγγελμα του Ψυκτικού από την παράνομη δραστηριοποίηση;
Ένα μόνιμο και πολύπλοκο πρόβλημα του κλάδου. Η Ο.Ψ.Ε. εδώ και μία δεκαετία, περίπου, έχει καταφέρει με μεγάλο κόπο, διαμαρτυρόμενη και πιέζοντας τα αρμόδια Υπουργεία, να υπογραφούν διάφορες Κ.Υ.Α. που προστατεύουν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και αποκλείουν τη συμμετοχή στην εκτέλεση των ¨μεγάλων¨ έργων σε όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει στα μικρότερα ιδιωτικά έργα, όπου ο κρατικός έλεγχος χωλαίνει και πρέπει να καταγγελθούν οι παραβάσεις. Είναι πολύ δύσκολο να καταφεύγουμε σε καταγγελίες και να τις φέρουμε εις πέρας, και το αναφέρω από προσωπική εμπειρία όπου δύο καταγγελίες του Σωματείου μας βρίσκονται ακόμα σε αναμονή.
Σας βρίσκει σύμφωνους ο τρόπος φορολόγησης που καθιέρωσε η κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες;
Κατά τη γνώμη μου άδικο σύστημα, γιατί δεν εξετάζει πού δραστηριοποιείται ο καθένας, αν είναι σε τουριστική περιοχή, περιοχή με λίγους κατοίκους, περιοχή με θερμό κλίμα, με ψυχρό κλίμα, και πολλά άλλα, παρά μας βάζει όλους οριζόντια στο ίδιο τσουβάλι, χωρίς οίκτο. Γνωρίζω πως η Ο.Ψ.Ε., σε συνεργασία με την τριτοβάθμια οργάνωσή μας τη Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., ασκεί πιέσεις για τη διόρθωση αυτού του φορολογικού συστήματος και ελπίζω σύντομα να αλλάξει.
Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες και εάν ναι είναι προσβάσιμα από τους επαγγελματίες του κλάδου;
Προγράμματα που έχουν τρέξει ως τώρα, αφορούν επιχειρήσεις με μεγάλα κεφάλαια και με πολύ προσωπικό, μικρές ατομικές επιχειρήσεις ουδέποτε βρέθηκαν ωφελημένες από κάποιο πρόγραμμα. Αυτό ελπίζω γρήγορα να αλλάξει, διότι οι απαιτήσεις του Ε.Κ. 573/2024 σε εξοπλισμό θα είναι αρκετά δαπανηρές.
Τι ζητάτε από τους συναδέλφους σας για να μπορέσετε να συνεχίσετε με επιτυχία αυτά που έχετε στο μυαλό σας;
Σε κάθε περιοχή, είτε πρόκειται για επαρχία είτε για αστικά κέντρα, οι ψυκτικοί θα πρέπει πλαισιώνουν τα κατά τόπους Σωματεία τους. Τα Σωματεία χρειάζονται τα μέλη, αλλά πολύ περισσότερο τα μέλη χρειάζονται τα Σωματεία. Με το να είσαι μέλος σε ένα Σωματείο ενημερώνεσαι για όποια εξέλιξη τρέχει στον κλάδο. Επιμορφώνεσαι πάνω σε οποιαδήποτε νέα τεχνολογία. Έχεις τη δυνατότητα για συνεργασίες, σύσφιξη σχέσεων με συναδέλφους και τεχνική υποστήριξη σε κάποια ανάγκη.
Πόσο σας επηρεάζει η ενασχόλησή σας με τα κοινά σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο;
Έχω τη χαρά να είμαι από τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου μας, από το 2002. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, όντας μέλος του Δ.Σ. από την αρχή, μαζί με τους συναδέλφους του Δ.Σ. περάσαμε και καλές και κακές στιγμές. Αφήσαμε δουλειές, παρατήσαμε τα σπίτια μας για να μπορέσουμε να βάλουμε ένα πετραδάκι για την ανάπτυξη του κλάδου. Προσωπικά είχα την ευτυχία να είμαι δίπλα σε συναδέλφους που όσον αφορά στα κοινά, ήταν καθοδηγητές και δάσκαλοι για μένα. Ακόμα είναι. Όπως σας είπα και στην αρχή, το Σωματείο μας πλαισιώνεται από νέα και ικανά μέλη. Αυτοί οι παλιοί συνάδελφοι, αλλά και οι νέοι, με κάνουν να μην έχω μετανιώσει για όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά, και μου δίνουν τη δύναμη να συνεχίσω να υπηρετώ τον κλάδο από όποια θέση βρίσκομαι. Σας ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα που μου δώσατε να μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σας.
Κε Καλαμάρη θέλω και εγώ με την σειρά μου να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε και να ευχηθώ τα καλύτερα για την υλοποίηση των στόχων σας.