Αξιοπιστία, σεβασμός στο συνεργάτη, εντιμότητα και επαγγελματισμός είναι οι διαχρονικές αξίες που χαρακτηρίζουν τον Όμιλο Τουρνικιώτη, που δραστηριοποιείται στο χώρο του Κλιματισμού εδώ και δεκαετίες. Η Κάλι Τουρνικιώτη, κόρη του ιδρυτή της εταιρείας, μιλά στο περιοδικό Ψυκτικός για την παρουσία του Ομίλου, την ενασχόλησή της με το αντικείμενο, τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, τους στόχους, τις αλλαγές στην ταυτότητα της εταιρείας και το μέλλον του Ομίλου.

Συνέντευξη στην Όλγα Βρυώνη

Η πολυετής παρουσία του Ομίλου Τουρνικιώτη στο χώρο του Κλιματισμού είναι γνωστή. Έχετε να προσθέσετε κάτι για τον ιδρυτή του;

Ο πατέρας μου Λεωνίδας Τουρνικιώτης υπήρξε ένας ιδιαίτερα οξυδερκής άνθρωπος και οραματιστής. Προβλέποντας την επικράτηση και ανάπτυξη της αγοράς του Κλιματισμού στην Ελλάδα, ήταν από τους πρώτους που δραστηριοποιήθηκε στο χώρο του Κλιματισμού, εγκαθιστώντας συνεργασίες με κορυφαίους κατασκευαστές κλιματιστικών από την Ιαπωνία. Η αρχή έγινε ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 70 με τη Mitsubishi Heavy Industries και μετέπειτα με τη Mitsubishi Electric.

Η συνεισφορά του στην ανάπτυξη του Κλάδου του Κλιματισμού ήταν καθοριστική, μέσω καταχωρήσεων στον Τύπο και σε εξειδικευμένα έντυπα και διαφημιστικές καμπάνιες στην τηλεόραση.

Ο πατέρας μου δεν σταμάτησε ποτέ να είναι δραστήριος και ενεργός στο τιμόνι του Ομίλου. Έτσι, παρά τη μακροχρόνια συσχέτιση της εταιρείας με τις κορυφαίες εταιρείες Mitsubishi Heavy Ιndustries και Mitsubishi Εlectric, το 2017 σε ηλικία 80 ετών, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη για οικονομικότερα πλην όμως ποιοτικά προϊόντα Κλιματισμού και Θέρμανσης, ξεκίνησε τη συνεργασία τoυ Ομίλου μας με παγκοσμίου εμβέλειας κατασκευαστές από την Κίνα. Έκτοτε ο Όμιλος είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Κλιματισμού της TCL καθώς και των προϊόντων επαγγελματικού Κλιματισμού και Θέρμανσης της MIDEA για την Ελλάδα.

Ποιες είναι οι εταιρικές αξίες που θεωρείτε ότι πρέπει να κρατήσετε;

Θεωρώ ότι οι εταιρείες είναι ζωντανοί οργανισμοί οι οποίες πρέπει να εξελίσσονται με το χρόνο. Όμως μια εταιρεία με ιστορία δεκαετιών και δεσπόζουσα θέση στον κλάδο της, έχει αποκτήσει συγκεκριμένη ταυτότητα στη συνείδηση του κοινού και των συνεργατών της. Το DNA του Ομίλου μας καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την προσωπικότητα και τις αξίες του πατέρα μου Λεωνίδα Τουρνικιώτη. Αξιοπιστία, σεβασμός στο συνεργάτη, εντιμότητα και επαγγελματισμός είναι οι διαχρονικές αξίες που μας χαρακτηρίζουν. Πάνω σε αυτά τα θεμέλια θα στηριχθεί και θα αναπτυχθεί η νέα ημέρα του Ομίλου Τουρνικιώτη, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις.

Η ενασχόλησή σας με τον Όμιλο είναι κάτι νέο για εσάς; Εάν η απάντησή σας είναι ναι, τι ήταν εκείνο που σας ώθησε να αναλάβετε αυτές τις ευθύνες που σας αναλογούν;

Η ενασχόληση μου με τον Όμιλο συνέπεσε με ένα εξαιρετικά θλιβερό γεγονός στη ζωή μου, το θάνατο του πατέρα μου. Έως τότε είχα ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία ακολουθώντας το ιατρικό επάγγελμα μετά από πολυετείς σπουδές, πτυχίο Ιατρικής, μεταπτυχιακό στην Προαγωγή της Υγείας και διδακτορικό. Μέσα από τη διαρκή μελέτη και τη σκληρή εργασία, καταξιώθηκα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και ανταγωνιστικό χώρο. Ωστόσο, για μένα ο Όμιλός μας είναι ταυτισμένος με τη ζωή και το έργο του πατέρα μου και την ιστορία της οικογένειας μας. Έχοντας λοιπόν τη σκέψη στο μέλλον και στον Όμιλο μας ολοκλήρωσα και μεταπτυχιακό MBA στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εφόδιο που μου είναι πολύ χρήσιμο στην παρούσα φάση. Η δυνατότητα και η απόφαση λοιπόν να αναλάβω την ευθύνη του Ομίλου μας, ήταν άμεση και χωρίς δεύτερες σκέψεις και αποτελεί εκτός από χρέος προς τη μνήμη του πατέρα μου και κάτι για το οποίο είμαι εξαιρετικά υπερήφανη και ευγνώμων.

 

 

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει κάποιος σε αυτή τη θέση;

Οι προκλήσεις ήταν και εξακολουθούν να είναι μεγάλες. Στην πράξη η ουσιαστική μου ενασχόληση με τον Όμιλό μας ξεκίνησε το 2020 εν μέσω πανδημίας Covid-19.

Η μετάβαση στην επόμενη γενιά στις οικογενειακές επιχειρήσεις είναι από μόνη της μια μεγάλη πρόκληση. Πόσο μάλλον όταν συμβαίνει απρόοπτα και υπό αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες. Έπρεπε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ενημερωθώ για ένα μεγάλο όγκο δραστηριοτήτων – από τον Κλιματισμό και τα Ελαστικά που είναι τα παραδοσιακά αντικείμενα του Ομίλου μας αλλά και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις οποίες έχουμε επίσης παρουσία με φωτοβολταϊκά πάρκα και άδειες υπό ανάπτυξη.

Επίσης, έπρεπε να με γνωρίσουν και εμπιστευτούν πολλοί άνθρωποι, από τους συνεργάτες του Ομίλου μας, τους προμηθευτές μας, τους πελάτες μας και όλα αυτά με τους περιορισμούς που έθετε η πανδημία Covid-19. Σήμερα, 1,5 χρόνο μετά και έχοντας διανύσει μια εξαιρετικά θετική χρονιά για τον Όμιλο τόσο στον Κλάδο του Κλιματισμού όσο και στο χώρο των Ελαστικών και στις υπόλοιπες δραστηριότητες του Ομίλου, αισθάνομαι ότι η σκληρή δουλειά και ο κόπος που καταβάλαμε μαζί με τους συνεργάτες που με εμπιστεύτηκαν και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, είχε αποτέλεσμα.

Τι μπορείτε να μας πείτε για τα νέα προϊόντα ή τα σχέδιά σας για ανάπτυξη;

Αποτελεί προτεραιότητα μας να καλύπτουμε τις ανάγκες των συνεργατών μας με ότι ποιοτικότερο και πιο σύγχρονο έχουν να παρουσιάσουν οι οίκοι του εξωτερικού που αντιπροσωπεύουμε. Στόχος μας είναι να είμαστε πάντα σε θέση να προσφέρουμε στους συνεργάτες του Ομίλου μας όλα τα «εμπορικά εφόδια» που είναι απαραίτητα, προκειμένου να έχουν πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού στη δύσκολη Αγορά Κλιματισμού και Θέρμανσης στην Ελλάδα.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σκοπεύουμε να λανσάρουμε νέα καινοτόμα προϊόντα Κλιματισμού και Θέρμανσης και να επεκταθούμε σε προϊοντικές κατηγορίες που μέχρι σήμερα δεν είχαν αξιοποιηθεί. Ήδη στην πρόσφατη έκθεση Climatherm 2022 παρουσιάστηκε το νέο μοντέλο οικιακού κλιματισμού C-Fresh του οίκου TCL, το οποίο εκτός από το μοναδικό του σχεδιασμό, ξεχωρίζει για τη δυνατότητα παροχής φρέσκου αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον και το εξελιγμένο σύστημα φίλτρων. Επίσης, ξεχώρισε η κορυφαία μονάδα Q-ton, από τη Mitsubishi Heavy, η πρώτη μονάδα αέρα – νερού στον κόσμο με χρήση ψυκτικού μέσου R477 (CO2), η οποία επιτυγχάνει κορυφαίες αποδόσεις παραγωγής μαζικού ζεστού νερού 90°C, με εξαιρετικά μικρό ενεργειακό αποτύπωμα (GWP=1) και με μηδενική επίδραση στην καταστροφή του όζοντος (ΟDP=0). Ακόμα, παρέχουμε σταθερά, πρωτοπόρες λύσεις κλιματισμού, όπως είναι το πρώτο υβριδικό R32, σύστημα ΗVRF της Mitsubishi Electric, που συνδυάζει την ευελιξία ενός συμβατικού συστήματος απευθείας εκτόνωσης VRF, με όλα τα πλεονεκτήματα κλιματισμού ενός παραδοσιακού συστήματος νερού, επιτυγχάνοντας έτσι εξαιρετικές συνθήκες κλιματισμού του χώρου, με τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση. Τέλος, σημαντική προσθήκη θα είναι η νέα αντλία R32 της Μidea, τεχνολογίας full inverter, για θέρμανση πισίνας που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2022. Με γαλβανισμένο εποξειδικό σώμα και επένδυση ΑΒS καθώς και εναλλάκτη θερμότητας νερού από τιτάνιο, παρέχει τη δυνατότητα έξυπνου ελέγχου, προσαρμογής της κατανάλωσης ενέργειας και του θορύβου ανάλογα με την εκάστοτε ανάγκη ισχύος.

Παράλληλα, μέσα από μια μεγάλη γκάμα σύγχρονων Αυτοματισμών και Πρωτοκόλλων επικοινωνίας των οίκων μας, ο Όμιλος μας είναι σε θέση, έχοντας την τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία, να καλύψει και να αναλάβει το project management, ακόμη και της πιο απαιτητικής εφαρμογής, οικιακής ή επαγγελματικής.

Ποιοι είναι οι τρέχοντες στόχοι στους οποίους επικεντρώνεται η εταιρεία και πώς λειτουργεί η ομάδα των συνεργατών σας για να υποστηρίξει την επίτευξη των στόχων αυτών;

Η εταιρεία μας αποτελεί σημείο αναφοράς στο Χώρο του Κλιματισμού στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε δυναμικά την πορεία ανάπτυξης στην οποία έχουμε εισέλθει. Απόλυτη προτεραιότητα μας είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους συνεργάτες μας και γενικότερα στην Ελληνική Αγορά, προϊόντα υψηλών προδιαγραφών και κορυφαίας ποιότητας που να δίνουν αξιόπιστες και ολοκληρωμένες λύσεις στα συστήματα Κλιματισμού και Θέρμανσης. Οι συνεργασίες μας με οίκους του Εξωτερικού είναι ιδιαίτερα ισχυρές και προσφέρουν πλήρη γκάμα από τις πιο μικρές οικιακές λύσεις έως τις πιο απαιτητικές επαγγελματικές εφαρμογές Κλιματισμού και Θέρμανσης. Οι βασικοί μας πυλώνες είναι η υψηλή τεχνογνωσία και ο επαγγελματισμός του ανθρώπινου δυναμικού του Ομίλου μας, η παροχή της καλύτερης δυνατής τεχνικής υποστήριξης μέσω του Εξειδικευμένου τμήματος Service και Ανταλλακτικών της εταιρείας και οι μακροχρόνιες εμπορικές σχέσεις με τους πελάτες μας που απαρτίζουν το ισχυρότερο δίκτυο διανομής κλιματιστικών στην Ελλάδα. Παράλληλα, δουλεύουμε εντατικά για την περαιτέρω ανάπτυξή μας και στον κλάδο των Ελαστικών.

Έχετε σκοπό να επιφέρετε αλλαγές στην εταιρική και ομαδική κουλτούρα της εταιρείας;

Μια οικογενειακή εταιρεία με ιστορία 40 ετών είναι λoγικό να είναι δυσκίνητη στις αλλαγές. Γίνεται εντατική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Ομίλου προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες. To στοίχημα είναι να διατηρηθεί και να συνυπάρχει το οικογενειακό στοιχείο και να ενσωματώσει καινοτόμες επιχειρηματικές πρακτικές. Στόχος είναι ο Όμιλος να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πελάτες και τους συνεργάτες και να επικεντρωθεί ακόμα περισσότερο στην ποιότητα και στην ταχύτητα εξυπηρέτησης των πελατών και των συνεργατών της. Η εταιρική κουλτούρα επίσης, πρέπει να βασίζεται περισσότερο στην ομαδικότητα με προτεραιότητα την επίτευξη των κοινών στόχων.

Αναμένετε να προσλάβετε περισσότερους εξειδικευμένους ανθρώπους προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι σας;

Ο εκσυγχρονισμός του Ομίλου, προφανώς απαιτεί και την ανανέωση σε επίπεδο στελέχωσης. Η σημαντικότερη επένδυση της εταιρείας και η σημαντικότερη παρακαταθήκη της, είναι οι άνθρωποι της. Τα τελευταία 2 χρόνια γίνεται αναδιοργάνωση των τμημάτων ώστε να αποκτήσουμε μια περισσότερο πελατοκεντρική προσέγγιση και παράλληλα με νέες προσθήκες στο ανθρώπινο δυναμικό, δίνονται ευκαιρίες και κίνητρα για επιμόρφωση, περαιτέρω επαγγελματική κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων σε όποιον επιθυμεί. Στα άμεσα σχέδια είναι η περαιτέρω ενίσχυση και ανανέωση όλων των τμημάτων με εξειδικευμένο προσωπικό ώστε τα εξαιρετικά ικανά και έμπειρα στελέχη του Ομίλου, να αποτελέσουν τη «μαγιά» για την ενσωμάτωση και την αξιοποίηση των νεότερων στελεχών.

Πού βλέπετε τον Όμιλο μέσα στα επόμενα χρόνια;

Η αντιπροσώπευση κορυφαίων παγκοσμίως εταιρειών που καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες Κλιματισμού και Θέρμανσης, το εξειδικευμένο δίκτυο συνεργατών, οι αξιόπιστες υπηρεσίες after sales και η εκτίμηση που απολαμβάνει ο Όμιλος στη συνείδηση του κοινού, μας κάνουν εξαιρετικά αισιόδοξους για το μέλλον του Ομίλου. Ο χώρος του Κλιματισμού αναμένεται να γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια λόγω των κλιματολογικών και ενεργειακών συνθηκών. Με βάση τη σημαντική θέση του Ομίλου μας στην αγορά του Κλιματισμού θεωρούμε ότι η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας εταιρείας για να είναι πραγματικά επιτυχημένη;

Η αναγνώριση και η εμπιστοσύνη του κοινού και των συνεργατών είναι αναντικατάστατα συστατικά επιτυχίας. Προφανώς η αποδεδειγμένη εδώ και 40 έτη αξιοπιστία και τεχνογνωσία του Ομίλου είναι μια εξαιρετική βάση αλλά είναι γνωστό ό,τι η ευφυία είναι η ικανότητα προσαρμογής στις αλλαγές. Η έγκαιρη αναγνώριση των τάσεων του κλάδου και η άμεση προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς είναι εξίσου σημαντικά για τη διατήρηση μιας επιτυχημένης πορείας.

Τι σας ενθουσιάζει περισσότερο για το μέλλον της εταιρείας;

Σε παγκόσμιο επίπεδο ήδη παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη στον Κλάδο του Κλιματισμού και της Θέρμανσης που αναμένεται να επιταχυνθεί λόγω της παγκόσμιας υπερθέρμανσης σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση. Επιπλέον, στην Ελλάδα όσες εταιρείες του χώρου επιβίωσαν, βγαίνουν από μια υπερδεκαετή κρίση με την τράπουλα ανακατεμένη αλλά όχι ακόμα μοιρασμένη, και την οικονομία σε ανάκαμψη. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που πολλές μεγάλες εταιρείες εισέρχονται στον χώρο του κλιματισμού για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσω εξαγορών. Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις είναι πολλές, ειδικά για εταιρείες με το παρελθόν και τις δυνατότητες του Ομίλου Τουρνικιώτη. Σκοπός μας είναι να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται και να κατακτήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από αυτή την αναπτυσσόμενη αλλά ρευστή ακόμα Αγορά.

Επίσης, βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Όμιλός μας, μέσω των εξαιρετικών προϊόντων που αντιπροσωπεύει, θα μπορεί να συμμετέχει σε μια προσπάθεια που γίνεται και που αφορά την ενέργεια και το περιβάλλον με τη βοήθεια της τεχνολογίας και με τη χρήση μηχανημάτων με καλύτερη ενεργειακή απόδοση και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η συνεισφορά της τεχνολογίας στον Κλάδο του Κλιματισμού και της Θέρμανσης προς αυτήν την κατεύθυνση της ευθύνης για έναν καλύτερο πλανήτη, με γεμίζει αισιοδοξία.

Οι φωτογραφίες είναι από την πρόσφατη κλαδική έκθεση ψύξης και θέρμανσης Climatherm Energy 2022