Ο νέος Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος, μιλά σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό Ψυκτικός. Μεταξύ άλλων, μιλάει για τη συνδικαλιστική διαδρομή του, για τις δράσεις και το πλάνο ενεργειών του νέου Δ.Σ., για τις προκλήσεις αλλά και τους στόχους της Ο.Ψ.Ε., για τη δυναμική που αναπτύσσει το Σωματείο Αδειούχων Επαγγελματιών Ψυκτικών & Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Θράκης

Συνέντευξη στον Διονύση Βρυώνη

Κε Χαβιαρά, θέλω να σας συγχαρώ για την εκλογή σας στην θέση του Γεν. Γραμματέα της Ο.Ψ.Ε. απ΄όπου σήμερα υπηρετείτε τον κλάδο. Προκειμένου να σας συστήσουμε στους νεότερους συναδέλφους, θα θέλαμε μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν που να σχετίζεται με την πορεία σας στα συνδικαλιστικά δρώμενα.

Αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να σας παραχωρήσω αυτή την συνέντευξη. Η ανάγκη να ασχοληθώ με τα συνδικαλιστικά γεννήθηκε πριν δέκα πέντε χρόνια περίπου που αποφάσισα να υποβάλλω υποψηφιότητα στις εκλογές του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. Τότε δεν υπήρχε το τοπικό Σωματείο Ψυκτικών και όλοι εμείς που θέλαμε να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη του τόπου μας ακολουθήσαμε τον δρόμο του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα όργανα της τοπικής κοινωνίας. Το 2016 ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και ορισμένοι συνάδελφοι ψυκτικοί καταφέραμε να ιδρύσουμε το Σωματείο Ψυκτικών Ροδόπης – Ξάνθης, το οποίο μετονομάστηκε το 2019 σε ΘΡΑΚΗΣ, επειδή ενσωματώθηκε και η περιφερειακή ενότητα του Έβρου. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά γιατί από ιδρύσεώς του και για δύο συνεχόμενες θητείες οι συνάδελφοι με εμπιστεύτηκαν να υπηρετήσω από την θέση του Προέδρου το πιο ακριτικό Σωματείο της χώρας.

Θέλω να σας ρωτήσω τι σας ώθησε να ασχοληθείτε ενεργά με τα κοινά και αν η παρουσία σας στα συνδικαλιστικά του κλάδου έχει συγκεκριμένους στόχους.

Από μικρός ήμουν και παραμένω άνθρωπος της προσφοράς και συνεισφοράς για τον συνάνθρωπο – συνάδελφο, πάντα είχα και έχω ένα «κακό» για κάποιους, δεν μου αρέσει η αδικία. Αυτός ήταν και είναι ο πρωταρχικός μου στόχος και για αυτό ασχολήθηκα με τα κοινά του τόπου μου, τον οποίο υπηρετώ από την θέση του εκλεγμένου Γεν. Γραμματέα τα τελευταία έξι χρόνια στο Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Ροδόπης. Όμως, η μεγάλη μου αγάπη ήταν και θα είναι ο κλάδος της Ψύξης, αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που ασχολήθηκα με τα συνδικαλιστικά του κλάδου μας, θέλοντας να αφήσω κι εγώ με τη σειρά μου ένα λιθαράκι από τη γενιά μου στις γενιές που έρχονται. Με γνώμονα την αναγνώριση των δικαιωμάτων μας και με απώτερο σκοπό να γίνουμε καλύτεροι, με καλύτερες συνθήκες εργασίας και φυσικά να μας αναγνωριστεί δικαιωματικά ότι είμαστε οι προασπιστές του Περιβάλλοντος και όχι οι καταστροφείς του.

Οι τοπικοί βουλευτές κ.κ. Χαρίτου και Στυλιανίδης στην Γ.Σ. της Κομοτηνής το 2021.

Στη μέχρι σήμερα συνδικαλιστική διαδρομή σας σίγουρα αντιμετωπίσατε προκλήσεις και δυσκολίες. Πώς νομίζετε ότι θα μπορέσετε να ξεπεράσετε τα εμπόδια που σίγουρα θα κληθείτε να ξεπεράσετε από τη θέση του Γ.Γ. της Ο.Ψ.Ε. που έχει και πανελλήνια εμβέλεια;

Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν δυσκολίες και προκλήσεις , το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα τελειώσουν ποτέ και για αυτό είμαστε εδώ, για τα δύσκολα και για αυτά που πρόκειται να έρθουν, ειδάλλως θα ήταν εύκολα για όλους μας.

Η τιμή που μου έκαναν οι συνάδελφοι ψυκτικοί να με εκλέξουν Γεν. Γραμματέα του ανώτερου συνδικαλιστικού οργάνου του ψυκτικού κλάδου έχει διττό ρόλο και σημασία.

Πρώτον για εμένα, είναι μία υποχρέωση που έχω απέναντι στον κλάδο και στους συναδέλφους, που είναι όλη την ημέρα στους δρόμους, αλλά και απέναντι στη νέα γενιά που έρχεται και φυσικά στα παιδιά μας. Δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος, είναι ότι καλούμαι να αγωνιστώ ακόμη περισσότερο για αυτά που πρέπει άμεσα να γίνουν για να τιμήσω την εμπιστοσύνη τους. Δίχως προσπάθεια και συνεργασία τίποτα δεν γίνεται , όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα, αρκεί κάποιοι να μην βάζουν εμπόδια.

Δίνοντας το παράδειγμα για την εφαρμογή των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Θεωρείτε ότι η σύγκρουση με τον κρατικό μηχανισμό, που πολλές φορές εμφανίζεται αδιάφορος , είναι αναγκαία ή οι αξίες που σας διέπουν σας επιτάσσουν τον διάλογο ως πρώτιστη προτεραιότητα;

Πάντα πίστευα και ακόμη το πιστεύω ότι με τον διάλογο μπορείς να λύσεις πολλά πράγματα, αρκεί να θελήσεις να τον κάνεις και να βρεις ανταπόκριση. Όμως όταν δεν βλέπεις ανταπόκριση καλό θα είναι να μην το βάζεις κάτω και τότε φυσικά η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Μην ξεχνάμε ότι εδώ αγωνιζόμαστε για έναν κοινό σκοπό και όχι για το προσωπικό μας συμφέρον.

Ο κ. Χαβιαράς στο βήμα της Γ.Σ. του Σ.Ε.Ψ.Ε. το 2023.

Έχουν παρέλθει μόλις τρείς-τέσσερεις μήνες από την σύσταση του νεοεκλεγέντος Δ.Σ. και είδαμε ότι το προεδρείο είχε συναντήσεις με το Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κο Κώστα Σκρέκα και με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιο για τις Δημόσιες Επενδύσεις και ΕΣΠΑ κο Ιωάννη Τσακίρη. Το ερώτημα είναι υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα ή απλώς ετέθησαν τα προβλήματα και αναμένονται απαντήσεις;

Είναι φυσικό το νέο προεδρείο να ξεκινήσει τις επαφές του άμεσα, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος είχε δύο στόχους.

Πρώτον την ενημέρωση του αρμόδιου Υπουργού που έχει άμεση σχέση με τον κλάδο μας, διότι μην ξεχνάμε είμαστε οι προασπιστές του περιβάλλοντος και οι εφαρμοστές την Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Δεύτερον την άμεση ενεργοποίηση της πολιτείας για αποπληρωμή του Προγράμματος Αλλάζω Συσκευή, όπως και έγινε.

Η συνάντηση με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα για την ιδιομορφία του κλάδου και για το πώς θα μπορέσουμε να ενταχθούμε σε νέα προγράμματα, ώστε να καταφέρουμε να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες μας.

Κακά τα ψέματα δεν έχουμε σύμμαχο το χρόνο, πρέπει να τρέξουμε, και επιτέλους ο κρατικός μηχανισμός να γνωρίσει και να μάθει τον κλάδο των ψυκτικών, να σταματήσουμε να είμαστε ουραγοί στις εξελίξεις.

Με τον νέο Ταμία της Ο.Ψ.Ε. κ. Στέφανο Τσοντάκη.

Μετά την εκλογική διαδικασία για την σύσταση του νέου Δ.Σ. της Ο.Ψ.Ε. ποιοι είναι οι νέοι στόχοι που εσείς έχετε κατά νου να αναδείξετε;

Στόχοι υπάρχουν και κάθε μέρα θα δημιουργούνται όλο και περισσότεροι, όμως ο πρώτος και απώτερος σκοπός μου είναι η ομόνοια και η σύμπνοια στον κλάδο. Όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και αυτός πρέπει να είναι ο κύριος σκοπός μας, δίχως προσωπικές βλέψεις.

Με το χέρι στην καρδιά θέλω να μου απαντήσετε εάν η Ο.Ψ.Ε. έχει συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους;

Από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση το Δ.Σ. έθεσε ένα συγκεκριμένο πλάνο. Καθοριστικός στόχος μας ήταν επιτέλους μετά από τόσα χρόνια η Ομοσπονδία να γίνει γνωστή σε όλους τους κρατικούς φορείς. Να μάθουν όλοι ότι η Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τον κλάδο είναι «μία» και όχι τρεις, όπως συχνά αντιλαμβάνομαι. Να γίνει ευρέως γνωστό ότι σε κάθε απόφαση που άπτεται του κλάδου πρέπει να έχουμε γνώμη, ότι πρέπει να υπάρχουμε σε όλες τις επιτροπές των Υπηρεσιών. Δεν μπορεί όλα τα τεχνικά επαγγέλματα να είναι ευρέως γνωστά και εμείς να είμαστε εκτός.

Παραπάνω αναφερθήκαμε στις πρώτες κινήσεις που κάνατε, μπορείτε να μας δώσετε μια ιδέα για τη συνέχεια και τι να περιμένουμε;

Όπως προανέφερα η ομόνοια και η σύμπνοια του κλάδου θα συνεχίσει να είναι πρώτη προτεραιότητα στο τραπέζι των αποφάσεων της Ομοσπονδίας. Μέλημά μας είναι τα νέα υπό ίδρυση σωματεία την φετινή χρονιά να έχουν τελειώσει όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται, ώστε στην επόμενη Γενική Συνέλευση να έχουμε την πλήρη κάλυψη της Ελληνικής Επικράτειας. Ήδη έχουμε κάνει κάποιες κινήσεις για εκπαιδευτικά σεμινάρια τα οποία θα κοιτάξουμε να γίνουν σε όλη την Ελλάδα για να μπορέσουν να συμμετάσχουν όλοι οι συνάδελφοι. Τέλος, υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα, που όταν είναι έτοιμα να υλοποιηθούν θα μπορέσω να σας τα αναφέρω.

Η ψύξη και ο κλιματισμός είναι εκ των πραγμάτων συνυφασμένα με την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, έχουμε στην Ελλάδα το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του επαγγέλματος;

Ψύξη & Κλιματισμός δύο έννοιες αλληλένδετες. Οι τεχνικοί της ψύξης και του κλιματισμού έχουν μια μεγάλη πρόκληση να αντιμετωπίσουν, την εξέλιξη που είναι ραγδαία. Σαφώς και υπάρχουν τεχνικοί στην Ελληνική Επικράτεια με ιδιαίτερες γνώσεις, όμως πρέπει να γίνουμε ακόμη περισσότεροι για να προλάβουμε τις εξελίξεις. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν άνοδο, θα πρέπει να εκπαιδευτούμε και φέρουμε νέα παιδιά στο κλάδο μας. Ο κλάδος μας θα έχει πάντα ανοδική πορεία και πρέπει να τον θωρακίσουμε πολύ σύντομα.

Η συνδικαλιστική σας δράση σας επηρεάζει σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο;
Όταν πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τον συνδικαλισμό και ιδιαίτερα με τον κλάδο μας, γνώριζα από την αρχή ότι όλα θα αλλάξουν και θα είναι πολύ δύσκολα. Αναγκάστηκα τα χόμπι μου να τα αφήσω στην άκρη, η οικογένεια με στήριξε και με στηρίζει ακόμη, οργάνωσα την επιχειρηματική δραστηριότητα με τον τέτοιο τρόπο ώστε να ασχοληθώ με αυτό που αγάπησα και αγαπάω ακόμα. Όλοι είμαστε περαστικοί από αυτές τις θέσεις, αρκεί το σύντομο διάστημα που θα βρεθούμε σε αυτές να αφήσουμε παρακαταθήκη και να ξέρουμε πότε πρέπει να αποχωρήσουμε, ώστε να αναλάβουν οι επόμενοι.

Δεν θα παραλείψω να αναφερθώ στη δυναμική που αναπτύσσει το Σωματείο Αδειούχων Επαγγελματιών Ψυκτικών & Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Θράκης. Θα μας πείτε μερικά πράγματα για το ακριτικό Σωματείο και τις δραστηριότητές του και πώς κατάφερε να αντιπροσωπεύει όλη την Θράκη;

Το 2015 συναντηθήκαμε αρχικά κάποιοι συνάδελφοι στην Κομοτηνή και μέσα σε πολύ φιλικό κλίμα αποφασίσαμε ότι θα έπρεπε να οργανωθούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και φυσικά να ενσωματωθούμε στην οικογένεια της Ο.Ψ.Ε.. Έτσι λοιπόν μετά από πολλές συναντήσεις ενώθηκε η Ροδόπη με την Ξάνθη και το καλοκαίρι του 2016 δημιουργήθηκε το Σωματείο Αδειούχων Επαγγελματιών Ψυκτικών & Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Ροδόπης – Ξάνθης. Στο διάστημα της πρώτης θητείας μας δεχτήκαμε πολλά αιτήματα από τους συναδέλφους του Νομού Έβρου να ενταχθούν στους κόλπους του Σωματείου και ήταν επιτακτική η ανάγκη να μεγαλώσουμε την οικογένεια μας. Το 2019 ενωθήκαμε και συστήσαμε το σημερινό Σωματείο Αδειούχων Επαγγελματιών Ψυκτικών & Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Θράκης. Ο όρος ακρίτες μας τιμάει ιδιαίτερα , διότι κρατάμε τον κλάδο σε υψηλά επίπεδα και προσπαθούμε κάθε μέρα να γίνουμε καλύτεροι και να παρέχουμε τις μέγιστες υπηρεσίες σε όλους τους τομείς.

Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη που μας παραχωρήσατε και να σας ερωτήσω εάν θεωρείτε ότι χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η Ομοσπονδία και τι προτίθεστε να κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ομοσπονδία πρέπει κι αυτή με τη σειρά της να ακολουθήσει τις εξελίξεις. Για αυτό το πρώτο μέλημα μας είναι η ψηφιοποίησή της, ώστε να οργανωθεί ακόμη περισσότερο σε επίπεδο γραφείου. Επίσης, αν θέλουμε να εισακούγονται τα προβλήματά μας και να υπάρχει επίλυση αυτών , θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνουμε πιο εξωστρεφείς. Να βγούμε μπροστά και με την επιστημονικότητα και τον επαγγελματισμός μας να αποκτήσουμε την αναγνωρισιμότητα που μας αρμόζει. Πρέπει να τελειώσουμε με τα κατάλοιπα του παρελθόντος, να τα αφήσουμε πίσω μας και να ξεκινήσουμε από νέα βάση, διότι μονάχα έτσι η Ομοσπονδία και φυσικά τα Σωματεία μας θα μπορέσουν να πάνε τον κλάδο μπροστά.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την ευκαιρία που μου δώσατε να σας εκφράσω τις σκέψεις μου. Είμαι σίγουρος ότι το νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας θα φανεί αντάξιο τον περιστάσεων και της εμπιστοσύνης των συναδέλφων.