Η Ομοσπονδία Ψυκτικών Ελλάδος σε συνεργασία με το Σωματείο Ψυκτικών Ν. Μεσσηνίας, οργάνωσε στην Καλαμάτα στις 7 & 8 /05/2022, την 22η Γενική Συνέλευσή της. Οι εταιρίες χορηγοί της εκδήλωσης, FG EUROPE-MIDEA χρυσή χορηγός, ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ μεγάλη χορηγός και οι ευγενικές χορηγίες των εταιριών ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε., KONTOUSIAS AIR, OLEFINI, ΓΕΝΙΚΗ ΨΥΚΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.Κ.Ε, Σ.Ε.Ψ.Ε., AEROGRAMMI, ΔΟΪΚΑΣ Α.Ε., ZEP, όπως και οι άοκνες προσπάθειες των μελών του Σωματείου Ψυκτικών της Μεσσηνίας συνέβαλλαν στην άψογη διεξαγωγή της.

Γράφει ο κ. Διονύσης Βρυώνης

Ο Πρόεδρος της Ο.Ψ.Ε. κος Παναγιώτης Πουλιάνος, μετά την συγκρότηση απαρτίας, ζήτησε από το σώμα να εκλεγεί Προεδρείο για να ξεκινήσουν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης. Στην εισαγωγική του ομιλία ανέδειξε την αναγκαιότητα της ψύξης και του κλιματισμού σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας των ανθρώπων και ευχαρίστησε τους χορηγούς για τη συμβολή τους.

Πρόεδρος της Γ.Σ. αναδείχθηκε ο κος Γιάννης Βετουλάκης, αντιπρόεδρος ο κος  Νίκος Κουντουράς και Γραμματέας ο κος Θανάσης Αλιβάνιστος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος της Καλαμάτας κος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κος Βασίλης Καπέλιος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κος Βαγγέλης Ξυγκόρος και ο Πρόεδρος της τοπικής Ομοσπονδίας κος Γεώργιος Καπερώνης.

Όλοι τους εξέφρασαν την απόλυτη συμπαράστασή τους και τις ευχές τους για την ευόδωση των προσπαθειών της Ο.Ψ.Ε. για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας των επαγγελματιών του κλάδου.

Ο Δήμαρχος της πόλης μάλιστα ανακοίνωσε ότι από τις 28 Απριλίου 2022 η Καλαμάτα εντάχτηκε στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ε.Ε. έως το 2030 μετά την επίσημη ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι αφού προηγήθηκε μια αυστηρή διαδικασία επιλογής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κος Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος λαμβάνοντας τον λόγο χαιρέτησε με την σειρά του την έναρξη του συνεδρίου και έψεξε την μη συμπαράσταση του κράτους στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και στον υπερπολλαπλασιασμό της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι δυσβάστακτος για το σύνολο των επιχειρήσεων και προσδιόρισε ότι η αιτία του προβλήματος είναι η ύπαρξη του χρηματιστηρίου της ενέργειας. Αναφερόμενος στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, θύμισε στους παραβρισκόμενους, ότι στην ουσία δεν καταργείται αλλά αναλαμβάνει να την πληρώνει το ταμείο του κράτους, οπότε αυτός ο τρόπος που επιλέχτηκε μας επιβαρύνει συνολικά σε κρατικό επίπεδο.

Η παλαιά φρουρά της Ο.Ψ.Ε. εκπροσωπήθηκε από τους πρώην Προέδρους κ.κ. Άγγελο Δαλαβούρα, Δημήτρη Κόκκοτο και Στέλιο Μαμαλάκη, τον Αντιπρόεδρο του Σ.Ε.Ψ.Ε. Σάββα Σαββέλο και τον Δήμο Αλιβάνιστο, οι οποίοι χαιρέτησαν με τη σειρά τους την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί η μη εκπροσώπηση των συναδέλφων που ανήκουν στο Σωματείο Επαγγελματιών Ψυκτικών & Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Ελλάδος. Ο λόγος που οι αντιπρόσωποι του Σ.Ε.Ψ.Κ.Ε.Ε. δεν έγιναν δεκτοί στην Γ.Σ. της Ο.Ψ.Ε. ήταν ότι δεν έχουν εκλεγεί με φυσική παρουσία στην εκλογική διαδικασία (όπως απαιτείται) αλλά εξελέγησαν διαδικτυακά (τηλεκάλπη). Πρέπει δε να σημειωθεί ότι από την πλευρά του Σ.Ε.Ψ.Κ.Ε.Ε. κατατέθηκε στις 3/5/22 αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης της Ο.Ψ.Ε. χωρίς την παρουσία τους, την οποία στις 5/5/22 απέρριψε το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες των προσκεκλημένων και των αντιπροσώπων ακολούθησε η απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, στον κο Βασίλη Τσίχλη προερχόμενο από το Σωματείο του Ν. Μεσσηνίας, ο οποίος έχει συνεισφέρει πάρα πολλά στον κλάδο με τη πάνω από δύο δεκαετίες συνδικαλιστικής παρουσίας του.

Θετικά ανταποκρίθηκε το Σώμα στο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε τη μείωση της συνδρομής των Σωματείων προς την Ομοσπονδία που έγινε αποδεκτή από το σύνολο των αντιπροσώπων.

Το επόμενο θέμα που απασχόλησε τους Συνέδρους ήταν η εγγραφή νέου μέλους στην Ομοσπονδία και αφορούσε το νεοϊδρυθέν Σωματείο Επαγγελματιών Ψυκτικών Αθήνας – Ν. Αττικής (Σ.Ε.Ψ.Α.).

Οι αντιπρόσωποι από το Σωματείο Κρήτης κος Γιάννης Αγγελάκης, Χανίων κος Στέφανος Τσοντάκης και Ροδόπης κος Παντελής Χαβιαράς εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις αρχικά, προκειμένου να συνηγορήσουν με την πρόταση του Προεδρείου και ζήτησαν να υπάρχουν κριτήρια έτσι ώστε να προσδιορίζονται γεωγραφικά οι ονομασίες των υπό ίδρυση Σωματείων. Ιδιαίτερα για την περιφέρεια Αττικής, που είναι αρκετά μεγάλη, να αναφέρεται τουλάχιστον ο τομέας. Στη συνέχεια της συζήτησης ο κος Χαβιαράς αναφέρθηκε σε  παλαιότερες δικαστικές αποφάσεις, που έχει στην κατοχή του, και δίνουν το δικαίωμα ίδρυσης Σωματείου στον ίδιο νομό με ίδιο επαγγελματικό αντικείμενο, αρκεί να πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις. Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κλήθηκε να πάρει τον λόγο και ανταποκρινόμενος θετικά υπενθύμισε στους Συνέδρους τον Νόμο 17/12 που αναφέρεται στην δημιουργία Σωματείων σε όλη την επικράτεια. Ο δε Πρόεδρος της Ο.Ψ.Ε. ζήτησε, αμέσως μετά, να προχωρήσει η διαδικασία δεσμευόμενος να γίνει αλλαγή στο καταστατικό τέτοια που να μην εμποδίζεται η ίδρυση Σωματείων, να εναρμονιστεί με την ισχύουσα νομοθεσία, και η εισδοχή νέων μελών να παίρνει την έγκριση του Σώματος της Γενικής Συνέλευσης.

Η Γ.Σ. έκανε αποδεκτή την πρόταση του Δ.Σ. εγκρίνοντας την εγγραφή στην Ο.Ψ.Ε. του Σ.Ε.Ψ.Α., του οποίου ο Πρόεδρος κος Νίκος Φρίτσαλος παίρνοντας τον λόγο ευχαρίστησε για την αποδοχή του αιτήματος του Σωματείου του οποίου ηγείται.

Τη Συνέλευση απασχόλησε το θέμα του προγράμματος επιδότησης αντικατάστασης κλιματιστικών. Ο Πρόεδρος της Ο.Ψ.Ε. ενημέρωσε το Σώμα ότι στις 11/01/22 απεστάλη επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με παραλήπτες τον  Υπουργό  κο Κώστα Σκρέκα και τον  Υφυπουργό κο Γιώργο Αμυρά  και τους υπενθύμιζε ότι στα πλαίσια του προγράμματος επιδότησης για την ανακύκλωση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα για τις κλιματιστικές μονάδες, θα πρέπει στις απαιτούμενες προϋποθέσεις επιδότησης να ορίζεται ότι η αντικατάσταση κλιματιστικών μονάδων θα πραγματοποιείται μόνο από αδειοδοτημένα και πιστοποιημένα συνεργεία τεχνικών ψυκτικών, η οποία θα συνοδεύεται από σχετική βεβαίωση ότι έγιναν οι κατάλληλες εργασίες και τηρήθηκαν όλες οι κανονιστικές διατάξεις που προβλέπονται από την Ελληνική νομοθεσία και τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την αποφυγή διαρροών ψυκτικών χημικών αερίων στο περιβάλλον.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι τα ψυκτικά χημικά αέρια συμβάλλουν με υψηλούς συντελεστές στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα τηρηθούν οι νόμοι και οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί.

Κλείνοντας, απευθυνόμενος στον παραβρισκόμενο στην εκδήλωση εκπρόσωπο του Υπουργείου κο Άκη Τσάγκα, έθεσε την Ομοσπονδία στη διάθεση του για κάθε συνεργασία. Ο κος Τσάγκας ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει παραλάβει σχετικό υπόμνημα όπου τονίζεται η ανάγκη συλλογής των χημικών αποβλήτων, που θα παραχθούν από αυτήν την ενέργεια, και επειδή η ρύπανση της ατμόσφαιρας θα είναι τεράστια πρέπει να βρεθεί λύση και να προχωρήσει η αδειοδότηση φορέα που θα αναλάβει την συλλογή των ψυκτικών ρευστών που εμπεριέχονται στις προς αντικατάσταση συσκευές.

Η Πιστοποίηση εταιρειών και η Αστική Ευθύνη ήταν το θέμα του επόμενου ομιλητή κου Βιργίνιου Βουδούρη εκπροσωπώντας  την TUV HELLAS, ο οποίος συνέστησε την τυποποίηση και συστηματικοποίηση για να έχουμε σωστό και ασφαλή τρόπο εργασίας.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον ήταν το επόμενο θέμα της συνέλευσης που αναφερόταν στην νέα ΚΥΑ για τα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου.

Το Δ.Σ. της Ο.Ψ.Ε. δια στόματος του κου Πουλιάνου ανέφερε ότι μετά από αγώνες και συνεχείς πιέσεις σε ένα αδιάφορο και δύσκαμπτο λειτουργικό κράτος και αντιμετωπίζοντας τρεις διαφορετικές Κυβερνήσεις, και όχι μόνο, ολοκληρώθηκαν και οι τρεις σημαντικότεροι για τον κλάδο μας στόχοι, που είχε θέσει η Ο.Ψ.Ε. (Αδειδοτήσεις – Πιστοποιήσεις – Εφαρμογή ΕΚ 517/14). Ενημέρωσε δε ότι στις 16/02/2022 δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΔΕΔ/85858/2124 με θέμα «Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 517/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 για τα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου», Τεύχος B’ 6777/31.12.2021.

Συνάδελφοι, η αταλάντευτη και σταθερή πορεία της Ομοσπονδίας μας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και όλων των συναδέλφων τεχνικών της Ψύξης και του Κλιματισμού, ήταν και θα συνεχίζει να είναι ένας αγώνας για την Ο.Ψ.Ε.

Καλούνται όλα τα Σωματεία και τα μέλη τους να συμπορευθούν με την Ομοσπονδία και όλοι μαζί να πιέσουν τους αρμόδιους φορείς για την άμεση και απρόσκοπτη εφαρμογή της ανωτέρω ΚΥΑ με τα κατωτέρω άρθρα:

 

  • Σκοπός – Ορισμοί
  • Αρμόδια Κεντρική Συντονιστική Αρχή – Συναρμόδιες Αρχές
  • Σύσταση Τεχνικής Διυπουργικής Επιτροπής (ΤΕ.Δ.Ε.)
  • Πρόληψη εκπομπών και έλεγχοι διαρροών – Υποχρεώσεις χειριστών και παραγωγών
  • Ανάκτηση φθοριούχων αερίων
  • Γενικές διατάξεις για την πιστοποίηση προσόντων των προσώπων και προσωπικού εταιρειών και επιχειρήσεων
  • Διαδικασία Πιστοποίησης προσόντων των προσώπων και προσωπικού εταιρειών και επιχειρήσεων
  • Βεβαιώσεις επάρκειας επαγγελματικής κατάρτισης προσώπων και προσωπικού
  • Πιστοποίηση επιχειρήσεων
  • Υποχρεώσεις επιχειρήσεων
  • Απαγορεύσεις και όροι διάθεσης στην αγορά και χρήσης αερίων θερμοκηπίου
  • Οργάνωση και λειτουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων
  • Επιθεωρήσεις-Έλεγχοι
  • Παραβάσεις-Κυρώσεις
  • Μεταβατικές διατάξεις
  • Καταργούμενες διατάξεις
  • Έναρξη ισχύος

 

Από το βήμα του συνεδρίου η κα Φλώρα Κόντε όταν έλαβε τον λόγο ευχαρίστησε την Ο.Ψ.Ε. για την τιμή που της έκανε να την καλέσει στο Συνέδριό της και έδωσε πληροφορίες σε ότι αφορά τις αντικαταστάσεις των ψυκτικών ρευστών.

Μίλησε για το πιο νέο προϊόν, το ψυκτικό ρευστό R-471 A (N 71) της Honeywell, το αποκαλούμενο ¨ΒΟΜΒΑ¨ για τον χώρο της ψύξης. Το συγκεκριμένο προϊόν έχει πολλά προνόμια όπως GWP μικρότερο του 150, είναι CLASS A1/Μη εύφλεκτο, με υψηλή απόδοση ίδια με το 134a και 13% μεγαλύτερη από το R404A.

Αυτό το νέο ψυκτικό ρευστό αφορά μεσαίες θερμοκρασίες και είναι μια λύση μακράς διαρκείας για νέες εγκαταστάσεις με τον παραδοσιακό τρόπο μιας ψυκτικής εργασίας.

Αναφορά έγινε και στο R-454B που παρουσιάστηκε στην αγορά το 2021 σαν αντικαταστάτης του R410A και αποτελεί ιδανική λύση για chillers και heat pumps με GWP 466 και εύκολη εγκατάσταση.

Νέα προϊόντα όπως το R456 A, που αναμένεται στην αγορά το 2022-2023 και το R455A (L40X) μπορούν να καλύψουν πολλές εφαρμογές και έχουν δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη.

Συνεχίζοντας ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την Ο.Ψ.Ε. και την Honeywell έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικά σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα για τα ψυκτικά ρευστά A2L.

Η 67χρονη παρουσία της εταιρίας Ι. ΚΟΝΤΕΣ Α.Β.Ε.Ε. στον χώρο εγγυάται ότι θα υποστηριχθούν οι ψυκτικοί προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις που έρχονται, πολύ σύντομα, με τις αναθεωρήσεις των κανονισμών που αφορούν τη χρήση των ψυκτικών ρευστών.

Ο κος Γιώργος Μπέσκος έκλεισε την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου καλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους να καταγγέλλουν την παράβαση των διατάξεων, γιατί σπάνια γίνονται αυτεπάγγελτες διώξεις, υπογραμμίζοντας ότι τα αστυνομικά όργανα είναι υποχρεωμένα να επιβάλουν κυρώσεις και εν ανάγκη να τους επιδεικνύεται η ΚΥΑ που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι παρατάσεις που ζητήθηκαν για το Η.Δ.Ε. (δεν θα ζητηθεί άλλη), το μητρώο εμπόρων και τα σεμινάρια για τον χημικό καθαρισμό κλιματιστικών μονάδων που έγιναν σε συνεργασία με την ΓΣΕΒΕΕ, άνοιξαν τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου κατά τον Διοικητικό Απολογισμό, με την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής να εγκρίνει την απαλλαγή Δ.Σ. και Ε.Ε. από κάθε ευθύνη μετά τον Οικονομικό Απολογισμό 2021 και την έγκριση του προϋπολογισμού 2022. Η δέσμευση για την τροποποίηση του καταστατικού στα σημεία που πρέπει να εναρμονιστεί νομοθετικά και το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας ολοκλήρωσαν την 22η Γενική Συνέλευση, με την Αθήνα να παίρνει την σκυτάλη για το 2023 όπου θα διεξαχθούν και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Μετά το πέρας των εργασιών, την πρώτη ημέρα της Συνέλευσης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν σε έναν πολύ όμορφο χώρο και να παραλάβουν δώρα με προϊόντα της Μεσσηνιακής Γης που είχαν ετοιμάσει για αυτούς ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κος Γιάννης Βετουλάκης και τα μέλη του Σωματείου Ψυκτικών Ν. Μεσσηνίας.