Σε αυτό το τεύχος έχουμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε τον Αντιπρόσωπο του Σωματείου Αδειούχων Επαγγελματοβιοτεχνών Ψυκτικών και Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Κέρκυρας στην Ο.Ψ.Ε., κο Χρήστο Βλαχόπουλο, και να μάθουμε τις σκέψεις του και τις προσπάθειες του Σωματείου, ώστε να αναβαθμιστούν οι επαγγελματίες που απασχολούνται με την ψύξη και τον κλιματισμό και ο κλάδος γενικότερα.
Συνέντευξη στην Όλγα Βρυώνη
Κε Βλαχόπουλε, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη που δεχθήκατε να μας παραχωρήσετε και έτσι μας δίνετε την ευκαιρία να σας γνωρίσουμε εμείς και το αναγνωστικό μας κοινό.
Κυρία Βρυώνη, θέλω να σας ευχαριστήσω με τη σειρά μου για την ευκαιρία που δίνετε στο Σωματείο Ψυκτικών Κέρκυρας και σε εμένα προσωπικά να αναδείξουμε με αυτή τη συνέντευξη, σε ένα κλαδικό περιοδικό τόσο χρήσιμο και απαραίτητο, τα επαγγελματικά προβλήματα και θέματα που αντιμετωπίζουμε στο νησί μας, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.
Είχαμε την ευκαιρία να σας ακούσουμε στην Γ.Σ. της Ο.Ψ.Ε. στην Βέροια, όπου αναφερθήκατε στις αποφάσεις που πήρε η Γ.Σ. του Σωματείου σας και θέλουμε να μας αναφέρετε τους βασικούς άξονες αυτών.
Οι άξονες που κινείται το Σωματείο μας είναι δύο.
Ο πρώτος έχει να κάνει με την προσπάθεια εφαρμογής της νομοθεσίας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω της δυσλειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών, και ο δεύτερος αφορά στην αντιμετώπιση από το κράτος της επαγγελματικής ομάδας των αυτοαπασχολούμενων τεχνικών ειδικότητας ¨εργασιών ψύξης και κλιματισμού¨.
Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι πριν από μια δεκαετία το Σωματείο μας αριθμούσε περί τα εξήντα πέντε μέλη με αυξητική τάση, ένδειξη μιας υγιούς συμπεριφοράς και επικοινωνίας μεταξύ των επαγγελματιών ψυκτικών, όμως, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια, τα μέλη μας είναι πλέον σαράντα πέντε.
Όλα τα μέλη είμαστε, συμφώνα με την ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, σε συνεχή και αδιάλειπτη προσπάθεια να παρακολουθούμε και να ενσωματώνουμε τους νέους νόμους και διατάξεις που έχουν σχέση με το επάγγελμα μας, να εκσυγχρονίζουμε τα συνεργεία μας και να εκπαιδευόμαστε, με στόχο την ποιοτική παροχή εργασιών ψύξης και κλιματισμού στους πελάτες μας.
Σε ότι αφορά τον πρώτο άξονα, όσες προσπάθειες κι αν κάναμε να λειτουργήσουμε όπως προβλέπει η νομοθεσία, όσο και αν πιέσαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες, όσο κι αν πληροφορήσαμε τους πελάτες μας, σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε.
Η υποχρέωση της Πολιτείας για συχνούς και στοχευμένους ελέγχους αντιποίησης εργασίας, εφαρμογή και τήρηση της νομοθεσίας περί πώλησης και χρήσης ψυκτικών ρευστών, ελέγχους σε εργολαβίες με αντικείμενο ψύξης – κλιματισμού και εάν εκτελούνται από συνεργεία αποτελούμενα από αδειούχους – πιστοποιημένους τεχνικούς ψυκτικούς, σκοντάφτει στη δυσλειτουργία των κρατικών υπηρεσιών.
Οι πελάτες μας είναι καλά πληροφορημένοι, τόσο από εμάς όσο και από τα συνδικαλιστικά τους όργανα και τους λογιστές τους, αναφερόμαστε σε συγκεκριμένη νομοθεσία με την οποία πρέπει να εναρμονιστούν, όπως και για τα πρόστιμα που θα τους επιβληθούν στην αντίθετη περίπτωση. Παρ’ όλα αυτά, η έλλειψη ελέγχων από τις κρατικές υπηρεσίες τούς επιτρέπει να λαμβάνουν, στα ψυκτικά και κλιματιστικά μηχανήματα και τις εγκαταστάσεις τους, υπηρεσίες από τεχνικούς που αντιποιούνται το επάγγελμά μας.
Πώς μπορεί να προστατευτεί το επάγγελμα του Ψυκτικού από την παράνομη δραστηριοποίηση και την αντιποίηση του επαγγέλματος, από τους μη διαθέτοντες την επαγγελματική ικανότητα που απαιτείται;
Η προστασία του επαγγέλματος του Τεχνικού Ψυκτικού εξαρτάται από την εφαρμογή του Π.Δ 1/2013 και της συναφούς νομοθεσίας.
Οι κρατικές υπηρεσίες πρέπει να κάνουν τους ελέγχους που απαιτούνται, για να ελαχιστοποιήσουν την παραβατικότητα και να μην χρειάζεται να ασκήσουμε πιέσεις για να ενεργοποιηθούν. Το Σωματείο δεν μπορεί και δεν θέλει να αναλάβει τον ρόλο της υπηρεσίας και να τους υποδεικνύει την παράβαση και τον παρανομούντα, γιατί θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο μας βρίσκει όλους αντίθετους.
Δράττομαι της ευκαιρίας που μου δίνεται για να γνωστοποιήσω ότι το Σωματείο αντιμετωπίζει δυσκολίες στη δικαστική διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μία πενταετία, με μη αδειούχο τεχνικό, ο οποίος συνεχίζει να εργάζεται κανονικά γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμα οριστική δικαστική απόφαση. Η δικαστική διαμάχη, που επιπροσθέτως είναι πολύ δαπανηρή για το Σωματείο μας, στην εξέλιξή της έχει φτάσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και στα ιδιαίτερα γραφεία του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών και ελπίζουμε να μην έχει αρνητική κατάληξη για τον κλάδο μας.
Σήμερα ο Τεχνικός Ψυκτικός πρέπει να εφαρμόσει την πολύπλοκη νομοθεσία που κατοχυρώνει τα επαγγελματικά του δικαιώματα και χρειάζεται την πλήρη στήριξη των Δημόσιων Υπηρεσιών, που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή των νόμων.
Ο δεύτερος άξονας αναφέρεται στην αντιμετώπιση από το κράτος της επαγγελματικής σας ομάδας, μπορείτε να αναφερθείτε πιο επισταμένα επ’ αυτού;
O αυτοαπασχολούμενος τεχνικός είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία, με συγκεκριμένη ικανότητα παραγωγής έργου και συγκεκριμένο πεδίο εργασίας και δεν αξιολογείται σωστά από τα οικονομικά επιτελεία, διαχρονικά.
Η οικονομική νομοθεσία μάς υποχρεώνει να καταβάλουμε ποσά σε φόρους που είναι σε αντίθεση με το ύψος των εισοδημάτων μας και η αντίφαση είναι ότι μας αντιλαμβάνονται σαν επιχειρήσεις αλλά δεν λειτουργούμε σαν τέτοιες.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αυτοαπασχολούμενοι που κινούνται ανάμεσα στο υπαλληλικό προσωπικό, που έχει συγκεκριμένο εργασιακό πλαίσιο και εισόδημα, και του επιχειρηματία, που έχει τη δυνατότητα να επιχειρήσει σε όποιον τομέα και ειδικότητα θέλει και μπορεί.
Επί σειρά ετών, εγώ υπολογίζω τριάντα με σαράντα, ξεκίνησε να οριοθετείται το πλαίσιο του αυτοαπασχολούμενου, που σήμερα έχει αυτή τη μορφή και μας δημιουργεί πολλά προβλήματα. Θα περίμενε κανείς ότι για τους αυτοαπασχολούμενους θα υπήρχε συσχετισμός εργασίας και εισοδήματος πιο αντιπροσωπευτικός, κάτι όμως που δεν συμβαίνει έως σήμερα.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι περισσότεροι από εμάς να οφείλουμε στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί επιχειρούμε σε ένα περιβάλλον χωρίς σωστές βάσεις και χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, εισπράττοντας παράλληλα την αρνητική κριτική του καταναλωτικού κοινού.
Τα νέα φορολογικά μέτρα αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου σας, θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις από αυτά και πώς σκέφτεστε να τα αντιμετωπίσετε;
Σίγουρα θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις, αφού είναι ένας ακόμα φορολογικός νόμος που δεν περιλαμβάνει κανένα απολύτως αναπτυξιακό στοιχείο και εφαρμόζεται άμεσα, πρωτοτυπία που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στην ελληνική επικράτεια. Ο οριζόντιος προσδιορισμός του εισοδήματος είναι άδικος και αιφνιδιάζει τους αυτοαπασχολούμενους στον προγραμματισμό τους.
Απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δεν έχω να σας παρουσιάσω συγκεκριμένη τακτική, αφού ο κάθε συνάδελφος θα χρησιμοποιήσει αυτή που θα τον εξυπηρετεί, σίγουρα οι σχετιζόμενες με την ειδικότητας μας κρατικές υπηρεσίες, εάν κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, θα παίξουν θετικό ρόλο για να ανεβάσουμε τα έσοδά μας και να φορολογηθούμε αναλογικότερα και δικαιότερα.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της Γ.Σ. αναφέρεται ότι στο Π.Δ. 1/2013 διαφαίνεται το ενδεχόμενο ανάκλησης της άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος, μπορείτε να μας αιτιολογήσετε αυτή την αναφορά;
Στο νέο Π.Δ. περιγράφεται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να μπορέσει ο Τεχνικός Ψυκτικός να θεωρήσει την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, με βασικό κριτήριο το εισόδημά του.
Σε κανένα άρθρο δεν περιγράφεται τι γίνεται στην περίπτωση που ο συνάδελφος θέσει τη δραστηριότητά του σε αδράνεια για κάποιο σοβαρό οικογενειακό λόγο, εάν ενσκήψει κάποιο πρόβλημα με την υγεία του, ή λόγω του ότι δραστηριοποιείται σε περιοχή που ο πληθυσμός της είναι μικρός και δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει το εισόδημα που απαιτείται από τη διάταξη. Οι τοπικές Περιφερειακές Υπηρεσίες δεν μας παρέχουν σχετική ενημέρωση όταν ερωτώνται επ’ αυτού, οπότε το συμπέρασμα που βγάζουμε είναι ότι ανακαλείται η άδεια.
Σε κανένα σημείο, επίσης, δεν αναφέρεται πως ο επαγγελματίας που απέκτησε την άδειά του με βασικό κριτήριο την προϋπηρεσία του, βάσει του προηγούμενου Π.Δ. 87/1996, εάν την απολέσει, βάσει των διατάξεων του νέου Π.Δ., πώς θα την επανακτήσει.
Οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν πρόσβαση στην κρατική χρηματοδότηση, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς επαγγελματικής παρουσίας;
Οι επαγγελματίες του κλάδου ξεκινούν την προσπάθειά τους με ίδιες δυνάμεις και μοναδικό εφόδιο τις γνώσεις τους. Ποτέ δεν έτυχαν στήριξης κρατικής χρηματοδότησης, όπως δεν είχαν και κάποιον ειδικό για να τους συμβουλέψει και να τους καθοδηγήσει, προκειμένου να οικοδομήσουν σε σταθερές βάσεις την προσπάθειά τους.
Καθοριστικό στη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη της επαγγελματικής δραστηριότητας του αυτοαπασχολούμενου θα έπαιζε η δυνατότητα στήριξης με κρατική χρηματοδότηση και επιτήρηση τα πρώτα χρόνια, για τη δημιουργία ικανού κεφαλαίου, την καθοδήγηση του σε εργασιακά θέματα κρίσιμα και χρήσιμα, τόσο για τον ίδιο όσο και για τη μείωση της ανεργίας.
Ποια είναι η θέση σας σχετικά με την τεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα και πώς έχετε σκοπό να αντιμετωπίσετε την έλλειψη προσωπικού στον κλάδο;
Η τεχνική εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολλά βήματα προόδου, βλέπουμε με ικανοποίηση το τεχνικό εκπαιδευτήριο του νομού μας να έχει εξοπλιστεί με υλικά και μηχανήματα που καλύπτουν μεγάλο μέρος από τις εργασίες ψύξης και κλιματισμού.
Το πρόβλημα που υπάρχει στην έλλειψη τεχνικού ειδικευμένου προσωπικού στον νομό μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι σύνθετο, πολύπλοκο και δεν έχει εύκολη λύση.
Η τελευταία δεκαπενταετία συνέβαλε πολύ στην αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων και η ανύπαρκτη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας μεγιστοποιεί το πρόβλημα.
Ο κρατικός σχεδιασμός πρέπει να επικεντρωθεί σε συσχέτιση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να δίνει κίνητρα στους επαγγελματίες και στις μικρές επιχειρήσεις ώστε να απορροφούν τους αποφοίτους με καλές αμοιβές.
Εν κατακλείδι, ο καλά αμειβόμενος βοηθός δεν καταφεύγει σε περιστασιακές και εποχικές εργασίες, που σε συνδυασμό με διάφορα επιδόματα να δημιουργεί στρατιές ανειδίκευτων χωρίς εργασιακό μέλλον.
Ποια είναι τα κρατικά κίνητρα που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ψύξης και πώς θα μπορούσαν να βοηθηθούν οι τεχνικοί να τις εφαρμόσουν;
Είμαστε μια μικρή χώρα και πρέπει να ανταγωνιστούμε γιγάντιους κατασκευαστές μηχανημάτων ψύξης και κλιματισμού.
Η ενίσχυση των μικρών βιοτεχνιών που θα κατασκευάζουν τμήματα μηχανημάτων, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εξαρτήματα θα προσδώσει ισχυρή τεχνογνωσία, με κύριο μελλοντικό στόχο τη μελέτη, κατασκευή και εξαγωγή εγχώριων ποιοτικών συστημάτων και τη δημιουργία νέων βελτιωμένων λογισμικών για κάθε εφαρμογή ψύξης και κλιματισμού.
Θα μπορούσε ο σχεδιασμός να περιλαμβάνει τους αυτοαπασχολούμενους τεχνικούς και τις μικρές ατομικές επιχειρήσεις, μέχρι τρία-τέσσερα άτομα, που λειτουργούν όπως προαναφέραμε στον ενδιάμεσο χώρο του υπάλληλου και του επιχειρηματία, για να προσφέρουν πολύτιμες και εξειδικευμένες τεχνικές υπηρεσίες με πιο ευέλικτα συνεργεία.
Η απόφαση της Γ.Σ. για αποχή των μελών του Σωματείου σας από εργασίες ψύξης και κλιματισμού ποιους αφορά και ποιοι εξαιρούνται;
Η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας τον Νοέμβριο του 2023 συνέπεσε με την εξαγγελία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για τους αυτοαπασχολούμενους και ελευθέρους επαγγελματίες.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη ό,τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με τη φορολογία και το περιβάλλον εργασίας μας, λάβαμε την απόφαση να εκδηλώσουμε την αντίδραση μας σαν Σωματείο, απέχοντας από κάθε εργασία ψύξης και κλιματισμού στον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, Περιφέρεια, Δήμο κλπ., με εξαίρεση τον χώρο της Υγείας, δηλαδή Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας, Φαρμακεία Ε.Ο.Π.Υ.Υ..
Η αντίδραση αυτή στοχεύει στην κρατική διοίκηση, προκειμένου να προκαλέσουμε διάλογο για να παραθέσουμε τις απόψεις μας με επιχειρήματα.
Πώς έχετε σκοπό να παρέμβετε στα δρώμενα του κλάδου για να βοηθήσετε την Ομοσπονδία στην επίτευξη των στόχων της;
Η Ο.Ψ.Ε. ιδρύθηκε το 2000 και τα παλαιότερα μέλη της έδωσαν πολλούς αγώνες για να καταστεί υπολογίσιμη συνδικαλιστική δύναμη και να έχει τη δυνατότητα να συνδιαμορφώνει νόμους και διατάξεις που αφορούν τον κλάδο μας. Η παρέμβαση μας θα είναι αυτή που κάθε Σωματείο είναι υποχρεωμένο να κάνει, καταθέτοντας προτάσεις, με σεβασμό, για να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων της.
Εσείς προσωπικά και το Δ.Σ. έχετε αναλάβει βαρύ φορτίο στους ώμους σας, τι νομίζετε ότι θα σας βοηθήσει και τι ζητάτε από τους συναδέλφους σας για να μπορέσετε να συνεχίσετε με επιτυχία τα θέματα που δρομολογείτε;
Η αποστολή του εκάστοτε Δ.Σ. Σωματείου είναι να αναλαμβάνει το φορτίο διεκπεραίωσης των προβλημάτων με το μεγαλύτερο όφελος για τα μέλη του.
Το Σωματείο μας έχει αρκετά ικανοποιητική επικοινωνία με τα μέλη του, χωρίς περιττές εντάσεις, απαραίτητο είναι να συνεχιστεί αυτό το καλό κλίμα. Καλώ τους συναδέλφους μου να παρακολουθούν και να ακολουθούν τις δράσεις του Δ.Σ., να καταθέτουν τις προτάσεις τους για να γίνεται διάλογος επ’ αυτών και να βρίσκονται ικανοποιητικές λύσεις.
Η ενασχόλησή σας με τα κοινά σάς επηρεάζει σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο;
Με επηρεάζει πάρα πολύ προσωπικά και επαγγελματικά, ευτυχώς όχι πολύ αρνητικά, πρέπει να βρίσκω συνέχεια χρόνο για όλες τις υποχρεώσεις και να προσπαθώ συνεχώς να αποβάλλω την αρνητική ενέργεια αυτών που δεν έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν.
Η ενασχόλησή μου με τα κοινά μου αρέσει, έχει πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζεις ανθρώπους και νοοτροπίες και με υγιή τρόπο να παράγεται έργο για τον συνάδελφο και συνάνθρωπο.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη δυνατότητα που μου δώσατε να παρουσιάσω σε γενικές γραμμές τις θέσεις του Σωματείου μας. Είναι τιμή για εμένα να επικοινωνώ με όλους τους συναδέλφους μου μέσα από το περιοδικό μας.
Υγεία και κάθε επιτυχία και σε εσάς.
Κε Βλαχόπουλε θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε και να ευχηθώ ό,τι καλύτερο και την υλοποίηση των στόχων σας.