Το ΣΩΠΙΜΗΨΥΚ, το σωματείο του κλάδου της ψύξης με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην Ελλάδα, πραγματοποίησε δύοανοιχτές ημερίδεςγια τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό 573/2024. Η πρώτη έλαβε χώραστην Αθήνα στις 11 Μαΐου και η δεύτερη στη Θεσσαλονίκη στις 18 Μαΐου. Με αυτό τον τρόπο το ΣΩΠΙΜΗΨΥΚ ενημερώνει το ευρύτερο κοινό σχετικά με τον νέο κανονισμό, τα προβλήματα που δημιουργεί και τις ευκαιρίες που μας προσφέρει.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το μεγάλο αριθμό των χορηγών που μας τίμησαν με τη συνεισφορά τους, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν παρόντες να μας προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Τις ημερίδες άνοιξε κάθε φορά και καλωσόρισε το κοινό ο Θάνος Μπίρης, πρόεδρος του ΣΩΠΙΜΗΨΥΚ, με μια σύντομη παρουσίαση του σωματείου και των δράσεών του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις δράσεις του Σωματείου σε συνδυασμό με τις δράσεις της AREA και τις επιτυχίες που έχει καταφέρει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, εκεί δηλαδή που λαμβάνονται οι κεντρικές αποφάσεις.

Χαιρετισμοίκαι σύντομες αναφορές έγιναν από τους:

  • Κύριο Πάνο Μωραΐτη, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξοπλισμού Μαζικής Εστίασης (Σ.Ε.Ε.Μ.Ε.)
  • Κύριο Βασίλη Πάρδα, Πρόεδρο του Σωματείου Επαγγελματιών Ψυκτικών Θεσσαλονίκης

Δύο εξαιρετικοί συνάδελφοι και επαγγελματίες σε δύο εξίσου εξαιρετικά σωματεία με μεγάλη συνεργασία και συνεισφορά.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε ειδικά για τους κυρίους Χρυσόστομο Τσάγκα και Στάθη Μαργαρίτη, υπεύθυνους στο τμήμα φθοριούχων αερίων και μητρώων του ΥΠΕΝ. Παρόλο που τους έτυχαν απρόοπτες υποχρεώσεις και δεν κατάφεραν να παραβρεθούν στις ημερίδες, επέμειναν να αναφέρουμε στους καλεσμένους μας την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του ΣΩΠΙΜΗΨΥΚ και την ανάγκη να μας ευχαριστήσουν για τη συνεισφορά μας. Ευχαριστούμε και εμείς με την σειρά μας για την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ μας.

Το κύριο θέμα των ημερίδων, η παρουσίαση του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού ΕΚ573/2024 τις απαιτήσεις που επιβάλλει και τις διαφορές σε σχέση με τον παλαιότερο fgas, ανέλαβε κάθε φορά ο Δημήτρης Ταΐρης, αντιπρόεδρος του ΣΩΠΙΜΗΨΥΚ. Έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στις νέες πιστοποιήσεις που θα απαιτηθούν, τις μεγάλες αλλαγές που προκύπτουν στον εξοπλισμό ψύξης, τις νέες απαιτήσεις κλιματισμού και αντλιών θερμότητας, καθώς και στην σταδιακή υιοθέτηση των φυσικών ψυκτικών ρευστών.

Την ευκαιρία να παρουσιάσουν εξίσου σημαντικά θέματα είχαν και διάφοροι χορηγοί μας όπως:

  • Οι κύριοι Νίκος Σηφάκης, υποδιευθυντής τυποποίησης του φορέα πιστοποιήσεων EUROCERT και Νίκος Μουχτιδιώτης διευθυντής EUROCERT Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μας παρουσίασαν τις υπηρεσίες πιστοποίησης του φορέα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κανονισμών για τα φθοριούχα και τα εναλλακτικά αέρια. Με την EUROCERTγίνεται και ξεχωριστή προσπάθεια για να απλοποιηθεί και να τυποποιηθεί ένα πλαίσιο σύμφωνα με το πρότυπο ISO9001 ώστε τα μέλη μας να απολαμβάνουν τα προνόμια που θα τους αποφέρει η κατοχή ενός σχετικού πιστοποιητικού με εύκολο και φθηνότερο τρόπο.
  • Ο κύριος Alessandro Pianetti, υπεύθυνος Business Development της εταιρείας CHEMOURS και καλεσμένος του χορηγού μας ΚΟΝΤΕΣ MARINE, ανέλυσε διάφορες πτυχές των εύφλεκτων ψυκτικών ρευστών και παρουσίασε λύσεις με ψυκτικά ρευστά πολύ χαμηλού GWP(εύφλεκτων και μη). Η παρουσίαση έγινε στα αγγλικά και την μετάφραση στα ελληνικά ανέλαβε η Βίβιαν Κόντε, μέτοχος της ΚΟΝΤΕΣ MARINE.
  • Η κυρία Δέσποινα Κλειδαρά, μέτοχος της ΤΕΨΕ, μας παρουσίασε την εταιρεία εν συντομία και τα προϊόντα νέας τεχνολογίας που μπορεί να προσφέρει στους τεχνικούς του κλάδου.
  • Ο κύριος Ηλίας Ρίζος, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας WESTNET, μας παρουσίασε το μέλλον στις αντλίες θερμότητας με R290 του κατασκευαστή AUX, πλεονεκτήματά τους και διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά.
  • Ο κύριος Νικόλας Κυθρεώτης, Γενικός Διευθυντής του UNIC TDU μας τίμησε με μια σύντομη αναφορά στα προγράμματα πιστοποιήσεων του πανεπιστημίου και τις σχολές τεχνικών επαγγελμάτων που διαθέτει αλλά και μας έκανε τις πρώτες εξαγγελίες για το νέο παράτημα του πανεπιστημίου στην πόλη της Αθήνας με την ιδιότητα του Μη- Κυβερνητικού Μη-Κερδοσκοπικού ιδρύματος.

Τις ημερίδες έκλεισε κάθε φοράο Θάνος Μπίρης παρουσιάζοντας στο κοινό μας τη χρήση των δύο μητρώων του ΥΠΕΝ, το μητρώο καταγραφής και παρακολούθησης εξοπλισμού και το μητρώο καταγραφής και παρακολούθησης επιχειρήσεων. Για την καλύτερη κατανόηση των διαδικασιών, χρησιμοποιήθηκε πλατφόρμα demoμε την οποία έγιναν παραδείγματα καταχώρησης σε πραγματικό χρόνο και με πραγματικά σενάρια ώστε το κοινό μας να έχει την ευκαιρία να κατανοήσει πλήρως την διαδικασία.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος οι συμμετέχοντες στο κοινό είχαν την ευκαιρία να γραφτούν ως μέλη ώστε να έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν να παρακολουθούν την ενημερωτική και εκπαιδευτική δράση του Σωματείου και να έχουν πλήρη χρήση των προνομίων και υπηρεσιών που μπορεί να τους προσφέρει το Σωματείο.

Ευχαριστούμε όλους τους επισκέπτες που αφιέρωσαν τον ελεύθερο χρόνο τους για να μας παρακολουθήσουν, τους χορηγούς που μας ενίσχυσαν ώστε να είναι εφικτές αυτές και πολλές ακόμα εκπαιδευτικές δράσεις, τους ομιλητές για το πλούσιο και απόλυτα ενημερωτικό πρόγραμμα που μας παρουσίασαν αλλά, και όλους όσους δούλεψαν σκληρά για να έχει αυτή η παρουσίαση την επιτυχία που είχε.

 

Χορηγοί των Ημερίδων και του Σωματείου:

 

ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΙ

BITZER CARRIER

COOL.K DANFOSS

EPSI EUROCERT

FREDDO iKLIMA

INVENTOR K.D.P.

WESTNET Γ. ΣΟΛΔΑΤΟΣ

ΓΙΟΞΑΣ ΚΟΝΤΕΣMARINE

ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ ΤΕΨΕ

 

ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

UNIC- TRAINING AND DEVELOPMENT UNIT

O ΨΥΚΤΙΚΟΣ

CLIMATHERM