Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ της ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.ΘΕ. και του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αντικείμενο την ενημέρωση της Ένωσης σχετικά με τα επικείμενα επιδοτούμενα προγράμματα και την υποβολή βελτιωτικών προτάσεων.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Υλών του ΥΠΕΚΑ κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, σύμβουλοι του Υπουργού κου. Θεόδωρου Σκυλακάκη και της Υφυπουργού Κας Αλεξάνδρας Σδούκου

Την ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Βασίλης Γιωτόπουλος, ο Αντιπρόεδρος κ Β. Φούρλας και ο Γ. Γραμματέας κ Ελ. Φωτόπουλος.

Καθώς η ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% της Ελληνικής αγοράς Θέρμανσης & Κλιματισμού διαθέτει πολύ μεγάλη δεξαμενή γνώσης και πληροφοριών γεγονός που την καθιστά βασικό θεσμικό συνομιλητή του Υπουργείου σε θέματα χορηγούμενων προγραμμάτων και εξοικονόμησης ενέργειας.

Κατά την πολύωρη συνάντηση, συζητήθηκαν προτάσεις και θέσεις της Ένωσης για καίρια ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας, πράσινη μετάβαση και μείωση των ρύπων όπως:

· Σύνδεση των προγραμμάτων επιδότησης με μετρήσιμες αποδοτικότητες και μείωση των εκπομπών ρύπων.

· Επέκταση των επιδοτήσεων των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» και στις εσωτερικές παρεμβάσεις όπως fan coil units, ενδοδαπέδια θέρμανση, αντικατάσταση με τερματικές μονάδες χαμηλών θερμοκρασιών, δίκτυα κλπ., που αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα και συνεισφέρουν σημαντικά στην περαιτέρω εξοικονόμησης ενέργειας.

· Επιτάχυνση των καθυστερημένων πληρωμών όλων των τρεχόντων επιδοτούμενων προγραμμάτων που δημιουργούν χρηματοδοτικά κενά σε όλες τις επιχειρήσεις, και επίλυση των δυσλειτουργιών και των καθυστερήσεων μεταξύ ΠΕΑ1 & ΠΕΑ2.

· Προσαρμογή των εθνικών κανονισμών και εναρμόνιση των επόμενων επιδοτούμενων προγραμμάτων με την αναθεωρημένη οδηγία EU 517/2014 για σταδιακή μείωση των φθοριούχων αερίων F-GASES και των ουσιών που καταστρέφουν το όζον και σταδιακή κατάργηση των HFCs.

· Ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με επόμενα επιδοτούμενα προγράμματα, με στόχο την απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων.