Ένα από τα αξιοπερίεργα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που άθελά μας, μάς βοήθησε να επιτύχουμε τους ανειλημμένους στόχους μας έναντι της ΕΕ στο θέμα αυτό. Ενδιαφέρον δε δείχνει ένα διάγραμμα που είχε στο παρελθόν αναρτήσει η ΔΕΗ στην ιστοσελίδα της, όπου η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ταυτιζόταν απόλυτα με την εξέλιξη του ΑΕΠ της χώρας. Ως εκ τούτου, μόλις η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει, η κατανάλωση θα πάρει πάλι ανοδική πορεία και η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις υποχρεώσεις της για μείωση της ενεργειακής σπατάλης επί ποινή προστίμων.

Γράφει ο Ιωάννης Ζολώτας, Διευθυντής YouSaveenergy, Σύμβουλοι εξοικονόμησης ενέργειας

Όμως εν τω μεταξύ η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού έχασε αρκετό χρόνο και πόρους, ενώ η περιβόητη ιδιωτικοποίηση απλά δεν προχωρά επειδή η «νύφη» δεν είναι αρκετά «θελκτική» πλέον…
Μάλιστα προσφάτως και με απώτερο στόχο την ανανέωση του δανεισμού της (ένα ομολογιακό των 200 εκατ. € που έληγε), η εταιρεία – με συνοπτικές διαδικασίες – αποφάσισε την αύξηση της τιμής της κικοβατώρας, σε τρία επίπεδα:

  • στους οικιακούς καταναλωτές μείωσε την έκπτωση συνέπειας από 15% σε 10%, καθώς επίσης και την έκπτωση έγκαιρης / προκαταβολικής εξόφλησης. Επίσης, μία προσπάθεια εισπράξεις χρημάτων (περίπου 70 εκατομμύρια €) λόγω έκδοσης λογαριασμών σε έγχαρτη μορφή, τερματίστηκε από τον συνήγορο του καταναλωτή και μετετράπη σε έκπτωση 1 € σε όποιον περάσει σε έκδοση ηλεκτρονικού λογαριασμού και πληρωμή
  • στους πολύ μεγάλους ξεκίνησε διαπραγμάτευση ένας προς έναν (σε αντίδραση με τον σχετικά πρόσφατο σύνδεσμο ενεργοβόρων εταιρειών ΕΒΙΚΕΝ) και τέλος
  • στους επαγγελματίες, η αύξηση προήλθε από την αμφιλεγόμενη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που τοποθετήθηκε τεχνιέντως στο σκέλος των ανταγωνιστικών χρεώσεων.

Η τελευταία αύξηση αυτή στο μεγαλύτερο και πιο αποδοτικό σκέλος της κατανάλωσης – τους επαγγελματίες – ήταν διόλου ευκαταφρόνητη. Ξεκίνησε το 2019 και εν πολλοίς έχει περάσει απαρατήρητη τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από τους ίδιους τους επαγγελματίες.

Οι ιδιώτες πάροχοι αν και ευχαριστημένοι από την εξέλιξη αυτή, δεν θα αργήσουν να ακολουθήσουν την ανοδική πορεία των τιμών. Αν και η χώρα μας είχε – λόγω του ανοίγματος της αγοράς – μια μείωση τιμών που πέρασε στους τελικούς χρήστες, εν τούτοις αυτή θα είναι πρόσκαιρη αφού τόσο οι διαγωνισμοί όπου όλοι οι διανομείς αγοράζουν ρεύμα ακριβαίνουν συνεχώς, όσο οι απέλπιδες προσπάθειες του διαχειριστή να συγκρατήσει τις τιμές, δεν απέδωσαν. Συγκεκριμένα, προσπάθησε να πετύχει αυτό, με αύξηση της διαθέσιμης ποσότητας. Η αγορά, όπως ήταν φυσικό, προσαρμόστηκε και πούλησε την παραπανίσια αυτή ενέργεια εκτός συνόρων. Η νέα διορθωτική νομοθετική ρύθμιση που επιχειρήθηκε, με σκοπό την απαγόρευση πώλησης της ενέργειας αυτής εκτός συνόρων, είχε ατυχή κατάληξη, αφού η τρόικα δεν την επέτρεψε.

Όμως τα προβλήματα για την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού δε σταματούν εδώ. Φίλτρα για τους υπόλοιπους ρύπους (όπως οξείδια του θείου), που έχουν γίνει εδώ και αρκετά χρόνια επιτακτική ανάγκη, ο εκσυγχρονισμός απηρχαιωμένων μονάδων, όπου υπό την απειλή προστίμου από την ευρωπαϊκή ένωση πρέπει να εκμοντερνιστούν, ειδάλλως θα πρέπει να διακόψουν λειτουργία, οι κακοπληρωτές, το κοινωνικό τιμολόγιο, η ρευματοκλοπή και η σταθερά μειούμενη πίτα που έχει στη διάθεση της η εταιρεία, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο αναμφίβολα οδηγεί σε αύξηση τιμών. Η πρόσφατη μείωση του ΦΠΑ, στην τιμή του ρεύματος, δεν επηρεάζει τον επιχειρηματικό κόσμο που το αποδίδει παρακάτω και δημιουργεί χώρο που θα καλύψει η περαιτέρω τιμολογιακή προσαρμογή (προς τα πάνω).

Επίσης, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, αντιμετωπίζουν ήδη καθυστέρηση στις αποζημιώσεις που προκύπτουν από τα λεγόμενα ΑΔΙ (Πιστοποιητικά διαθεσιμότητας ισχύος), τα οποία όμως προβλέπονται ότι θα περικοπούν εντελώς στο μέλλον.

Στο ανωτέρω διάγραμμα, παρατίθεται η εξέλιξη της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, στην ευρωζώνη και την ευρωπαΐκή ένωση, την τελευταία δεκαετία. (Αύξηση 20%)

Τέλος, η μέχρι τώρα εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρωπαΐκή ένωση δείχνει ένα καθαρό trend, όπως φαίνεται στο διάγραμμα: αύξηση 20% τα τελευταία 10 χρόνια
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, αλλά και γιατί εντός της επόμενης δεκαετίας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα συντελεστεί μια κοσμογονική αλλαγή – αυτή της ηλεκτροκίνησης – η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα αλλάξει δραματικά.

Η μοναδική άμυνα σε αυτή την εξέλιξη, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και σε κάποιο βαθμό η ιδιοπαραγωγή. Νέες τεχνολογίες, όπως τα συστήματα φωτισμού Led, αλλά και πολλά άλλα συστήματα που εφαρμόζονται πλέον με επιτυχία στην ψύξη, θέρμανση και κλιματισμό, θα αποτελέσουν όχι μόνο σημεία βελτίωσης της κερδοφορίας, αλλά πολύ περισσότερο εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και επιβίωσης μιας επιχείρησης.