Η Ομοσπονδία Ψυκτικών Ελλάδος σε συνεργασία με τα δύο Σωματεία Ψυκτικών της Αττικής , Σ.Ε.Ψ.Κ.Ε.Ε. και Σ.Ε.Ψ.Υ.Π., οργάνωσε στην Αθήνα στις 14 & 15/01/2017, την 17η Γενική Συνέλευση, με την ευγενική χορηγία των εταιριών FG EUROPE, CARRIER, DAIKIN, NIPPON Δ. ΜΑΥΡΟΓΕΝΗΣ Α.Ε. (GREE), ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε., OLEFINI, Σ.Ε.Ψ.Ε., ΓΕΝΙΚΗΣ ΨΥΚΤΙΚΗΣ Α.Τ.Ε.Κ.Ε, ΤΕΨΑ, ΕΨΥΜΕ ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ,  PSYCTOTHERM, και ΔΟΪΚΑΣ Α.Ε., που συνέβαλλαν στην άψογη διεξαγωγή της.

Τη Γενική Συνέλευση τίμησαν με τη συμμετοχή τους ο Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.E. κ. Γιώργος Καββαθάς και το μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Ε.Π. κ. Γιάννης Παπαργύρης, οι οποίοι τιμήθηκαν για τη βοήθεια που προσέφεραν προκειμένου η Ο.Ψ.Ε. να έχει ευκολότερη πρόσβαση στις δαιδαλώδεις δημόσιες υπηρεσίες για να προωθήσει τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Ο Πρόεδρος της Ο.Ψ.Ε. κ. Παναγιώτης Πουλιάνος άνοιξε τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης καλωσορίζοντας τους αντιπροσώπους των ανά την Ελλάδα Σωματείων, τον Πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. ,το μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Ε.Π. και αφού ανέφερε τους χορηγούς της Γ.Σ. τους ευχαρίστησε για τη βοήθειά τους. Επίσης καλωσόρισε τον κ. Γιάννη Πετρουγάκη, από το Ηράκλειο Κρήτης, συνάδελφο με μεγάλη συνεισφορά στα συνδικαλιστικά δρώμενα σε τοπικό και Πανελλήνιο επίπεδο και έκλεισε τον χαιρετισμό του ευχαριστώντας τον κ. Άγγελο Δαλαβούρα για την συνεισφορά του στις συναντήσεις των υπευθύνων της Ομοσπονδίας με τους κρατικούς φορείς.

Η Συνέλευση  προχώρησε στην ανάδειξη του Προεδρείου της Γ.Σ. με Πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Κοντούσια, Γραμματέα τον κ. Πέτρο Γεωργαντόπουλο και μέλη τους κκ. Ιωάννη Γραικούση & Στέφανο Τσοντάκη.

Ο Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. πήρε τον λόγο και αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας περίγραψε με τα μελανότερα χρώματα τις άστοχες, κατά την Συνομοσπονδία, ενέργειες της Κυβέρνησης. χωρίς να παραλείψει να τονίσει και τις ευθύνες των προηγούμενων Κυβερνήσεων οι οποίες με τις πολιτικές που ακολούθησαν κατέστρεψαν τον παραγωγικό ιστό της Ελλάδος. και αφού κατέθεσε τις προτάσεις του κάλεσε τους συναδέλφους σε εγρήγορση για τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται. Αναφερόμενος στο κλείσιμο υγιών επιχειρήσεων, λόγω της υπερφορολόγησης και των τεράστιων ποσών που πρέπει να καταβάλουν οι επαγγελματίες στον ασφαλιστικό τους οργανισμό και τον φόρο επιτηδεύματος, μας ενημέρωσε ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με τον υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό κ. Λιάκο, του τόνισε την αναγκαιότητα της επικέντρωσης της Κυβέρνησης στα κόκκινα δάνεια, και της ανάγκης, που γίνεται επιτακτική, για το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους επειδή η κοινωνία έχει φτάσει στα όρια της.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο Α.Ε.Π. της Συρίας που είναι 23% εν μέσω πολέμου και της Ελλάδος που είναι 27% εν μέσω μνημονίων, που διαλύουν τα πάντα στην χώρα μας, που δεν λύνουν προβλήματα αντιθέτως τα οξύνουν, λόγω του ότι οι πιστωτές μας βάζουν συνεχώς νέα εμπόδια.

Στην συνέχεια ο κ. Γιάννης Παπαργύρης ευχαρίστησε για την τιμή που έγινε στο πρόσωπό του και τόνισε ότι από τη θέση του μέλους του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Ε.Π. θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να προχωρήσουν οι πιστοποιήσεις των συναδέλφων.

Ακολούθως το Προεδρείο της Γ.Σ. έφερε προς ψήφιση αίτηση του Σωματείου Ψυκτικών Ροδόπης – Ξάνθης προκειμένου να γίνει μέλος της Ο.Ψ.Ε., την οποία έκανε δεκτή, ομόφωνα, το σώμα.

Ο Πρόεδρος της Ο.Ψ.Ε. κ. Παναγιώτης Πουλιάνος αναφερόμενος στην άμεση εμπλοκή του επαγγέλματος του ψυκτικού στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, λόγω της χρήσης από τους επαγγελματίες του κλάδου φθοριούχων αερίων, προέτρεψε όλους τους συναδέλφους του να συνταχθούν όλοι πίσω από τα τοπικά τους Σωματεία έτσι ώστε η Ομοσπονδία να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη για να μπορεί να πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για την άμεση εφαρμογή των ισχυόντων διατάξεων. Η Ο.Ψ.Ε. και τα τοπικά Σωματεία πιέζοντας τα αρμόδια Υπουργεία, το Τ.Ε.Ε. και ενημερώνοντας τους υπαλλήλους τους για την υπάρχουσα νομοθεσία κατάφερε να ενεργοποιηθούν τα δελτία καλής εκτέλεσης εργασιών, τα οποία χτίζουν και την προϋπηρεσία για την αναβάθμιση της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος, όπως και τα καρτελάκια συντήρησης πάνω σε όλα τα μηχανήματα ψύξης, τα οποία εάν δεν υπάρχουν επιβάλλονται πρόστιμα. Συνεχίζοντας τόνισε ότι οι πιστοποιήσεις θα αποφέρουν έσοδα στους επαγγελματίες, οι οποίοι πρέπει να επιμορφώνονται συνεχώς προκειμένου να είναι σε θέση να εφαρμόζουν τη νομοθεσία και να ενημερώνουν τους πελάτες τους, ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα από την μη εφαρμογή της.

Η συνεδρίαση της Γ.Σ. συνεχίστηκε με ομιλίες των εκπροσώπων από όλη την Ελλάδα, με κύριο περιεχόμενο τις προσπάθειές τους για την κινητοποίηση των ψυκτικών στις περιφέρειες τους προκειμένου μέσω της μαζικότητας να πιέσουν τις υπηρεσίες να ενεργοποιηθούν και να συστήσουν επιτροπές εξετάσεων για την αδειοδότηση και πιστοποίησή τους. Τα μηνύματα που μετέφεραν ήταν θετικά και ο λόγος της μαζικότητας  φανερός, και είναι η πίεση που ασκείται για την εφαρμογή των διατάξεων που παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά. Παράλληλα κατατέθηκαν προτάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων από την Ο.Ψ.Ε., η οποία με την σειρά της, μέσω του Προέδρου της και των υπολοίπων μελών της, απαντούσε και κατέγραφε τις παρατηρήσεις των Συνέδρων.

Ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Ψ.Κ.Ε.Ε. κ. Αχιλλέας Γεωργατζάς αναφέρθηκε στους στόχους που πρέπει να βάλει η Ομοσπονδία από εδώ και στο εξής, δεδομένου ότι επιτέλους οι αξιολογήσεις έχουν ξεκινήσει σε όλη την χώρα.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος, που απαιτείται στην Ελλάδα, προκειμένου να υφίσταται μόνιμη επαγγελματική απασχόληση στη χώρα μας και το μητρώο των Ψυκτικών είναι ίσως τα δυνατότερα χαρτιά που έχουν στα χέρια τους οι συνάδελφοι. Ο κ. Γεωργατζάς ζήτησε, λόγω του ότι η Γενική Συνέλευση του 2017 είναι εκλογοαπολογιστική, οι σύνεδροι να είναι αδειούχοι ενεργοί επαγγελματίες ψυκτικοί, κατ’ απαίτηση των καταστατικών της Γ.Σ.Ε.Β.Ε., της Ο.Ψ.Ε. και των Σωματείων, για να μην συντρέχουν λόγοι για την κατάθεση ενστάσεων, προκειμένου να νομιμοποιηθεί το νέο Προεδρείο. Επίσης ενημέρωσε τους συνέδρους για κάποιες παρατυπίες που παρατηρήθηκαν σε εξετάσεις στην περιφέρεια, αναφέροντας ότι παραβιάστηκε το κριτήριο, τουλάχιστον, της εντοπιότητας αναρωτώμενος αν υπήρξε δόλος στη συγκεκριμένη περίπτωση, καταθέτοντας σχετικά έγγραφα στο Προεδρείο της Συνέλευσης.

Αμέσως τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Ο.Ψ.Ε. κ. Πουλιάνος ο οποίος παρουσίασε επιστολή, την οποία και κατέθεσε στο Προεδρείο, με την οποία η Ομοσπονδία ζητά την περαιτέρω διερεύνηση των εγγράφων που κατέθεσαν οι συγκεκριμένοι εξεταζόμενοι, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες, εάν υπάρχουν, σε όποιους τις έχουν.

Ο ταμίας της Ομοσπονδίας κ. Άρης Αρφάνης αναφέρθηκε στα οικονομικά της Ο.Ψ.Ε. και έδωσε διευκρινήσεις σε ερωτήματα των συνέδρων οι οποίοι υπερψήφισαν τον ισολογισμό και τον προϋπολογισμό για το 2017, απαλλάσσοντας το Δ.Σ..

Πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού ο κ. Γιάννης Αγγελάκης, από το Ηράκλειο Κρήτης, ζήτησε την αύξηση του προβλεπόμενου ποσού για τη γραμματειακή υποστήριξη της Ο.Ψ.Ε. και πήρε διαβεβαιώσεις ότι το συγκεκριμένο ποσό θα αυξηθεί  εφ’ όσον απαιτηθεί, προκειμένου να υποστηριχθεί η Ομοσπονδία. Προέτρεψε δε τους παριστάμενους να κοιτάξουν μπροστά, χωρίς διενέξεις που βλάπτουν τον κλάδο για το καλό της Ελλάδος και των οικογενειών μας.

Με την παρουσία δικαστικής λειτουργού, στην συνέχεια, εξελέγη εφορευτική επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν από τους κ.κ. Σωτήρη Λύτη, Ιδομενέα Δαράκη και Γιώργο Λεμπέση, προκειμένου να διενεργηθούν αρχαιρεσίες και να εκλεγούν νέο Δ.Σ., Εξελεγκτική Επιτροπή και αντιπρόσωποι στην Γ.Σ.Ε.Β.Ε.

Μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας οι συμμετέχοντες στην Γ.Σ. παρακάθισαν σε δείπνο που προσέφεραν τα δύο Σωματεία της Αττικής, κατά τη διάρκεια του οποίου παραμερίστηκαν οι συνδικαλιστικές διαμάχες και τη θέση τους πήραν οι ανθρώπινες σχέσεις, ο χορός και το τραγούδι.

Σας ενημερώνουμε ότι μετά τις αρχαιρεσίες της ΟΨΕ για εκλογή νέων διοικητικών οργάνων και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΒΕΕ συστάθηκε νέο ΔΣ με την εξής  σύνθεση:

Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος : Πουλιάνος  Παναγιώτης
Αντιπρόεδρος : Σάλτας   Δημήτριος
Β. Αντιπρόεδρος : Τσίχλης  Βασίλειος
Γ . Γραμματέας : Κοντούσιας  Δημήτριος
Β’ Γ. Γραμματέας : Τσοντάκης Στέφανος
Ταμίας : Αρφάνης   Άρης
Έφορος : Κουτσογιώργος   Ευάγγελος
Μέλος : Γεωργαντόπουλος  Πέτρος
Μέλος : Σπυριδάκης  Ηλίας

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Κοντογιώργης Ιωάννης
Κρεζίας Διονύσιος
Ψαρουδάκης Ιωάννης

Αντιπρόσωποι  ΓΣΕΒΕΕ

Αρφάνης Άρης
Πουλιάνος Παναγιώτης
Τσίχλης Βασίλειος