Η ώρα της ενεργειακής εξοικονόμησης στα ξενοδοχεία έφτασε. O όμιλος Δέλτα Τεχνική, αποκλειστικός εισαγωγέας στην Ελληνική αγορά των αντλιών θερμότητας και ψυκτικών συγκροτημάτων Climaveneta της Mitsubishi Electric Hydronics & IT Cooling Systems (Melcohit) ανέλαβε την εισαγωγή και παράδοση 7 αντλιών θερμότητας και 31 κλιματιστικών μονάδων σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα (ΣΤΚ) στις Μπενίτσες της Κέρκυρας. Το συγκρότημα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, μπανγκαλόους και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, συνολικής δυναμικότητας 893 κλινών.

Οι αντλίες θερμότητας Climaveneta που παραδίδονται στην ξενοδοχειακή μονάδα είναι  τετρασωλήνιες, τύπου ERACS, συνολικής ψυκτικής απόδοσης 3304 kW και θερμαντικής απόδοσης 4164 kW, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας σε ψύξη και θέρμανση. Αποτελεί δηλαδή ιδανική λύση για ξενοδοχεία, καθώς τα περιλαμβάνει «όλα-σε-ένα». Το μεγάλο όφελος από την χρήση αυτού του τύπου αντλιών θερμότητας είναι η κορυφαία ενεργειακή απόδοση, που φτάνει το απίστευτο 900%.

Επίσης παραδίδονται μονάδες Prana EW-HT, συνολικής απόδοσης 864 kW, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζεστού νερού πολύ υψηλών θερμοκρασιών, έως 78oC. Αυτές οι αντλίες θερμότητας, το 2015 βραβεύτηκαν ως το πλέον καινοτόμο σύστημα θέρμανσης, καθώς είναι ικανές να παράγουν ζεστά νερά χρήσης με τον κορυφαίο ενεργειακά τρόπο σήμερα.

Πρόκειται για το πρώτο ξενοδοχείο τέτοιας κλίμακας στη χώρα μας το οποίο δεν χρησιμοποιεί καθόλου πετρέλαιο, αέριο ή κάποιο άλλο καύσιμο.

Το σύστημα συμπληρώνεται και από τριανταμία κλιματιστικές μονάδες (Air Handling Units) Climaveneta του πλέον σύγχρονου τύπου Wizard, με πλήρες σύστημα αυτοματισμού (inverter, βαλβίδες, κινητήρες, αισθητήρια) και πιστοποιημένες από το διεθνή οργανισμό Eurovent για την απόδοση τους.

Όλες οι παραπάνω μονάδες συντονίζονται και ελέγχονται από το έναν κεντρικό «εγκέφαλο» που λέγεται Clima-Pro. Πρόκειται για μία διάταξη κτιριακού ελέγχου BMS εξειδικευμένο στην ενεργειακή εξοικονόμηση, το οποίο αντιπροσωπεύει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα του ελέγχου και της διαχείρισης συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.

Εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 60% σε σχέση με τη χρήση πετρελαίου ή φυσικού αερίου και τουλάχιστον 25% σε σχέση με την χρήση άλλων συμβατικών αντλιών θερμότητας και ψυκτών. Παρόμοια συστήματα, σε μικρότερη κλίμακα βέβαια, μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε μεγέθους ξενοδοχειακή μονάδα, με παρόμοια αποτελέσματα εξοικονόμησης ενέργειας και δυνατότητα πλήρους απεξάρτησης από το πετρέλαιο ή το αέριο. Η Δέλτα Τεχνική έχει αναπτύξει μεγάλη εξειδίκευση στο συγκεκριμένο τομέα και βρίσκεται σήμερα σε θέση να υποστηρίξει μελετητές, μηχανικούς, τεχνικές εταιρίες αλλά και ξενοδόχους για την επιλογή του ιδανικού συστήματος για κάθε ξενοδοχείο.

 

εικόνα από την μεταφορά και την τοποθέτηση των αντλιών θερμότητας