Με τον όρο μυοσκελετικές παθήσεις (ΜΣΠ) αυτό εννοούμε τις παθήσεις εκείνες που εμφανίζουν οι μύες, οι τένοντες, οι θύλακοι, τα νεύρα και τα οστά συμπεριλαμβανομένων του αυχένα, των άνω άκρων, της μέσης και των κάτω άκρων.Από τις συχνότερες ΜΣΠ είναι το αυχενικό σύνδρομο, η οσφυαλγία, οι τενοντίτιδες και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Γράφει ο Δρ Γιώργος Σκρουμπέλος, Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός Γενικός Διευθυντής RMS ΕΞΥΠΠ
Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας & Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εταιρειών Συντήρησης

Οι ΜΣΠ είναι η πλέον κοινή επαγγελματική ασθένεια η οποία δημιουργεί προβλήματα στους εργαζομένους στην ΕΕ μαζί με τον καρκίνο και το επαγγελματικό άγχος. Οι απώλειες σε ανθρωποώρες είναι περίπου 600.000.000 το έτος ενώ το κόστος στα ασφαλιστικά συστήματα είναι της τάξης του 4% του ΑΕΠ. Δεν είναι τυχαίο ότι η νέα εκστρατεία η οποία θα ανακοινωθεί το 2020 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας & Υγείας (EU-OSHA) θα έχει αυτό το θεματικό αντικείμενο για δεύτερη φορά από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός. Άρα, στα πλαίσια αυτής της αρθρογραφίας, θα μας δοθεί μία ευκαιρία να μοιραστούμε πολύτιμα στοιχεία και συμβουλές για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο αυτόν στον κλάδο των ψυκτικών.

Για την Ελλάδα υπάρχει έμμεση αναφορά στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2017 στην τελευταία της έκθεση η οποία σημειώνεται στο κουτί (Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, 05/07/2019)
Οι ΜΣΠ συνήθως επηρεάζουν τον αυχένα, την πλάτη, τους ώμους και γενικότερα τα άνω άκρα αλλά στις περισσότερες φορές δημιουργούν και σοβαρές βλάβες στη σπονδυλική στήλη.

Η κυριότερη αιτία ΟΛΩΝ των ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών είναι η ΑΓΝΟΙΑ. Στα επόμενα θα προσπαθήσουμε μία απλοποιημένη προσέγγιση του θέματος ώστε να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες του είδους να αποφύγουν τις επιπτώσεις των ΜΣΠ τα οποία συνήθως ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΙ (δημιουργούν ανήκεστο βλάβη) αλλά το χειρότερο είναι ότι συνοδεύονται από πόνο με τον οποίο καλούνται οι παθόντες να ζήσουν σε όλη τους τη ζωή.

Οι κυριότερες αιτίες πρόκλησης των μυοσκελετικών παθήσεων

Οι κυριότερες αιτίες των ΜΣΠ είναι:

  1. Η χειρωνακτική διαχείριση φορτίων
  2. Η επαναληπτική κίνηση
  3. Οι άβολες στάσεις
  4. Η εντατική εργασία
  5. Η έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες
  6. Οι δονήσεις και οι κραδασμοί
  7. Η καθιστική εργασία
  8. Ο ανεπαρκής φωτισμός

Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς οι ψυκτικοί εκτίθενται έντονα στις 5 πρώτες συνθήκες και κάποιοι ίσως και στην έκτη.

Δυστυχώς οι ΜΣΠ εμφανίζουν την ίδια εξέλιξη με όλες τις επαγγελματικές ασθένειες. Φθείρουν το σώμα σταδιακά και ύπουλα και όταν πλέον το πρόβλημα εγκατασταθεί, είναι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις πολύ αργά η υγεία του παθόντα να επανέλθει πλήρως. Σε αυτό βέβαια συμβάλλει και το γεγονός ότι η εξέλιξη επιταχύνεται στα τελευταία στάδια και λόγω της ηλικίας η οποία καθιστά το σώμα μας πιο ευάλωτο στον κίνδυνο.Για μια ακόμη φορά το καλύτερο «φάρμακο» είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ.

Τα πρώτα συμπτώματα

Το σώμα μας έχει μία καταπληκτική ιδιότητα. Επικοινωνεί μαζί μας αν ξέρουμε να το αποκωδικοποιήσουμε. Στις περιπτώσεις της μυοσκελετικής καταπόνησης, τα συμπτώματα εμφανίζονται νωρίς αλλά συνήθως είτε τα αγνοούμε είτε αμελούμε τη φροντίδα τους.Ξεκινούν με μικρές ενοχλήσεις οι οποίες σταδιακά αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα. Μουδιάσματα, ελαφροί πόνοι («πονάκια» ή «βελονίτσες»), δυσκαμψία των αρθρώσεων, πρηξίματα, πιασίματα είναι τα πρώτα μηνύματα που στέλνει το σώμα ότι καταπονείται.

Αυτά τα συμπτώματα έχουν το χαρακτηριστικό ότι εμφανίζονται ΜΕΤΑ τη δουλειά όταν οι μύες χαλαρώνουν από την καταπόνηση της ημέρας. Βέβαια μετά από ξεκούραση, στην αρχή τα συμπτώματα περνούν και το σώμα επανέρχεται μια και έχει την ικανότητα της αυτοΐασης. Από την άλλη πλευρά, πολλές φορές ο τρόπος ζωής μας δεν επιτρέπει αυτή την απαραίτητη χαλάρωση με αποτέλεσμα οι καθημερινοί (φυσιολογικοί) μικροτραυματισμοί του σώματος να μην επουλώνονται και έτσι σταδιακά και σε βάθος χρόνου συσσωρεύονται μέχρι να φτάσουν σε σημείο να υπερβούν τα όρια της αυτοΐασης και να χρειάζεται πλέον φαρμακευτική ή και θεραπευτική αγωγή με μη εγγυημένα αποτελέσματα.

Όταν εμφανιστούν αυτά τα προκαταρκτικά συμπτώματα ΜΗΝ ΤΑ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ. Επιτρέψτε στο σώμα σας να αναπαυθεί. Για παράδειγμα δεν είναι καλή πρακτική μετά από μία κουραστική ημέρα να συνεχίζετε με επιπρόσθετες εντατικές ενασχολήσεις ακόμη και εάν αυτές είναι ευχάριστες όπως το γυμναστήριο. Ξεκουραστείτε πρώτα, το σώμα σας το χρειάζεται.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ:
«Το μυαλό ξεχνά, το σώμα ποτέ»

 

Image by Freepik.com