Σε αυτό το τεύχος έχουμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Επαγγελματιών Ψυκτικών Ελλάδος, κο Χρήστο Τσούμαλη σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό Ψυκτικός. Μεταξύ άλλων, μιλάει για τους στόχους του, για το έργο και τα οφέλη που προσφέρει ο Σ.Ε.ΨΕ. στους συνεταιριστές, τους τρόπους που μπορεί κάποιος να συμμετέχει σε αυτό εγχείρημα και τονίζει την ανάγκη για συνεργασία των μελών ώστε να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του συνεταιρισμού.

Συνέντευξη στον Διονύση Βρυώνη

 

  1. Κε Τσούμαλη προέρχεστε από το Σωματείο Επαγγελματιών Ψυκτικών και Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Ελλάδος και τώρα έχετε εκλεγεί Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Επαγγελματιών Ελλάδος, το ερώτημα είναι, τι σας ώθησε να συμμετάσχετε σε αυτό το εγχείρημα;

 

Η αγάπη και το πάθος για τη δουλειά μου ήταν ο λόγος που με ώθησε αρχικά να γίνω συνεταιριστής του Σ.Ε.Ψ.Ε. εξαγοράζοντας συνεταιριστικό μερίδιο. Η συμμετοχή μου στο Δ.Σ. του Συνεταιρισμού προέκυψε από την επιθυμία μου να προσφέρω τις υπηρεσίες μου με συνέπεια, γνωρίζοντας την ευθύνη που αναλαμβάνω, για το καλό του κλάδου μας.

 

  1. Ποιες είναι οι αξίες που θεωρείτε ότι πρέπει να διέπουν αυτόν που θα θελήσει να ακολουθήσει την ίδια πορεία με εσάς και ποιες κρατάτε εσείς προκειμένου να ασκείτε τα καθήκοντά σας;

 

Οι αξίες που πρέπει να διέπουν αυτόν που αναμιγνύεται στα κοινά μιας συλλογικότητας είναι πρώτα από όλα η εντιμότητα, που πρέπει να συνοδεύεται από δοτικότητα, υπευθυνότητα, συναδελφικότητα και όρεξη για δουλειά. Απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας πρέπει να σας πω ότι τις κρατάω όλες, γιατί έτσι μόνο μπορεί κάποιος, κατά την άποψή μου, να υλοποιήσει τους στόχους του.

 

  1. Μετά την εκλογική διαδικασία και τη σύσταση του νέου Δ.Σ. του Σ.Ε.Ψ.Ε., του οποίου αναδειχθήκατε Πρόεδρος, ποιοι είναι οι νέοι στόχοι που θα θέσετε;

 

Ο Συνεταιρισμός τα τελευταία δέκα χρόνια έχει καταφέρει να είναι υγιής και ανταγωνιστικός οργανισμός. Ευχαριστώ τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. που μου έκαναν την τιμή να με εκλέξουν στη θέση του Προέδρου του Σ.Ε.Ψ.Ε.. Εγώ με τη σειρά μου αναγνωρίζοντας την υπευθυνότητα της θέσης που μου εμπιστεύθηκαν, στόχο έχω να διατηρήσω την ανοδική πορεία και με τη βοήθεια όλων όσων απαρτίζουν το Δ.Σ. και του προσωπικού μας να ανεβάσουμε τον Συνεταιρισμό σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα.

 

  1. Κε Πρόεδρε με την ευκαιρία της συνέντευξης που μας παραχωρείτε θέλω να μας πείτε τι είδους επιχείρηση είναι ο Συνεταιρισμός Επαγγελματιών Ψυκτικών Ελλάδος;

 

Ο Σ.Ε.Ψ.Ε. είναι μία εμπορική επιχείρηση η οποία ιδρύθηκε από επαγγελματίες ψυκτικούς, μέλη του Σωματείου Επαγγελματιών Ψυκτικών και Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Ελλάδος (Σ.Ε.Ψ.Κ.Ε.Ε.) το 1990. Σκοπός αυτής της ενέργειας ήταν και είναι να προσφέρονται στους επαγγελματίες ψυκτικούς προϊόντα απαραίτητα στην άσκηση του επαγγέλματός τους, ποιοτικά και σε προσιτές τιμές.

Ο Συνεταιρισμός είναι το κατάστημα των επαγγελματιών ψυκτικών που έχει τη δυνατότητα να τους εξυπηρετήσει σε όλη την Ελλάδα.

  1. Ο Συνεταιρισμός είναι μια εμπορική επιχείρηση και θεωρώ όχι στενά συντεχνιακή, ποια είναι τα απτά οφέλη για τους συνεταιριστές;

 

Τα οφέλη για τους συνεταιριστές είναι:

  • Χαμηλές τιμές προϊόντων στον κλάδο μας.
  • Ποιότητα και αξιοπιστία προϊόντων σύμφωνα με τις νομοθεσίες και τους κανονισμούς.
  • Κλίμα συνεργασίας και σεβασμός στον αγώνα του επαγγελματία ψυκτικού.
  • Επιστροφή εμπορικών κερδών που προκύπτουν στους συνεταιριστές.

 

  1. Εάν σας ζητήσω να κάνετε έναν απολογισμό των ενεργειών που έγιναν από το Δ.Σ. του Σ.Ε.Ψ.Ε. ποιες εξ΄ αυτών θεωρείτε κορυφαίες;

 

Θεωρώ ότι κορυφαία ενέργεια τα τελευταία χρόνια είναι ότι ο Συνεταιρισμός κατάφερε να γίνει ανταποδοτικός, με αποτέλεσμα οι συνεταιριστές στο τέλος της χρονιάς να λαμβάνουν πιστωτικό που είναι ανάλογο με τον τζίρο που κάνει ο κάθε ένας. Πριν από αυτήν την ενέργεια το ποσό που τώρα επιστρέφεται στους συνεταιριστές προστίθετο στην αξία της συνεταιριστικής μερίδας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται η αξία της, να καθίσταται δύσκολη η αγορά της και να μην υφίσταται απτό ανταποδοτικό όφελος. Η υλοποίηση αυτής της απόφασης μείωσε την αξία της συνεταιριστικής μερίδας και έφερε στον Σ.Ε.Ψ.Ε. νέους συνεταιριστές, που στο τέλος κάθε χρονιάς λαμβάνουν το πιστωτικό τους, αυξάνοντας το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο εγχείρημα.

 

  1. Χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί ο Συνεταιρισμός και εάν ναι τι προτίθεστε να κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση;

 

Δεν θα έλεγα ότι χρειάζονται αλλαγές, πρέπει όμως να συνεχιστεί η ανοδική του πορεία και αυτό θα υλοποιηθεί με κάποιες επιπλέον συνεργασίες με προμηθευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Βρισκόμαστε ήδη σε συνομιλίες με κάποιους οίκους από το εξωτερικό, που ήρθαμε σε επαφή κατά τις επισκέψεις μας σε εκθέσεις, με προϊόντα του κλάδου μας, σε ευρωπαϊκές χώρες και τελευταία στην Κωνσταντινούπολη.

 

  1. Μπορείτε να αναφέρετε κάποιους από τους λόγους που οι συνάδελφοί σας επαγγελματίες ψυκτικοί πρέπει να συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα;

 

Βασικός λόγος για να συμμετέχουν οι συνάδελφοί μου στον Σ.Ε.Ψ.Ε. είναι ότι πρέπει να κατανοήσουν πως είναι το μαγαζί τους. Ο Σ.Ε.Ψ.Ε. δίνει τη δυνατότητα, ο κάθε επαγγελματίας που συμμετέχει στην επιχείρηση του κλάδου να συμμετέχει και στα κέρδη του. Η αύξηση της συμμετοχής νέων ψυκτικών στον Σ.Ε.Ψ.Ε. δημιουργεί τις προϋποθέσεις το Δ.Σ. να επιτυγχάνει συνεργασίες με ανταγωνιστικές τιμές και άριστη ποιότητα. Έτσι βοηθάμε τους συναδέλφους στην υλοποίηση έργων με υλικά υψηλής ποιότητας σε χαμηλό κόστος.

 

  1. Ποιος είναι ο τρόπος να γίνει συνεταιριστής ένας επαγγελματίας ψυκτικός;

 

Χρειάζεται να μας προσκομίσει την έναρξη δραστηριότητας, την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, την πιστοποίηση διαχείρισης ψυκτικών υγρών και να προβεί στην αγορά μίας τουλάχιστον συνεταιριστικής μερίδας από τις πέντε που έχει τη δυνατότητα να κατέχει.

 

  1. Τι θεωρείτε ότι θα καθορίσει σαν επιτυχημένο το πέρασμά σας από την Προεδρία του Συνεταιρισμού Ψυκτικών Ελλάδος;

 

Η διατήρηση του Συνεταιρισμού σε υψηλό επίπεδο, υγιή και ανταγωνιστικό είναι ο στόχος μου, αυτό θα καθορίσει σαν επιτυχημένο ή όχι το πέρασμά μου από την διοίκησή του. Η επίτευξη αυτού του στόχου, όπως προανέφερα, και δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω,απαιτεί την καλή συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. και το προσωπικό. Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε σεβόμενοι ο ένας τον άλλον.

 

  1. Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε και να σας ζητήσω να απευθύνετε κάποιο μήνυμα στους συναδέλφους σας.

 

Θέλω και εγώ με την σειρά μου να ευχαριστήσω το περιοδικό που μου έδωσε τη δυνατότητα να μιλήσω για την παρουσία του Σ.Ε.Ψ.Ε στην αγορά και τους στόχους του. Προτρέπω τους συναδέλφους μου, και ιδιαίτερα τους νεότερους σε ηλικία, να συμμετέχουν στα κοινά γιατί έτσι ενδυναμώνεται ο κλάδος.

Να έχουμε Καλή Χρονιά με υγεία και δημιουργικότητα.