Γράφει
ο Δημοσθένης Πατρώνας
Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός Τ.Ε.

 

Γεια σας φίλοι μου,

Πολλά στην αγορά από δαύτα, κι όλα όμορφα δείχνουν, κι όλα υπόσχονται ότι «θα κάνουν τη δουλειά», κι όλοι οι πελάτες ρωτάνε «πόσο κάνει», κι όλοι οι ψυκτικοί κι όλοι οι πελάτες ψάχνονται να μαντέψουν ποιο είναι το καλύτερο. Τολμώ εδώ λοιπόν, μια προσπάθεια να θέσουμε τα κριτήρια για το καλύτερο.

Το καλύτερο…. για τί πράγμα; Συλλογή δεδομένων; Μα αυτό το κάνουν όλα, γι’ αυτό είναι φτιαγμένα.

Και θα συλλέγουν όλα τα δεδομένα; Ποιο συλλέγει τα περισσότερα; Όλα συλλέγουν όλα τα δεδομένα…

Οπότε; Είναι το φθηνότερο το καλύτερο; Ίσως και να είναι… Όμως τι πραγματικά είναι φθηνό;

Σήμερα, η τεχνολογία των υπολογιστών και των ηλεκτρονικών έχει προοδεύσει τόσο πολύ που μπορεί ο καθένας με λίγη σκληρή δουλειά να στήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Δεν αστειεύομαι, κυριολεκτώ. Και πράγματι, υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες και στην Ελληνική αγορά, και σας ομολογώ ότι ζηλεύω και τις γνώσεις και το πάθος, αλλά και το αποτέλεσμα της δουλειάς αυτών των ανθρώπων. Τους σέβομαι πολύ για το πάθος τους και για τη δουλειά που έχουν κάνει για να φτάσουν σε κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εγώ δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω αυτό που έκαναν.

Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο φαίνονται εκ πρώτης όψεως…

Τι νόημα έχει να καταγράφω θερμοκρασίες και υγρασίες όταν τις παίρνω μέσα απ’ τα ίδια τα όργανα ελέγχου αλλά τις παίρνω με κάποιο άλλο αισθητήριο;

Τι νόημα έχει να αγοράσω κάτι από κάποιον ο οποίος δεν έχει εφεδρείες για υποστήριξη αν του συμβεί κάτι;

Τι νόημα έχει να αγοράσω κάτι στατικό χωρίς προοπτικές εξέλιξης από κάποιον προμηθευτή (εργοστάσιο) που δεν επενδύει επαρκώς σε έρευνα και ανάπτυξη, για να υποστηρίξει τις ανάγκες μου μετά από 5-10 χρόνια;

Σήμερα, που τα προγράμματα συλλογής δεδομένων έχουν γίνει καραμέλες στα περίπτερα, μια σωστή εταιρεία που σέβεται τους πελάτες της, επενδύει στην αξιοποίηση των συλλεχθέντων πληροφοριών για να δώσει στην αγορά εργαλεία κέρδους. Με δύο λόγια: Εξοικονόμηση ενέργειας.

Καλά φίλε μάζεψες τις θερμοκρασίες, καλά μάζεψες και το πότε αναβοσβήνει ένας συμπιεστής, ή μια μαγνητική, ή μια απόψυξη, τα έχεις και τα καμαρώνεις… σε πίνακα, σε γράφημα, πολύ όμορφα, τι καλά… Και μετά;

Αυτά τα δεδομένα, με μια πιο προσεκτική ανάγνωση και προβληματισμό σού μιλάνε, σου λένε «εδώ μεγάλε καις ρεύμα άσκοπα!!»

Αν το επιθυμώ, έχει τη δυνατότητα να αναβαθμιστεί με πρόσθετα εργαλεία, για περαιτέρω διαχείριση και σύγκριση δεδομένων, για ίδιες εγκαταστάσεις.

Π.χ. δύο super markets, με την ίδια εγκατεστημένη ισχύ σε ψυκτικά και ίδιο τζίρο, αν το ένα καταναλώνει 15% περισσότερο ρεύμα, πρέπει να μπορώ να το δω αυτόματα, και να δω και τον λόγο που συμβαίνει.

Μιλάει, με όλα τα σημεία μια εγκατάστασης, ήτοι: θερμοστάτες, υγροστάτες, ελεγκτές παραλλήλων συμπιεστών, ανιχνευτές διαρροών, αλλά και μονάδες κλιματισμού, κλπ.

Φροντίζει σαν καλός μαέστρος, τα όργανα που διευθύνει να παίζουν μια ωραία μουσική όλα μαζί, κι όχι να παίζει το καθένα όπως του κατέβει. Και τέλος, είναι μια πλατφόρμα συνεχώς εξελισσόμενη κι όχι ένα αυτοτελές πρόγραμμα που θα είναι το ίδιο για τα επόμενα 10-20 χρόνια.

Αν μου δίνει όλα αυτά φίλοι μου, τότε όσο κι αν κάνει είναι φθηνό.

Αν δεν μου τα δίνει, τότε όσο κι αν κάνει… είναι ακριβό!!

Σκεπτόμενος λοιπόν, αυτόν τον όποιο αξιέπαινο πανεπιστήμονα που δούλεψε σκληρά κι έφτιαξε ένα πρόγραμμα συλλογής δεδομένων, μου θυμίζει έναν κουρασμένο οδοιπόρο που ανέβηκε ένα βουνό ελπίζοντας ότι πίσω του είναι η πόλη. Όμως όταν έφτασε στην κορυφογραμμή είδε μπροστά του να απλώνονται άλλα κι άλλα κι άλλα βουνά, που θα πρέπει να τα περπατήσει για να φτάσει τελικά στην πόλη. Κι έχει να ανταγωνιστεί ομάδες αντιστοίχων αξιόλογων μηχανικών, οι οποίοι πέταξαν από πάνω του εδώ και χρόνια με κάποιο αεροπλάνο και βρίσκονται ήδη στην πόλη, στα γραφεία τους και κάνουν όλοι μαζί, συντονισμένα την ίδια δουλειά που προσπαθεί να κάνει αυτός. Και γεννάται το ερώτημα… αν καλείστε να επιλέξετε για τον πελάτη σας είτε το περπάτημα πάνω απ’ τα βουνά, είτε την πτήση, τι διαλέγετε να του δώσετε; Περπάτημα ή πτήση;

Μπορεί να του πουλήσετε το περπάτημα, όταν όμως καταλάβει ότι μπορούσε με μικρή διαφορά να πάει πετώντας, τον χάσατε…