Σε αυτή τη συνέντευξη έχουμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε τον Πρόεδρο του Σωματείου Επαγγελματιών Ψυκτικών Ρεθύμνου κο Γιάννη Γιακουμογιαννάκη για να μάθουμε τις σκέψεις του και τις προσπάθειες του Σωματείου να αναβαθμιστούν οι επαγγελματίες που απασχολούνται με την ψύξη και τον κλιματισμό, αλλά και ο κλάδος συνολικά.

Συνέντευξη στην Όλγα Βρυώνη

 

  1. Κε Γιακουμογιαννάκη, θέλω να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη που δεχθήκατε να μας παραχωρήσετε και έτσι μας δίνετε την ευκαιρία να σας γνωρίσουμε εμείς και το αναγνωστικό μας κοινό.

 Κυρία Βρυώνη, είναι χαρά μου και τιμή, μέσα από τις σελίδες του κλαδικού μας εντύπου, να επικοινωνήσω με τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα, που έχουμε κοινό όραμα και κοινούς στόχους για τη βελτίωση και την ανάπτυξη του κλάδου.

  1. Ποιος ήταν ο λόγος ή οι λόγοι που σας οδήγησαν να δημιουργήσετε το δικό σας Σωματείο σας στο Ρέθυμνο;

Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω τα γειτονικά Σωματεία για την φιλοξενία που μας προσέφεραν όταν μας καλούσαν να συμμετέχουμε σε σεμινάρια και ό,τι άλλο διοργάνωναν. Η ίδρυση του τοπικού μας Σωματείου θεωρήθηκε επιβεβλημένη γιατί οι αποστάσεις που μας χωρίζουν από τις έδρες των Σωματείων των γειτονικών νομών είναι μεγάλες. Άλλος ένας λόγος που θεωρήθηκε επιβεβλημένη η σύσταση Σωματείου ήταν ότι έπρεπε να συγκεντρωνόμαστε, οι Ρεθυμνιώτες, για να αντιμετωπίζουμε και να συζητάμε θέματα που έχουν να κάνουν με την περιοχή μας.

Από αριστερά οι κ.κ. Βελονάκης, Γιακουμογιαννάκης και οι κ.κ. Πουλιάνος, Σπυριδάκης στα αρχικά στάδια λειτουργίας του Σωματείου

  1. Ποιες ήταν οι πρώτες σας κινήσεις προκειμένου να συσπειρώσετε τους συναδέλφους σας που ασκούν το επάγγελμα στο Ρέθυμνο;

Το Ρέθυμνο είναι μικρός νομός που λίγο έως πολύ όλοι οι συνάδελφοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, το κίνητρο ήταν για όλους το ίδιο. Η συσπείρωση ήταν δεδομένη, άλλωστε οι περισσότεροι από εμάς είναι ιδρυτικά μέλη και δεν υπήρξε η ανάγκη να πείσουμε κάποιους ή να πεισθούμε για την αναγκαιότητα δημιουργίας Σωματείου, έχουμε σχεδόν πάντα απαρτία στις συγκεντρώσεις γιατί συναποφασίζουμε για όλες τις κινήσεις μας.

  1. Στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού παρουσιάσαμε άρθρο του οικονομολόγου κου Κώστα Σταυρουλάκη για την εύρεση της ωριαίας αμοιβής του επαγγελματία Ψυκτικού, θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μας δώσατε να έρθουμε σε επικοινωνία μαζί του και να σας ζητήσω να αναφερθείτε στο σεμινάριο που έγινε στο Ρέθυμνο με αυτό το θέμα, στα πλαίσια της προσπάθειά σας να ενημερώσετε τους συναδέλφους σας για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

 Θεωρήσαμε ότι το σοβαρότερο θέμα που πρέπει να απασχολεί τους επαγγελματίες, προκειμένου να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις τους, είναι τα μηνιαία κόστη και η ελάχιστη ωριαία αμοιβή. κάτω από την οποία ξεκινά η ζημιά σε έναν επαγγελματία Ψυκτικό.  Δραστηριοποιούμαστε σε περιβάλλον ελεύθερης αγοράς που μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε τις εργασίες που μας ζητούνται σε τιμές που εμείς θεωρούμε σωστές. Το γεγονός ότι οι προσφορές μας είναι αποτέλεσμα των προσωπικών μας υπολογισμών εμπεριέχει τον κίνδυνο να είναι λανθασμένες, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, οπότε το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις δεν είναι το αναμενόμενο για το επαγγελματικό μας μέλλον.

Το Δ.Σ. του Σωματείου, αντιλαμβανόμενο την αναγκαιότητα της γνώσης που απαιτείται για την εύρεση της ωριαίας αμοιβής, ήρθε σε επικοινωνία με τον οικονομολόγο κ. Κώστα Σταυρουλάκη, στον οποίο δώσαμε όλα τα οικονομικά στοιχεία που μας ζητήθηκαν και συνεργαστήκαμε μαζί του για να βάλουμε σε τάξη, με τη βοήθειά του και τις γνώσεις του σε οικονομικά θέματα, με το αποτέλεσμα να μας δικαιώνει, γιατί παρουσιάσαμε στους συναδέλφους μας έναν απλουστευμένο και εύκολο τρόπο υπολογισμού της εργατοώρας που μπορεί να τους βοηθάει στους υπολογισμούς των προσφορών που δίνουν στους πελάτες τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι εμείς εκπαιδευτήκαμε να ασκούμε το επάγγελμα του Ψυκτικού, καλό είναι στα οικονομικά να εμπιστευόμαστε τους οικονομολόγους και να αντλούμε από αυτούς τις γνώσεις που είναι απαραίτητες για την άσκηση του επαγγέλματός μας με αξιοπρέπεια.

Ο Οικονομολόγος κος Κώστας Σταυρουλάκης κατά την διάρκεια του σεμιναρίου για την κοστολόγηση της εργατοώρας.

  1. Ποια είναι η θέση σας σχετικά με την τεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα και πώς έχετε σκοπό να αντιμετωπίσετε την έλλειψη προσωπικού στον κλάδο;

Η τεχνική εκπαίδευση χωλαίνει, γιατί οι εργαστηριακές υποδομές είναι ελλιπείς, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό σύστημα να βγάζει στην αγορά εργασίας ανθρώπους που δεν μπορούν να στελεχώσουν άμεσα τις επιχειρήσεις ψύξης και κλιματισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αμοιβές τους να μην είναι ικανοποιητικές και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να οδηγούνται σε αναζήτηση εργασιών που δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις προκειμένου να πετύχουν καλύτερη αμοιβή, χωρίς βέβαια να σκέφτονται την μελλοντική τους εξέλιξη.

Απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας θα αναφερθώ στην επικοινωνία του Σωματείου μας με το ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, προκειμένου να προσκαλούμε στα τεχνικά σεμινάρια που διοργανώνουμε τους μαθητές του για να τα παρακολουθούν. Η πρόταση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από μαθητές και καθηγητές τους οποίους διαβεβαιώσαμε ότι όσοι παρακολουθήσουν τα σεμινάρια και ακολουθήσουν τελικά το επάγγελμα θα απορροφηθούν όλοι από τις επιχειρήσεις των συναδέλφων.

Ο κος Δημήτρης Δαλαβούρας κατά την διάρκεια σεμιναρίου για τον νέο Κανονισμό F-gas κα CO2.

  1. Πώς σκέφτεστε να συνεχίσετε να δραστηριοποιήστε για να κρατήσετε ζωηρό το ενδιαφέρον των μελών σας;

Δεν θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο για να κρατήσουμε ζωηρό το ενδιαφέρον των μελών μας, αρκεί μόνο οι εκάστοτε μετέχοντες στο Δ.Σ. να νοιάζονται και να τους κρατούν ενημερωμένους για τις εξελίξεις, να φροντίζουν να βοηθούν στην κατάρτισή τους στις νέες τεχνολογίες και εάν μπορούν να τους παρέχουν εκπαιδευτικά σεμινάρια. Αυτές οι τρεις ενέργειες θα κρατήσουν τα μέλη μας μέσα στο Σωματείο, γιατί θα το θεωρούν σημαντικό σημείο αναφοράς του επαγγελματικού τους βίου.

Ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ρεθύμνου κος Γιώργος Βελονάκης.

  1. Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τους παρανόμως δραστηριοποιούμενους επαγγελματίες και πώς μπορεί να προστατευτεί το επάγγελμα του Ψυκτικού από την παράνομη δραστηριοποίησή τους και την αντιποίηση του επαγγέλματος από τους μη διαθέτοντες την επαγγελματική ικανότητα που απαιτείται;

Δεν θα μπορούσαμε να αποτελούμε εξαίρεση στο πρόβλημα που αναφέρετε. Η πολιτεία έχει θεσπίσει νόμους και διατάξεις προκειμένου να περιορίσει τους παρανόμως δραστηριοποιούμενους, αλλά δεν υπάρχει εκ μέρους της το ανθρώπινο δυναμικό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Επιβάλλεται τα κατά τόπους επαγγελματικά μας Σωματεία να έχουν αγαστή συνεργασία με την Ο.Ψ.Ε., να βοηθηθούν από αυτήν και να την βοηθήσουν για να περιοριστεί η παράνομη διείσδυση ατόμων που δεν έχουν την επαγγελματική ικανότητα στον κλάδο μας.

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών.

  1. Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τον τρόπο φορολόγησης που καθιέρωσε η κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έχετε σκοπό να ενημερώσετε τα μέλη σας και εάν ναι με ποιο τρόπο;

Το συγκεκριμένο θέμα δεν αντιμετωπίζεται με ενέργειες σε τοπικό επίπεδο. Η αντίδραση πρέπει να έχει χαρακτήρα πιο μαζικό για να υπάρξει ίσως αποτέλεσμα. Είμαστε στη διάθεση της Ομοσπονδία μας και μέσω αυτής και της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. για συμμετοχή σε δράσεις που θα έχουν σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων που μας δημιουργούνται από τον υφιστάμενο τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών. Δεν θα παραλείψω να προτρέψω όλους τους συναδέλφους μου να συνεργάζονται με τους λογιστές τους και να εναρμονίζονται απόλυτα με το νομικό και το οικονομικό πλαίσιο, για να αποφύγουν την οποιανδήποτε φορολογική αστοχία.

  1. Η κρατική χρηματοδότηση και τα διάφορα προγράμματα οικονομικής στήριξης που εξαγγέλλονται συνεχώς είναι προσβάσιμα από τους επαγγελματίες του κλάδου;

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι επαγγελματίες του κλάδου μας δεν είναι εύκολο να αποκτήσουν πρόσβαση στις κρατικές χρηματοδοτήσεις, εάν και εφ΄όσον υπάρχουν. Οι ατομικές επιχειρήσεις που αναδύονται από την ανάγκη των συναδέλφων να αποκτήσουν καλύτερο εισόδημα έχουν συνήθως χαμηλό οικονομικό υπόβαθρο και μοναδικό εφόδιο τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει στον βραχύβιο επαγγελματικό τους βίο, οπότε αυτό από μόνο του αντιλαμβάνεστε ότι δεν αφήνει περιθώρια πρόσβασης σε τέτοιου είδους ενέργειες.

  1. Ποια είναι τα κρατικά κίνητρα που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ψύξης και πώς θα μπορούσαν να βοηθηθούν οι τεχνικοί να τις εφαρμόσουν;

Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ψύξης ξεκινάει από το τεχνικό προσωπικό της χώρας. Αυτό ακριβώς το τεχνικό προσωπικό πρέπει να βρει τρόπους συνεργασίας και να μετατρέψει τις γνώσεις που απέκτησε φοιτώντας αλλά και από εμπειρία, σε κατασκευή νέων εφαρμογών ψύξης και κλιματισμού. Η δυνατότητα στήριξης αυτών των προσπαθειών με κρατικά κίνητρα είναι επιβεβλημένη, γιατί τέτοιες προσπάθειες χρειάζονται χρήματα και καθοδήγηση σε κρίσιμα βήματα.

  1. Στην αρχή της συνέντευξης μάς αναφέρατε ότι προτεραιότητα σας ήταν η εγγραφή σας στην Ο.Ψ.Ε., το Σωματείο σας πώς έχει σκοπό να βοηθήσει την Ομοσπονδία για την επίτευξη των στόχων της;

Βεβαίως το Σωματείο μας είχε και έχει προτεραιότητά του την ενδυνάμωση της Ο.Ψ.Ε. και γι΄αυτό τον λόγο ανήκουμε στο δυναμικό της. Σε ότι αφορά τη βοήθεια που δυνάμεθα να προσφέρουμε είναι η συμμετοχή μας σε όποια εκδήλωση μας ζητηθεί και επιπλέον είμαστε στη διάθεσή της να κοινοποιούμε τις δράσεις μας, που έχουν εκπαιδευτικό και ενημερωτικό περιεχόμενο, στους συναδέλφους όλης της Ελλάδας.

  1. Εσείς προσωπικά και το Δ.Σ. έχετε αναλάβει βαρύ φορτίο στους ώμους σας, η ενασχόλησή σας με τα κοινά του κλάδου σας επηρεάζει σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο και ποια είναι η βοήθεια που ζητάτε από τους συναδέλφους σας;

Είναι γεγονός ότι η ενασχόλησή μου με τα κοινά απαιτεί χρόνο που πρέπει να αφιερώσω, σε βάρος του προσωπικού και επαγγελματικού μου χρόνου. Θέλω να σημειώσω ότι πρέπει να βρίσκω τη δύναμη να ασχοληθώ γιατί είναι αναγκαίο να ανατάξουμε τον κλάδο. Αισθάνομαι τυχερός γιατί όλα τα μέλη του Δ.Σ. και οι συνάδελφοι είναι δίπλα μου και ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό στις δράσεις μας. Αυτό σημαίνει ότι όλοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αναβαθμιστεί το Σωματείο μας και να καταστεί δυνατό, για το καλό όλων μας

Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε και να ευχηθώ τα καλύτερα για την υλοποίηση των στόχων σας.