Η εφαρμογή της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΨΥΞΗΣ στις γλυκοπατάτες που πρόκειται να αποθηκευθούν μακροχρόνια σε ψυκτικούς θαλάμους είναι η καλύτερη λύση για τους παραγωγούς ή τους επαγγελματίες εμπορίας και διακίνησης αυτού του προϊόντος.
Γράφει ο Π. Φωτιάδης
Ειδικός σύμβουλος για την ISOFRUIT
Ειδικότερα οι ψυκτικοί θάλαμοι με ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΨΥΞΗ έχουν τη δυνατότητα αρχικά να μεθωριμάζουν (φελλοποιούν) τις γλυκοπατάτες και κατόπιν να συνεχίζουν την ψυχρή συντήρηση, προστατεύοντας άριστα την ποιότητα των προϊόντων. Παράλληλα επιτυγχάνουν την επέκταση του χρόνου αποθήκευσης κατά 20% σε σχέση με την αποθήκευση σε ψυκτικούς θαλάμους με κλασσικό έλεγχο των συνθηκών ψύξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την κατασκευάστρια εταιρεία ALFA COOL HELLAS που διαθέτει αντίστοιχο ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ, η εφαρμογή της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΨΥΞΗΣ, στους ψυκτικούς θαλάμους παρέχει το πλεονέκτημα, αφενός της προστασίας που προέρχεται από την ακριβή ρύθμιση της θερμοκρασίας (13ο C έως 14ο C) και της σχετικής υγρασίας (90%-95%) σε όλο τον όγκο του ψυκτικού θαλάμου και αφετέρου τη διασφάλιση του ελέγχου και τη ρύθμιση των εκλυόμενων λόγω αναπνοής αερίων.
Προστατεύει επίσης από διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στη σάρκα τους και από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ που καταλαμβάνουν οι παλέτες μέσα στον Ψ. Θ., γιατί χρησιμοποιεί πολλά αισθητήρια βύθισης – διείσδυσης διατεταγμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να ελέγχεται όλος ο χώρος.

Ψυκτικός θάλαμος δυναμικής ψύξης μακροχρόνιας συντήρησης και σχηματική απεικόνιση των εξαρτημάτων ελέγχου και ρύθμισης των παραμέτρων λειτουργίας.
Εκτός των πιο πάνω προστατεύει από τον αποχρωματισμό και την αλλοίωση της γεύσης τους, που δημιουργείται από την παρουσία του αιθυλενίου. Το αιθυλένιο, όπως είναι γνωστό, επικάθεται στους υποδοχείς της γλυκοπατάτας και διεγείρει την διαδικασία ωρίμανσης. Η πολλαπλασιαστική παραγωγή του αερίου αυτού, δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις που οδηγούν τις γλυκοπατάτες σε ανεξέλεγκτη ωρίμανση.
Οι ψυκτικοί θάλαμοι με ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΨΥΞΗ προστατεύουν επίσης τις γλυκοπατάτες από τη δημιουργία «μαύρης καρδιάς» που προκαλείται από τις υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα (σ.σ. πάνω από 10%). Ο μηχανισμός δημιουργίας πυροδοτείται από το διοξείδιο του άνθρακα που επικάθεται στους υποδοχείς της γλυκοπατάτας, μετατρέποντας την αερόβια σε αναερόβια αναπνοή. Αποτέλεσμα της μεταβολές αυτής είναι η αλλοίωση της σάρκας και η εμφάνιση εσωτερικών μαύρων σαρκικών συγκεντρώσεων.
Αμφότερα τα αέρια, αιθυλένιο και διοξείδιο του άνθρακα, η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΨΥΞΗ τα διαχειρίζεται με προκαθορισμένα προγράμματα λειτουργίας, με κατάλληλους αυτοματισμούς και εγκατεστημένο σύστημα αεραγωγών απαγωγής, που τα ελέγχει, για να διατηρεί στις βέλτιστες ωφέλιμες συγκεντρώσεις.
Η εγκατάσταση της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΨΥΞΗΣ καθιστά εύκολη την παρακολούθηση της διαδικασίας συντήρησης, την από μακράν παρακολούθηση και ρύθμιση της εγκατάστασης και την αυτόματη ειδοποίηση της μη καλής λειτουργίας.
Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΨΥΞΗ μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλους τους συμβατικούς ψυκτικούς θαλάμους μετά από τις απαραίτητες προσθήκες μηχανισμών ελέγχου και διαχείρισης των αερίων και κατάλληλες προσαρμογές των συσκευών παραγωγής ψύχους και ελέγχου των συνθηκών συντήρησης.
(Τα πιο πάνω αποτελούν αποσπάσματα από το βιβλίο της ISOFRUIT – ΦΡΟΥΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ). www.isofruit.gr