Μπορεί ένας επενδυτής να εξασφαλιστεί για την επένδυσή του με μετρήσιμο και αδιαμφισβήτητο τρόπο; Ναι, μπορεί!

Ο μεγαλύτερος έλεγχος αεροστεγανότητας της Ελλάδας έγινε στο πρότυπο Ογκολογικό Κέντρο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών στη Θεσσαλονίκη!

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών έχει υπάρξει πρωτοπόρος όχι μόνο στην προσφορά ποιοτικών και καινοτόμων υπηρεσιών υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο, αλλά και στην υιοθέτηση και προώθηση των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης και βιωσιμότητας. Αυτό αποτυπώνεται εμφατικά και στο νέο Διεθνές Ογκολογικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με βάση ακριβώς αυτές τις αρχές.

Γράφει ο Θεόδωρος Σωτήριος Τούντας
Ερευνητής, Αρχιτέκτων Μηχανικός,
Ενεργειακός Σύμβουλος

Πρόκειται για το πρώτο στην Ευρώπη και δεύτερο στον κόσμο «πιστοποιημένο-πράσινο» και παθητικό νοσηλευτικό κτίριο του είδους του, πιστοποιημένο από το PassiveHouseInstitute της Γερμανίας και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου.

Το  Κέντρο θα λειτουργεί με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και του σεβασμού στο περιβάλλον, πληρώντας  ήδη τους 13 από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) της Agenda 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το κτίριο είναι συνολικής επιφάνειας 12.000 m² και πρόκειται για μια επένδυση εμβληματικού χαρακτήρα που ξεπέρασε τα 35 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο να κάνει τη διαφορά στην ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου και τον ογκολογικών περιστατικών.

Ο έλεγχος αεροστεγανότητας έγινε από την FUVκαι απαιτήθηκε για να πιστοποιήσει και να επισφραγίσει την παραπάνω επένδυση!

Για ποιο λόγο, τόσο στη συγκεκριμένη επένδυση, όσο και σε όλα τα νέα κτίριο που υλοποιούνται με βάση τις διεθνείς πιστοποιήσεις όπως για παράδειγμα στο Ελληνικό (LEED, BREAM), απαιτείται ο έλεγχος αεροστεγανότητας;

Γιατί είναι ο μόνος τρόπος επιβεβαίωσης της ποιοτικής κατασκευής καθώς για να βελτιώσουμε κάτι, πρέπει πρώτα να μπορούμε να το μετρήσουμε.  

Ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε χώρους υγείας, όπως τα νοσοκομεία, αεροστεγής η ιδιότητα των κτιρίων που αφορά στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανεξέλεγκτη ροή αέρα, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη διασφάλιση ενός υγιεινού και ασφαλούς περιβάλλοντος για ασθενείς και προσωπικό.

Ακολουθούν επιγραμματικά οι πιο σημαντικοί λόγοι για την αεροστεγανότητα σε ένα νοσοκομείο:

Πρόληψη διασποράς μολυσματικών παραγόντων:

Ένα από τα κύρια οφέλη της αεροστεγανότητας σε ένα νοσοκομείο είναι η μείωση της διασποράς μολυσματικών παραγόντων, όπως βακτήρια και ιοί. Πολλές μολυσματικές ασθένειες μεταδίδονται αερογενώς, δηλαδή μέσω μικρών σταγονιδίων που εκπέμπονται στον αέρα όταν ένας μολυσμένος άνθρωπος βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει. Η αεροστεγανότητα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης των ασθενειών αυτών καθώς οι χώροι ελέγχονται πιο αποτελεσματικά από τους μηχανικούς αερισμούς, μειώνοντας σημαντικά τη διασπορά των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ενεργειακή απόδοση:

Σε ενεργειακό επίπεδο, όπου η διατήρηση σταθερών συνθηκών περιβάλλοντος (θερμοκρασία, υγρασία και επίπεδα CO2) είναι ζωτικής σημασίας για την ανάρρωση των ασθενών, η αεροστεγανότητα παίζει καθοριστικό ρόλο. Οι απώλειες από το κτιριακό κέλυφος στα κτίρια των νοσοκομείων επιτρέπουν τη διαρροή θερμότητας ή του δροσισμού, αναγκάζοντας τα συστήματα κλιματισμού να λειτουργούν συνεχώς σε υψηλή ισχύ για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία και την υγρασία σε επιθυμητά επίπεδα. Αυτό όχι μόνο αυξάνει σημαντικά το ενεργειακό κόστος αλλά και επιβαρύνει τα μηχανήματα, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής τους Αντίθετα, σε ένα αεροστεγές νοσοκομείο, τα συστήματα HVAC λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και οικονομικά. Η απουσία διαρροών επιτρέπει στα συστήματα αυτά να διατηρούν τις επιθυμητές συνθήκες με λιγότερη ενέργεια. Επιπλέον, η αεροστεγανότητα συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο σταθερού περιβάλλοντος, μειώνοντας τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των ασθενών, ιδιαίτερα των ευάλωτωνομάδων όπως τα νεογέννητα και οι ηλικιωμένοι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε χώρους όπως οι μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου οι συνθήκες πρέπει να είναι ελεγχόμενες με ακρίβεια.

Βελτίωση των συνθηκών εργασίας:

Η δημιουργία ενός καθαρού και υγιεινού περιβάλλοντος εργασίας σε ένα νοσοκομείο είναι μια στρατηγική επένδυση που αποφέρει σημαντικά οφέλη τόσο για το προσωπικό όσο και για τους ασθενείς. Ένα καθαρό περιβάλλον μειώνει την έκθεση του προσωπικού σε παθογόνα μικρόβια, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο να αρρωστήσουν. Όταν το προσωπικό είναι υγιές, μπορεί να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς χωρίς διακοπές. Η αεροστεγανότητα συμβάλλει στη διατήρηση της επάρκειας του προσωπικού και στη συνεχή λειτουργία των νοσοκομείων.

Προστασία από το εξωτερικούς ρύπους και αλλεργιογόνα:

Σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η διασφάλιση ότι ο αέρας στα νοσοκομεία παραμένει αμόλυντος είναι κρίσιμη για την υγεία των ασθενών και του προσωπικού. Η αεροστεγανότητα εμποδίζει την είσοδο εξωτερικών ρύπων, όπως σκόνη, αιωρούμενα σωματίδια και αλλεργιογόνα, δημιουργώντας ένα πιο καθαρό και ασφαλές περιβάλλον. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες ή ευαισθησίες, καθώς η σωστή ποιότητα του αέρα μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ανάρρωσή τους και την ευημερία τους.

Πυρασφάλεια:

Η αεροστεγανότητα στα νοσοκομεία συμβάλλει επίσης σημαντικά στην πυρασφάλεια, καθώς περιορίζει την εξάπλωση καπνού και φλόγας σε περίπτωση πυρκαγιάς. Όταν ένα κτίριο είναι αεροστεγές, οι ροές αέρα ελέγχονται καλύτερα, μειώνοντας την πιθανότητα διασποράς του καπνού και των αερίων να διασκορπιστούν σε διάφορους χώρους. Αυτό δημιουργεί ασφαλέστερες διαδρομές εκκένωσης, επιτρέποντας πιο αποτελεσματική και γρήγορη αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, η αεροστεγανότητα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της λειτουργίας των συστημάτων πυρόσβεσης, διασφαλίζοντας ότι οι διαδικασίες ασφαλείας ενεργοποιούνται σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Έτσι, ενισχύει συνολικά την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε περιπτώσεις πυρκαγιάς.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από την FUVμε επικεφαλής τον Θοδωρή Τούντα που συντόνισε μια διεθνή ομάδα για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Συμμετείχε η εταιρεία Energyconcept από τη Σερβία και μηχανικός της BlowerDoorGmbH,StefanieRolfsmeier.

Ο έλεγχος αεροστεγανότητας σε κτίριο τέτοιου μεγέθους έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την πιστοποίηση του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικών Κτιρίων – ΕΙΠΑΚ. Είναι ένα τολμηρό και σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας των συνθήκων κτιρίων σε συνδυασμό με την μετρήσιμα καλή κατασκευή.

Εξοπλισμός:

Χρησιμοποιήθηκαν έξι τουρμπίνες στο ισόγειο του νοσοκομείου και πραγματοποιηθούν οι μετρήσεις τόσο σε υποπίεση όσο και υπερπίεση.

Μία μοναδική εμπειρία σε ένα οικοδόμημα 12.000 τ.μ. πουυλοποιήθηκε με βάση τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και βιωσιμότητας και με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Ένα μεγάλο βήμα για τη χώρα μας στον τομέα της ποιοτικής κατασκευήςαπό την FUV, την εταιρεία που εδώ και 20 χρόνια έχει επενδύσει στις καινοτόμες τεχνικές και στην συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση της ποιοτικής κατασκευής, με καταγεγραμμένα και πιστοποιημένα έργα χιλιάδων κυβικών σε όλη την Ελλάδα!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αεροστεγανότητα μπορείτε να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο: www.aerosteganotita.gr