Η Ομοσπονδία Ψυκτικών Ελλάδος (O.Ψ.Ε) σε συνεργασία με το Σωματείο Ψυκτικών Χανίων οργάνωσε στα Χανιά, στις 3 & 4 /02/2018, την 18η Γενική Συνέλευση.

Μέγας χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρία ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ και οι ευγενικές χορηγίες των εταιριών ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε., ΕΨΥΜΕ ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ, DAIKIN, FG EUROPE, CARRIER, OLEFINI, Σ.Ε.Ψ.Ε., ΓΕΝΙΚΗ ΨΥΚΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.Κ.Ε, ΤΕΨΑ, PSYCTOTHERM, και ΔΟΪΚΑΣ Α.Ε., όπως και οι άοκνες προσπάθειες των μελών του Σωματείου Ψυκτικών Χανίων συνέβαλλαν στην άψογη διεξαγωγή της.

Τη Γενική Συνέλευση τίμησαν με τη συμμετοχή τους ο Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.E. κ. Γιώργος Καββαθάς, ο αντιδήμαρχος κ. Φραγκιαδάκης  Γιώργος, ο κ. Τσοντάκης Χρήστος, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χανίων, και ο κ. Φυντικάκης Ανδρέας, όπως και ο Πρόεδρος της τοπικής Ομοσπονδίας κ. Παυλάκης Γιάννης.          

 

Μεγάλη η προσέλευση από αντιπροσώπους όλης της Ελλάδας

Μετά τον Αγιασμό ο Πρόεδρος της Ο.Ψ.Ε. κ. Παναγιώτης Πουλιάνος άνοιξε τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης καλωσορίζοντας τους αντιπροσώπους των ανά την Ελλάδα Σωματείων, τον Πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και τους προσκεκλημένους, αναφερόμενος δε στους χορηγούς της Γ.Σ. τους ευχαρίστησε για τη βοήθειά τους. Επίσης καλωσόρισε τον κ. Γιάννη Πετρουγάκη, από το Ηράκλειο Κρήτης, συνάδελφο με μεγάλη συνεισφορά στα συνδικαλιστικά δρώμενα σε τοπικό και Πανελλήνιο επίπεδο, ευχαρίστησε τους επίσης παραβρισκόμενους κ. Άγγελο Δαλαβούρα και κ. Στέλιο Μαμαλάκη για τη δική τους συνεισφορά στις συναντήσεις των υπευθύνων της Ομοσπονδίας με τους κρατικούς φορείς και αναφέρθηκε στην παρουσία των κ.κ. Μανώλη Σμαριανάκη, παλαιού συναδέλφου και συνδικαλιστή του κλάδου και Σάββα Σαββέλου προέδρου του Συνεταιρισμού  Επαγγελματιών Ψυκτικών Ελλάδος.

Η Συνέλευση  προχώρησε στην ανάδειξη του Προεδρείου της Γ.Σ. με Πρόεδρο τον κ. Στέφανο Τσοντάκη, Γραμματέα τον κ. Τάσο Λυκίδη και μέλη τους κκ. Ιδομενέα Δαράκη και Θανάση Αλιβάνιστο. Άπαντες οι προαναφερθέντες έλαβαν τον λόγο και ευχαρίστησαν την Ο.Ψ.Ε. για την πρόσκλησή τους, τονίζοντας το μεγάλο μέγεθος της προσέλευσης των αντιπροσώπων από όλη την Ελλάδα.

 

Άρρηκτη η σύνδεση μεταξύ της Εθνικής Οικονομίας και λειτουργίας των επαγγελματιών των κλάδων

Ο Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. πήρε τον λόγο και εξήρε την άψογη συνεργασία που έχει με τον Πρόεδρο της Ο.Ψ.Ε. κ. Πουλιάνο και τον προγενέστερο αυτού κ. Μαμαλάκη, η οποία έχει πλέον φιλικές διαστάσεις. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της χώρας την οποία περίγραψε με τα μελανότερα χρώματα χαρακτηρίζοντας άστοχες τις ενέργειες της Κυβέρνησης, κατά την Συνομοσπονδία, χωρίς να παραλείψει να τονίσει και τις ευθύνες των προηγούμενων Κυβερνήσεων οι οποίες με τις πολιτικές που ακολούθησαν κατέστρεψαν τον παραγωγικό ιστό της Ελλάδος. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην άρρηκτη σύνδεση μεταξύ της Εθνικής Οικονομίας και τη λειτουργία των επαγγελματιών των κλάδων, που εκπροσωπούνται από την Συνομοσπονδία και κάλεσε τους συναδέλφους σε εγρήγορση για τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται. Αναφερόμενος στο κλείσιμο υγειών επιχειρήσεων λόγω της υπερφορολόγησης και των τεράστιων ποσών που πρέπει να καταβάλουν οι επαγγελματίες στον ασφαλιστικό τους οργανισμό και τον φόρο επιτηδεύματος, μας ενημέρωσε ότι το 56% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει σαν κύριο εισόδημα τη σύνταξη, η οποία μειώνεται, ότι στις ηλικίες 18-34 ετών το 72% δηλώνει ότι εάν είχαν τη δυνατότητα θα έφευγαν στο εξωτερικό, ότι το 48% δεν πάει στους γιατρούς λόγω έλλειψης χρημάτων και αποσύρονται αργά και σταθερά από τη δημόσια υγεία και το 20% των νοικοκυριών που έχουν δάνεια φοβούνται ότι θα χάσουν το σπίτι τους. Τόνισε την αναγκαιότητα της επικέντρωσης της Κυβέρνησης στα κόκκινα δάνεια και της ανάγκης που γίνεται επιτακτική, για το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους επειδή η κοινωνία έχει φτάσει στα όρια της, προκειμένου να μην χαθούν οκτακόσιες χιλιάδες σπίτια.

Η υπερφορολόγηση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις επιχειρήσεις γιατί πρέπει για να εισφέρουν να κερδίσουν, προσπαθούν όμως με ρυθμίσεις και επαναριθμήσεις να επιβιώσουν προκειμένου να μπορούν να λειτουργούν, όπως απαιτεί η νομοθεσία, η οποία θέλει την επιχείρηση λειτουργούσα προκειμένου να ενταχθεί σε οποιανδήποτε ρύθμιση, τη στιγμή που έφτασε σε αυτό το σημείο για να σωθούν οι τράπεζες που όμως δεν κουρεύουν τα χρέη των ιδιωτών.

Έκλεισε καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο όταν αναφερόμενος στο Σκοπιανό ζήτησε ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ και στηλίτευσε την προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης από τα πολιτικά κόμματα, απαιτώντας από την ηγεσία του τόπου να καθίσει σε κοινό τραπέζι προς όφελος του ελληνικού λαού όπως του αξίζει.

 

Τοπικά Σωματεία: Ενωμένοι μπορούμε να πιέζουμε για την εφαρμογή των διατάξεων

Ο Πρόεδρος της Ο.Ψ.Ε. κ. Παναγιώτης Πουλιάνος, λαμβάνοντας τον λόγο αμέσως μετά ευχαρίστησε τον κ. Καββαθά για τη βοήθεια που προσφέρει στον κλάδο και   αναφερόμενος στην άμεση εμπλοκή του επαγγέλματος του ψυκτικού στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, λόγω της χρήσης από τους επαγγελματίες του κλάδου φθοριούχων αερίων, προέτρεψε όλους τους συναδέλφους του να συνταχθούν πίσω από τα τοπικά τους Σωματεία, έτσι ώστε η Ομοσπονδία να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη για να μπορεί να πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για την άμεση εφαρμογή των ισχυόντων διατάξεων. Η Ο.Ψ.Ε. και τα τοπικά Σωματεία πιέζοντας τα αρμόδια Υπουργεία, το Τ.Ε.Ε. και ενημερώνοντας τους υπαλλήλους τους για την υπάρχουσα νομοθεσία κατάφερε να ενεργοποιηθούν τα δελτία καλής εκτέλεσης εργασιών, τα οποία χτίζουν και την προϋπηρεσία για την αναβάθμιση της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος, όπως και τα καρτελάκια συντήρησης, πάνω σε όλα τα μηχανήματα ψύξης, τα οποία εάν δεν υπάρχουν επιβάλλονται πρόστιμα. Συνεχίζοντας τόνισε ότι οι πιστοποιήσεις θα αποφέρουν έσοδα στους επαγγελματίες, οι οποίοι πρέπει να επιμορφώνονται συνεχώς προκειμένου να είναι σε θέση να εφαρμόζουν τη νομοθεσία και να ενημερώνουν τους πελάτες τους ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα για την μη εφαρμογή της.

Η συνεδρίαση της Γ.Σ. συνεχίστηκε με ομιλίες των εκπροσώπων από όλη την Ελλάδα που είχαν κύριο περιεχόμενο τις προσπάθειες τους για την κινητοποίηση των ψυκτικών στις περιφέρειες τους, προκειμένου μέσω της μαζικότητας να πιέσουν τις υπηρεσίες να ενεργοποιηθούν και να συστήσουν επιτροπές εξετάσεων για την αδειοδότηση και πιστοποίηση τους. Τα μηνύματα που μετέφεραν είναι θετικά και ο λόγος της μαζικότητας είναι φανερός και είναι η πίεση που ασκείται για την εφαρμογή των διατάξεων που παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά. Παράλληλα κατέθεταν προτάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων από την Ο.Ψ.Ε., η οποία με την σειρά της, μέσω του Προέδρου της και των υπολοίπων μελών της, απαντούσε και κατέγραφε τις παρατηρήσεις των συνέδρων.

Ο Αντιπρόεδρος της Ο.Ψ.Ε. κ. Δημήτρης Σάλτας εξήρε τη βοήθεια του πρώην μέλους της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε κ. Παπαργύρη, επαίνεσε τον αγώνα του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Πουλιάνου προκειμένου να βοηθήσει στην ίδρυση νέων Σωματείων όπως αυτό του νομού Σερρών το οποίο έγινε δεκτό, μετά από ψηφοφορία, στους κόλπους της, με τον Πρόεδρό του κ. Κουντουρά Νίκο να ευχαριστεί γι’ αυτό. Υπενθύμισε τη διεξαγωγή τριών εξεταστικών στη Θεσσαλονίκη τον τελευταίο καιρό και αναρωτήθηκε τι θα γίνει με αυτούς που πιστοποιήθηκαν στην Κύπρο. Κλείνοντας ζήτησε να ενημερωθούν όλοι οι επαγγελματίες χρήστες ψυκτικών και κλιματιστικών μηχανημάτων να συνεργάζονται μόνο με αδειούχους επαγγελματίες ψυκτικούς. Πρέπει να σημειωθεί η αναφορά του ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική και ότι η θέση του είναι ότι ο όρος Μακεδονία δεν πρέπει να υπάρχει ούτε κατά διάνοια στο όνομα που θα πάρει η FYROM.

Ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Ψ.Κ.Ε.Ε. κ. Αχιλλέας Γεωργατζάς αναφέρθηκε στους στόχους που πρέπει να βάλει η Ομοσπονδία από εδώ και στο εξής, δεδομένου ότι επιτέλους οι αξιολογήσεις έχουν ξεκινήσει σε όλη την χώρα. Χαρακτηριστικά είπε ότι το Σωματείο του οποίου προεδρεύει φρενάρισε, προκειμένου η Ο.Ψ.Ε. σαν ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο που μας εκπροσωπεί βοηθούμενη από όλους, να ηγηθεί, όπως της αρμόζει, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο κλάδος. Συνέχισε λέγοντας ότι κάποιοι άνθρωποι πάλεψαν για κάποια πράγματα και πρέπει οι παραπέρα ενέργειες να καλύπτονται με επιστημονικό τρόπο, ώστε να γίνονται με σωστά δομημένες ενέργειες που δεν θα χωρούν αμφισβήτηση και θα είναι σεβαστές, τονίζοντας ότι οι διάφοροι κύκλοι που προσπαθούν να προσβάλουν τις εξετάσεις που διεξήχθησαν και διεξάγονται θα πάρουν τις απαντήσεις μέσω δικαστικών διαδικασιών. Έκλεισε ζητώντας την έκδοση ψηφίσματος προκειμένου το Σώμα των Αντιπροσώπων να πάρει θέση σχετική με την μη ύπαρξη της λέξης Μακεδονία στο νέο όνομα της FYROM.

 

Νομικός Σύμβουλος και εκπαιδευτικές μερίδες: οι νέες προτάσεις για τον κλάδο

Ο κ. Γιάννης Αγγελάκης από το Σωματείο Κρήτης χαρακτήρισε την ύπαρξη Νομικού Συμβούλου στην Ο.Ψ.Ε. απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της λειτουργίας της και ανακοίνωσε τη θέση του Σωματείου για το σταμάτημα των καταγγελιών και τη βοήθεια που θα προσφέρεται στους έχοντες τις προϋποθέσεις συναδέλφους να αδειοδοτούνται, αναφέροντας παράλληλα ότι πρέπει να καλούνται οι εταιρείες που εκτελούν έργα στο νομό προς έλεγχο, μετά το πέρας των εργασιών, από την Διεύθυνση Ανάπτυξης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση του Προέδρου του Σωματείου Ροδόπης-Ξάνθης κ. Παντελή Χαβιάρα που πρότεινε εκπαιδευτικές ημερίδες με καθηγητές των Πολυτεχνικών Ιδρυμάτων της χώρας, σε συνεργασία με τα τοπικά Επιμελητήρια, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν οι συμμετέχοντες υψηλού επιπέδου επιμόρφωση και βεβαίωση παρακολούθησης υπογεγραμμένο από πανεπιστημιακό επιμορφωτή.

Το μέλος του Δ.Σ. της Ο.Ψ.Ε. και Αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Ψ.Κ.Ε.Ε. κ. Πέτρος Γεωργαντόπουλος προς έκπληξη όλων αποκάλυψε ότι όταν το 2016 έγινε η ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας είχε ψηφίσει αρνητικά για το πρόσωπο του κ. Πουλιάνου για προσωπικούς λόγους. Στη διάρκεια του έτους που παρήλθε και έχοντας προσωπική άποψη για τις προσπάθειες του Προέδρου, προκειμένου να φέρει σε πέρας τα θέματα που απασχολούν τη Διοίκηση, αντελήφθη ότι δαπανά πάρα πολύ προσωπικό και επαγγελματικό χρόνο προκειμένου να λυθούν προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και συγκρίνοντας τη δική του προσφορά με αυτήν του Προέδρου δήλωσε ότι δεν διαθέτει αξιόλογο χρόνο ανάλογο της θέσης που κατέχει, πράγμα που τον υποχρεώνει να τον αξιολογεί θετικά.

Ο κ. Βασίλης Τσίχλης από τη Μεσσηνία ανέφερε ότι το Σωματείο του ζητάει από την Διεύθυνση Βιομηχανίας να ελέγχει τη νομιμότητα των εργασιών και να επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα, όπου αναλογούν, χωρίς διακρίσεις.

Ο Πρόεδρος λαμβάνοντας τον λόγο παρουσίασε τον δικηγόρο κ. Γιώργο Μπέσκο, Νομικό Σύμβουλο της Ο.Ψ.Ε. διαβεβαιώνοντας άπαντες ότι θα είναι στην διάθεσή τους για οποιανδήποτε νομική βοήθεια χρειασθούν. Ο κ. Μπέσκος κατά την ομιλία του τόνισε ότι υπάρχει αυστηρό νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή του οποίου πρέπει τα Σωματεία να επαγρυπνούν, ώστε με νομικά επιχειρήματα να γίνονται έλεγχοι όπου απαιτούνται.

 

Υποστήριξη και για το θέμα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης και λόγω του συλλαλητηρίου που εξελισσόταν στην Αθήνα ήταν διάχυτη η επιθυμία πάρα πολλών εκ των συμμετεχόντων να αναφερθούν στο γεγονός και να δηλώσουν την υποστήριξη τους δίπλα σε αυτούς που δεν θέλουν την λέξη Μακεδονία στην νέα ονομασία των Σκοπίων, θέση που υποστήριξε ο Πρόεδρος της Ο.Ψ.Ε. και το Προεδρείο της Γ.Σ..

Ο ταμίας της Ομοσπονδίας κ. Άρης Αρφάνης αναφέρθηκε στα οικονομικά της και έδωσε διευκρινήσεις σε ερωτήματα των συνέδρων, οι οποίοι υπερψήφισαν τον ισολογισμό και τον προϋπολογισμό για το 2018 απαλλάσσοντας το Δ.Σ. για το 2017 μετά την ανάλογη πρόταση της ελεγκτικής επιτροπής.

Μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας, οι συμμετέχοντες στην Γ.Σ. παρακάθισαν σε δείπνο, όπου έγινε και η κοπή της πίτας για το 2018, που προσέφερε το Σωματείο Χανίων, κατά την διάρκεια του οποίου οι ανθρώπινες σχέσεις, ο χορός και το τραγούδι, συνοδεία χορευτικού συγκροτήματος που χόρεψε κρητικούς χορούς, μας παρέσυρε όλους μέχρι τις πρωινές ώρες.

Η Γενική Συνέλευση το 2019 θα πραγματοποιηθεί στην Κόρινθο.

Διονύσης Βρυώνης