Το κρασί είναι διαχρονικό στοιχείο του πολιτισμού μας και η παραγωγή εντοπίζεται από την αρχαιότητα, καθώς οι Αιγύπτιοι (4000 π.Χ.) θεωρούνται από τους πρώτους αμπελουργούς. Η αμπελουργική καλλιέργεια εξελίσσεται διαρκώς με πληθώρα από ποικιλίες άμπελου (σταφυλιού). Η άμπελος ανήκει στην οικογένεια των Αμπελίδων και περιλαμβάνει έως και 18 γένη. Σήμερα, η σύγχρονη οινοποιία που ξεκίνησε ως παράδοση, βασίζεται σε προηγμένες τεχνικές και τεχνολογίες, για να ενισχύσει και να φέρει στον καταναλωτή τα χαρακτηριστικά και τις μοναδικές ιδιότητες κάθε κρασιού.

Γράφει ο Σταμούλης Θοδωρής, Ενεργειακός Μηχ/γος – Μηχ/κος Τομέας Ολοκληρωμένων Εφαρμογών

Το κρασί έχει μετατραπεί από καθημερινή συνήθεια, σε μια επιλογή που βασίζεται στην απόλαυση, τον τρόπο ζωής και την πολιτιστική εμπειρία, με αποτέλεσμα κάθε διαδικασία και εξοπλισμός που συμβάλλει στην παραγωγή του, να αποκτά τώρα νέα σημασία.

Η διαδικασία της οινοποίησης

Ως κρασί ορίζουμε, το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά με ολική ή μερική αλκοολική ζύμωση νωπών σταφυλιών ή γλεύκους (μούστο) σταφυλιών. Η χημική του σύσταση είναι περίπου 87,7% νερό, 11% αλκοόλ, 1% οξέα και 0,2% τανίνες, ανάλογα με την ποικιλία.

Μούστος

Υπάρχουν διάφοροι τύποι οινοποίησης και διακρίνονται σε λευκή, ερυθρή και ροζέ οινοποίηση. Η παρασκευή του κρασιού διακρίνεται σε 3 στάδια: την γλευκοποίηση (παραγωγή μούστου), την ζύμωση (μετατροπή σακχάρων σε αλκοόλη, έκλυση διοξείδιου του άνθρακα και αποβολή θερμότητας) και την ωρίμανση (βελτίωση και σταθεροποίηση των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών).
Εξελισσόμενη από μια παράδοση που συνδέεται με τις παλιομοδίτικες γεωργικές πρακτικές και την «σπιτική» παραγωγή του κρασιού, η σημερινή οινοποίηση καλείται να ικανοποιήσει την μαζική παραγωγή και εμφιάλωση κρασιού. Θα πρέπει λοιπόν να ελέγχει κάθε στάδιο της παραγωγής, με τη βοήθεια προηγμένου εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, ώστε να διασφαλίζεται, ότι το τελικό προϊόν αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας.

Ποιότητα και τεχνολογία

Κατανοώντας την σημασία της ψύξης και της θέρμανσης στην διαδικασία της οινοποίησης, γίνεται αντιληπτό ότι ο εξοπλισμός ψύξης και θέρμανσης παίζει σημαντικό ρόλο. Από την άφιξη των σταφυλιών μέχρι την εμφιάλωση, κάθε στάδιο του κύκλου οινοποίησης απαιτεί συγκεκριμένες θερμοκρασίες και ενεργειακές απαιτήσεις που πρέπει να υπολογιστούν και να ληφθούν υπόψη στο στάδιο του σχεδιασμού.

AERMEC CHILLERS

AERMEC CHILLERS

Οι λύσεις που προσφέρει η AERMEC

Η ζήτηση για συνεχώς βελτιωμένη ποιότητα προϊόντων οίνου, μεταφράζεται σε συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση ποιότητας και στον κύκλο παραγωγής του, απαιτώντας έτσι βελτιστοποιημένο σχεδιασμό ολόκληρου του συστήματος οινοποιίας.

Η AERMEC, έχει εδραιώσει την θέση της στην αγορά οινοποίησης, μέσω εξαιρετικών εφαρμογών στον κλάδο. Η πολυετής εμπειρία της παρέχει τη δυνατότητα, να προσφέρει λύσεις αιχμής στη βιομηχανία κρασιού.

Ξεκινώντας από τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται στον αμπελώνα έως και τη χρήση νέων τεχνολογιών στο οινοποιείο, η AERMEC κατασκευάζει μηχανήματα που σχεδιάζονται σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε πελάτη, σε εξατομικευμένο επίπεδο.
Η εξειδίκευση του προσωπικού της και η υψηλή τεχνογνωσία, προσφέρει στους συνεργάτες, τους μελετητές και τους οινολόγους υποστήριξη σε κάθε στάδιο της διαδικασίας σχεδιασμού και κατασκευής οινοποιητικών συστημάτων.

Το σύστημα του οινοποιείου

Σύστημα Οινοποίησης

Τα μηχανήματα της AERMEC, παρέχουν κρύο ή ζεστό νερό για τον εξοπλισμό του οινοποιείου, είτε απευθείας σε δεξαμενές εξωτερικού μανδύα (jacket tanks), είτε σε οποιοδήποτε τύπο εναλλάκτη, ανάλογα με την διεργασία της οινοποίησης (πχ.tube in tube ή shell and tube).

Δεξαμενές εξωτερικού μανδύα

Επιπλέον διασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που απαιτούνται για κάθε ξεχωριστό ή ιδιαίτερο χώρο, όπως η κάβα αποθήκευσης ή παλαίωσης. Η θερμοκρασία στον χώρο αυτό διατηρείται μεταξύ 14 και 20°C και η υγρασία μεταξύ 75% και 85%, ανάλογα με τον τύπο κρασιού και τον χρόνο παλαίωσης. Ο έλεγχος των παραπάνω συνθηκών θερμοκρασίας υγρασίας, απαιτεί την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας αέρα (AHU).

Κάβα

Η δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης και ελέγχου των συστημάτων προσφέρει αξιοπιστία και ευκολία στη λειτουργία.

Η γκάμα προϊόντων της Aermec

Για να καλύψει τις απαιτήσεις των οινοποιείων σε όλο τον κόσμο, η AERMEC προσφέρει ψύκτες και αντλίες θερμότητας ειδικά διαμορφωμένα ανά περίπτωση για να καλύψει κάθε ανάγκη του κύκλου οινοποίησης.

Οι προϊοντικες σειρές ANL, NRL και NRB, NSM (ψυκτικής απόδοσης από 13-2.100 kW), με ιδιαίτερα διευρυμένα όρια λειτουργίας, εξασφαλίζουν υψηλά επίπεδα ενεργειακής απόδοσης, προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση τόσο σε νέα έργα όσο και σε έργα αναβάθμισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Εκτός από την πιστοποίηση Eurovent που εξασφαλίζει την απόδοση του συστήματος, οι μονάδες Aermec διαθέτουν τις τελευταίες, πιο προηγμένες τεχνολογίες και εξαρτήματα υψηλής ποιότητας.

Προσαρμοσμένες λύσεις

Με μια μεγάλη γκάμα αξεσουάρ και διαφορετικών διαμορφώσεων στις μονάδες της, η AERMEC προσφέρει προσαρμοσμένες λύσεις σχεδιασμένες για να καλύψουν κάθε συγκεκριμένη ανάγκη κάθε οινοποιείου.