Το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά που γιορτάζεται επίσημα η Παγκόσμια Ημέρα Ψύξης. Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε, προς τιμή του Λόρδου Κέλβιν, ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψύξης με σκοπό την ανάδειξη της σημαντικότητας της ψύξης για τον σύγχρονο πολιτισμό.
Γράφει ο Δημήτρης Ταΐρης, BEng, MSc, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός / Μηχανικός Περιβάλλοντος
Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΪΡΗΣ Α.Ε.Β.Ε., Πρόεδρος ΠΑ.Σ.Ε.Ε.Ψ., Αντιπρόεδρος ΣΩ.ΠΙ.ΜΗ.ΨΥΚ.
Ψύξη με την ευρύτερη έννοια του όρου εννοούμε την διαδικασία διατήρησης της θερμοκρασίας σε ένα σώμα ή χώρο κάτω από αυτήν του περιβάλλοντος. Το γνωστότερο σε όλους ίσως παράδειγμα, είναι το οικιακό ψυγείο στο οποίο διατηρούνται τα τρόφιμα του νοικοκυριού χωρίς την ανάγκη για επεξεργασία τους.
Η ιστορία της ψύξης ξεκινάει τουλάχιστον από το 1000πχ με λαούς όπως οι Αιγύπτιοι, Κινέζοι, Έλληνες και οι Εβραίοι να αποθηκεύουν πάγο για διατήρηση τροφίμων και ψύξη ποτών. Στη σύγχρονη εποχή, η έλευση του ηλεκτρισμού και η ακρίβεια στην παραγωγή μας έχει επιτρέψει να επιτυγχάνουμε εργαστηριακά την χαμηλότερη θερμοκρασία στο γνωστό σύμπαν, μόλις μισό δισεκατομμυριοστό του βαθμού πάνω από το απόλυτο μηδέν!
Καθημερινά χρησιμοποιούμε την ψύξη χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς να αναλογιζόμαστε τις συνέπειες που θα είχε για την ανθρωπότητα και τον τρόπο ζωής μας αν η δυνατότητα αυτή εξαφανιζόταν.
Παραδείγματα με άμεσες συνέπειες στην διαβίωση του σύγχρονου ανθρώπου και του πολιτισμού του σε όλους του τομείς είναι:
Τρόφιμα: Επεξεργασία, διανομή και διατήρηση φρέσκων και κατεψυγμένων τροφίμων (Γάλα, κρέας, λαχανικά και φρούτα, χυμοί, έτοιμα γεύματα)
Βιομηχανία: Ψύξη σε βιομηχανικές διεργασίες και γραμμές παραγωγής (ψύξη σκυροδέματος, λαδιού, καλουπιών, μετασχηματιστών και υγροποίηση αερίων καυσίμων).
Υγεία: Αποθήκευση αίματος, οργάνων, ακόμα και νεκρών. Ψύξη ιατρικών μηχανημάτων, κλιματισμός χειρουργείων. Παραγωγή, διανομή και διατήρηση φαρμάκων και εμβολίων.
Τεχνολογία: Ψύξη κυκλωμάτων, κλιματισμός συστοιχιών Η/Υ και υπεραγωγών.
Αεροδιαστημική: Ψύξη και κλιματισμός αεροσκαφών, διαστημοπλοίων και διαστημικών σταθμών.
Διαβίωση: Κλιματισμός σπιτιών, γραφείων, εμπορικών κέντρων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σταδίων, αλλά και οχημάτων.
Ναυτιλία: Κλιματισμός και ψύξη πλοίων και σκαφών (Κρουαζιερόπλοια, οχηματαγωγά, εμπορικά πλοία).
Έρευνα: Κρυογενικές εφαρμογές και ψύξη επιστημονικών συσκευών και μηχανημάτων (CERN, LIGO)
Οι παραπάνω αναφορές σε καμία περίπτωση δεν εξαντλούν τις υπάρχουσες εφαρμογές ψύξης, είναι όμως μια αρχή για να αναλογιστούμε πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτήν.
Σήμερα το επάγγελμα του ψυκτικού στην Ελλάδα είναι πλήρως αναγνωρισμένο και ο Έλληνας ψυκτικός τυγχάνει ιδιαίτερης αναγνώρισης στο εξωτερικό ενώ ο κλάδος, παρόλα τα σκαμπανεβάσματα λόγω των νομοθεσιών για την προστασία του περιβάλλοντος, ευδοκιμεί και αναβαθμίζεται συνεχώς.
Με την ανάδειξη της Παγκόσμιας Ημέρας Ψύξης και τις εκδηλώσεις που ελπίζουμε ότι θα καθιερωθούν, προσδοκούμε σαν κλάδος στην ευρύτερη αναγνώριση και κατανόηση της ψύξης από το κοινό, την αύξηση του κύρους του επαγγέλματος του ψυκτικού και την αύξηση της εισροής στο επάγγελμα από νέους σπουδαστές.
Το Σωματείο Πιστοποιημένων Πτυχιούχων Μηχανικών Ψυκτικών (ΣΩΠΙΜΗΨΥΚ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εμποροεισαγωγικών Εταιρειών Ψύξης (ΠΑΣΕΕΨ) και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC), είναι θερμοί υποστηρικτές της Παγκόσμιας Ημέρας Ψύξης και χαιρετίζουν όλες τις προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο για την αναγνώριση αυτής της ημέρας.