Το 2020 θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που γιορτάζεται επίσημα η Παγκόσμια Ημέρα Ψύξης και θα παραμείνει ίσως από τις πιο σημαντικές στην σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία. Με την έλευση του COVID-19 και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του παγκόσμιου συστήματος υγείας για περίθαλψη και θεραπεία, η φετινή παγκόσμια ημέρα ψύξης θα πρέπει να αφιερωθεί σε όλους αυτούς που συμβάλλουν άμεσα ή έμμεσα ώστε να γίνει αυτό πράξη.
Γράφει ο Δημήτρης Ταΐρης BEng,MSc
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός / Μηχανικός Περιβάλλοντος
Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΪΡΗΣ Α.Ε.Β.Ε.
Αντιπρόεδρος ΕΝΩΜΕΝΗ ΨΥΚΤΙΚΗ Α.Ε.
Πρόεδρος ΠΑ.Σ.Ε.Ε.Ψ.
Αντιπρόεδρος ΣΩ.ΠΙ.ΜΗ.ΨΥΚ.
Εκπρόσωπος και ειδικός απεσταλμένος ΣΩ.ΠΙ.ΜΗ.ΨΥΚ. στην Πανευρωπαϊκή ένωση AREA
Εκτός από τους προφανείς ήρωες της πρώτης γραμμής, τους γιατρούς, νοσηλευτές, αλλά και ερευνητές, ταγμένους στην προστασία του ανθρώπινου πληθυσμού, αφανείς ήρωες στον αγώνα αυτό για την συνέχεια του τρόπου ζωής μας είναι ολοφάνερα και οι άνθρωποι του κλάδου της ψύξης.
Καθημερινά χρησιμοποιούμε την ψύξη χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς να αναλογιζόμαστε τις συνέπειες που θα είχε για την ανθρωπότητα και τον τρόπο ζωής μας αν η δυνατότητα αυτή εξαφανιζόταν. Παραδείγματα με άμεσες συνέπειες στην διαβίωση του σύγχρονου ανθρώπου και του πολιτισμού του σε όλους του τομείς είναι πολλά, ειδικά όμως στον τομέα της υγείας, ο κλάδος της ψύξης συνεισφέρει σε πολλαπλά σημεία όπως:
- Κλιματισμός νοσοκομείων, ιατρείων, χειρουργείων και γενικότερα των δομών υγείας για άνεση αλλά και μείωση των λοιμώξεων και της ενδονοσοκομειακής θνησιμότητας με τον ακριβή έλεγχο του κλίματος των κτιρίων. Οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα μιας εφαρμογής κλιματισμού.
- Ψύξη ιατρικών οργάνων και μηχανημάτων δίχως την οποία θα ήταν αδύνατον αυτά να λειτουργήσουν. Ένα λαμπρό παράδειγμα είναι η μαγνητική τομογραφία η οποία δεν θα υπήρξε χωρίς την υπεραγωγιμότητα υλικών σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
- Αποθήκευση αίματος και οργάνων. Οι μεταμοσχεύσεις εξαρτώνται άμεσα από την σωστή θερμοκρασία διατήρησης αίματος και οργάνων.
- Έρευνα, παραγωγή, διανομή και διατήρηση φαρμάκων και εμβολίων, όπου χωρίς την ψύξη θα ήταν αδύνατη η δημιουργία και διανομή τους.
- Ψύξη και διατήρηση νεκρών όπου όσο και να ακούγεται παράξενο, η παρατεταμένη διατήρηση ενός νεκρού σώματος μπορεί να επιτρέψει την διαλεύκανση των αιτιών θανάτου αρκετές ημέρες ή ακόμα και βδομάδες μετά.
- Εμφιάλωση ιατρικών αερίων χωρίς τα οποία δεν θα ήταν δυνατή η χορήγηση ιατρικού οξυγόνου σε ασθενείς.
Είμαι σίγουρος πως αυτά είναι μόνο μερικά από τα σημεία που ο κλάδος της ψύξης συνεισφέρει στην ανάδειξη της σύγχρονης ιατρικής και προσφέρει σε όλους εμάς μια ποιοτικότερη ζωή. Δίχως άλλο, θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους τους απασχολούμενους στον κλάδο της ψύξης, τους ερευνητές, κατασκευαστές, εμπόρους, εγκαταστάτες και τεχνικούς που είναι οι αφανείς ήρωες στον αγώνα αυτό της ανθρωπότητας για ένα καλύτερο αύριο. Σας ευχαριστούμε όλους και σας ευχόμαστε μια χαρούμενη Παγκόσμια Ημέρα Ψύξης.
Οι εταιρείες ΤΑΪΡΗΣ ΑΕΒΕ και ΕΝΩΜΕΝΗ ΨΥΚΤΙΚΗ ΑΕ, το Σωματείο Πιστοποιημένων Πτυχιούχων Μηχανικών Ψυκτικών (ΣΩΠΙΜΗΨΥΚ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εμποροεισαγωγικών Εταιρειών Ψύξης (ΠΑΣΕΕΨ) και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC), είναι θερμοί υποστηρικτές της Παγκόσμιας Ημέρας Ψύξης και χαιρετίζουν όλες τις προσπάθειες σε Πανελλήνιο και Παγκόσμιο επίπεδο για την ανάδειξη αυτής της ημέρας.