Αξονικοί ανεμιστήρες για συστήματα κλιματισμού και ψύξης.

Εκτός της απαιτούμενης ροής αέρα, η χαμηλή εκπομπή θορύβου και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης είναι τα βασικά χαρακτηριστικά για τους αξονικούς ανεμιστήρες που χρησιμοποιούνται στους εξατμιστές,  συμπυκνωτές και εναλλάκτες θερμότητας στα συστήματα εξαερισμού, ψύξης και κλιματισμού. Η Γερμανική εταιρεία ebmpapst, ο κορυφαίος κατασκευαστής κινητήρων και ανεμιστήρων, έχει αναπτύξει τη νέα γενιά αξονικών ανεμιστήρων AxiBlade, που αξιοποιούν στο έπακρον τις υπάρχουσες δυνατότητες βελτιστοποίησης που προσφέρονται από την παρούσα κατάσταση της τεχνολογίας.

 Ιδέα με πολλαπλές συνδυαστικές επιλογές

Η ιδέα του AxiBlade βασίζεται σε ένα συνδυαστικό σύστημα πολλαπλών επιλογών. Περιλαμβάνει κυλινδρικά πλαίσια (περιβλήματα) ανεμιστήρων διαφόρων υψών, με ένα αεροδυναμικά βελτιστοποιημένο δακτύλιο εισόδου. Αυτά συμπληρώνονται από την νέα αεροδυναμικά βελτιστοποιημένη γεωμετρία της φτερωτής η οποία φέρει και ειδικά ακροπτερύγια (winglets) για μέγιστη απόδοση. Οι φτερωτές έχουν σχεδιαστεί για διαφορετικούς κινητήρες με τους οποίους μπορούν να συνδυαστούν, γεγονός που αυξάνει την απόδοση  και μειώνει τον τρέχοντα θόρυβο λειτουργίας. Οι στροβιλισμοί (της κατάθλιψης) οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα απώλειες (δυναμικής) πίεσης,  μπορούν επίσης να ελαχιστοποιηθούν χάρη στα κατευθυντήρια πτερύγια (guide vanes). Τα πλέγματα ταιριάζουν με τους διάφορους συνδυασμούς και είναι βελτιστοποιημένα αεροδυναμικά, έτσι όχι μόνο προστατεύουν από ακούσια επαφή, αλλά συμβάλλουν επίσης  στην υψηλή απόδοση των αξονικών ανεμιστήρων. Χάρη στην πολλαπλών επιλογών συνδυαστική τους ιδέα, οι αξονικοί ανεμιστήρες AxiBlade μπορούν να λειτουργήσουν σε μία ευρεία γκάμα εφαρμογών με βέλτιστη απόδοση μέχρι 54 %. Κατά την λειτουργία, μπορεί να επιτευχθεί μείωση θορύβου μέχρι 8 dB(A) σε σύγκριση με τις υπάρχουσες λύσεις.

Η σωστή λύση για κάθε εύρος πίεσης

Οι νέοι αξονικοί ανεμιστήρες μπορούν ιδανικά να ταιριάξουν σε κάθε ζητούμενη εφαρμογή.  Για παράδειγμα το τυπικό κυλινδρικό πλαίσιο ανεμιστήρα με ύψος 190mm και χωρίς κατευθυντήρια πτερύγια (guide vanes) είναι κατάλληλο για κλίμακες χαμηλών και μέσων πιέσεων μέχρι 200 Pa. Σε αυτή την περίπτωση τα οφέλη των κατευθυντήριων πτερυγίων δεν υφίστανται. Ακόμα και χωρίς αυτά, η απόδοση και ο θόρυβος λειτουργίας είναι πολύ καλύτερα απ’ ότι στις υπάρχουσες λύσεις. Τα κατευθυντήρια πτερύγια αποκτούν ενδιαφέρον με το – περίπου 300 χιλιοστών ύψους – κυλινδρικό πλαίσιο ανεμιστήρα (ανάλογα και με το μέγεθος) με ενσωματωμένο διαχύτη για υψηλές πιέσεις μέχρι τα 290 Pa. Εδώ τα κατευθυντήρια πτερύγια είναι απαραίτητα για την επίτευξη τέτοιας υψηλής απόδοσης. Κατάλληλα εξαρτήματα μπορούν να συνδυαστούν αναλογικά με τις απαιτούμενες πιέσεις και να δημιουργηθούν οι ανάλογοι ανεμιστήρες.

Δεν απαιτούνται αλλαγές στον σχεδιασμό της μονάδας του πελάτη.

Αφού οι εξωτερικές διαστάσεις των νέων αξονικών ανεμιστήρων ανταποκρίνονται στις τρέχουσες απαιτήσεις, ουσιαστικά καμία αλλαγή σχεδιασμού στην τελική μονάδα δεν είναι απαραίτητη. Εκτός από τους ειδικούς ενεργειακής- απόδοσης GreenTech EC κινητήρες, τα νέα μοντέλα AxiBlade είναι επίσης διαθέσιμα με τους στάνταρντ AC κινητήρες που χρησιμοποιούνται ακόμα ευρέως. Τα μεγέθη 800 και 910 είναι αυτή την στιγμή διαθέσιμα; μία επέκταση της σειράς που να περιλαμβάνει τα μεγέθη 630 και 710 έχει προγραμματιστεί για το 2017.

 

Fig. 1: Η πολλαπλών επιλογών συνδυαστική ιδέα του AxiBlade προσφέρει στον χρήστη την μέγιστη ευελιξία ώστε να λειτουργεί τον ανεμιστήρα στο κοντινότερο δυνατό επίπεδο βέλτιστης απόδοσης στην τυπική κλίμακα λειτουργίας.

 

Σχετικά με την ebmpapst

Ο όμιλος ebm-papst είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής ανεμιστήρων και κινητήρων στον κόσμο. Από την ίδρυσή του η εταιρεία  θέτει διαρκώς τα παγκόσμια πρότυπα της αγοράς. Οι εξελίξεις διαμορφώνονται από τους ηλεκτρονικά ελεγχόμενους EC ανεμιστήρες, μέσα από τις αεροδυναμικές βελτιώσεις των πτερυγίων και συνεχίζονται με επιλογές φιλικές προς το περιβάλλον υλικών (πρώτων υλών) με τα βιώσιμα υλικά να είναι μία από τις πολλές επιλογές.

Κατά το οικονομικό έτος 2015/16, η εταιρεία πέτυχε πωλήσεις ύψους περίπου €1.7 δισεκατομμυρίων. Η ebm-papst απασχολεί περίπου 12,500 ανθρώπους σε 18 μονάδες παραγωγής (Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, και αλλού) και σε 57 γραφεία πωλήσεων παγκοσμίως. Ανεμιστήρες και κινητήρες από τον παγκόσμιο επικεφαλή της αγοράς  μπορούν να βρεθούν σε πολλές βιομηχανίες, περιλαμβανομένων των εξαερισμού, κλιματισμού και ψύξης, οικιακών συσκευών, θέρμανσης, αυτοκινήτων και μηχανικής κίνησης.