Στο τεύχος αυτό, παρουσιάζεται ο Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ψυκτικών Σερρών, κ. Νίκος Κουντουράς. Η συνέντευξη εστιάζει στις σκέψεις του και στις προσπάθειες του Σωματείου για την αναβάθμιση των επαγγελματιών στον τομέα της Ψύξης και του Κλιματισμού, καθώς και στην γενικότερη ενίσχυση του κλάδου. Καλωσορίζουμε τον κ. Νίκο Κουντουρά στην συνέντευξη. Θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την εξαιρετική διοργάνωση του 25ου Συνεδρίου της Ο.Ψ.Ε., το οποίο υπήρξε μία επιτυχημένη προσπάθεια, που προήλθε από τη συνεργασία σας με το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Σωματείου Ψυκτικών Σερρών, αλλά και την υποστήριξη της Ομοσπονδίας. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του κλάδου της Ψύξης και του Κλιματισμού και την ανάδειξη της σημασίας της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και αναβάθμισης των επαγγελματιών.

Συνέντευξη στην Όλγα Βρυώνη

Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος των Ψυκτικών;

Ο κλάδος των Ψυκτικών αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις στην εποχή μας, κυρίως λόγω των τεχνολογικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών παραμέτρων. Οι Ψυκτικοί πρέπει να προσαρμοστούν σε αυστηρότερους κανονισμούς για τη χρήση ψυκτικών μέσων, που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, λόγω των περιβαλλοντικών απαιτήσεων και περιορισμών. Πολλοί ψυκτικοί παράγοντες (όπως τα HFCs) έχουν υψηλή δυνατότητα θέρμανσης του πλανήτη (GWP), με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχής πίεση για την υιοθέτηση εναλλακτικών, πιο βιώσιμων επιλογών. Η συνεχής εξέλιξη στην τεχνολογία ψύξης και κλιματισμού απαιτεί από τους Ψυκτικούς να είναι διαρκώς ενημερωμένοι και να εκπαιδεύονται σε νέες μεθόδους, εργαλεία και εξοπλισμό. Η χρήση έξυπνων συστημάτων και αυτοματισμού σε ψυκτικά συστήματα μπορεί να βελτιώσει την απόδοση, αλλά απαιτεί ειδικές γνώσεις. Άλλη μία πρόκληση είναι η έλλειψη εκπαιδευμένων και εξειδικευμένων Ψυκτικών, κάτι που καθιστά δύσκολη την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες ψύξης και κλιματισμού. Η εκπαίδευση νέων επαγγελματιών και η αναγνώριση της αξίας της επαγγελματικής κατάρτισης είναι σημαντικά θέματα για τον κλάδο.

Συνέντευξη στην δημόσια τηλεόραση κατά την διάρκεια του 25ου Συνεδρίου της ΟΨΕ

Ποια είναι η σημασία της εκπαίδευσης και πιστοποίησης για τους επαγγελματίες του κλάδου και πώς το Σωματείο βοηθά στην αναβάθμιση των γνώσεών τους;

 Η εκπαίδευση και η πιστοποίηση είναι κρίσιμα στοιχεία για την επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη των επαγγελματιών σε οποιονδήποτε κλάδο, και ιδιαίτερα στον κλάδο που αφορά το Σωματείο. Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση βοηθά τους επαγγελματίες να ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις, τεχνολογίες, κανονισμούς και βέλτιστες πρακτικές του κλάδου τους, ενισχύοντας τις δεξιότητές τους και τη συνολική τους απόδοση.

Η πιστοποίηση, από την άλλη, είναι μια αναγνώριση της γνώσης και των δεξιοτήτων ενός επαγγελματία, προσφέροντας του μία πιο ανταγωνιστική θέση στην αγορά εργασίας και αυξάνοντας την εμπιστοσύνη των πελατών ή των εργοδοτών. Αποτελεί επίσης έναν τρόπο επιβεβαίωσης της εξειδίκευσης του ατόμου σε έναν τομέα.

Ποιες καινοτομίες ή τεχνολογικές εξελίξεις έχουν επηρεάσει το επαγγελματικό πεδίο των Ψυκτικών τα τελευταία χρόνια;

 Οι καινοτομίες και οι τεχνολογικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το επαγγελματικό πεδίο των Ψυκτικών, λόγω των εξελιγμένων συστημάτων ψύξης και θέρμανσης (HVAC) που χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον ψυκτικά ρευστά και έχουν στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ψυκτικά ρευστά όπως το R-32 και άλλα, φιλικά προς το περιβάλλον, που έχουν μικρότερη συμβολή στη διαταραχή της στιβάδας του όζοντος και στη υπερθέρμανση του πλανήτη, αντικαθιστούν τα παλαιότερα ψυκτικά (όπως το R-22).

Οι εξελίξεις στον τομέα του Internet of Things (IoT) και της αυτοματοποίησης των συστημάτων ψύξης έχουν επιτρέψει στους Ψυκτικούς να παρακολουθούν και να ελέγχουν τις εγκαταστάσεις απομακρυσμένα, μέσω εφαρμογών και πλατφορμών, σε πραγματικό χρόνο. Αυτό βοηθά στη διάγνωση προβλημάτων και στη συντήρηση συστημάτων πριν εμφανιστούν μεγάλα προβλήματα.

Με τον Πρόεδρο της ΟΕΒΕΣΣ κ. Σωτήρη Κοτσαμπά

Ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης για τον κλάδο της Ψύξης και του Κλιματισμού στην Ελλάδα τα επόμενα 5-10 χρόνια;

Ο κλάδος της Ψύξης και του Κλιματισμού στην Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα 5-10 χρόνια, λόγω διαφόρων παραμέτρων που επηρεάζουν την οικονομία και τις κοινωνικές τάσεις.

Η ανάγκη για τη μείωση των εκπομπών CO2 και η ευρύτερη προώθηση της βιωσιμότητας δημιουργούν τη ζήτηση για πιο αποδοτικά συστήματα ψύξης και κλιματισμού. Η εξέλιξη νέων τεχνολογιών, όπως τα ψυκτικά συστήματα με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (π.χ., χρήση φιλικών προς το περιβάλλον ψυκτικών μέσων), θα προσφέρει καινοτόμες λύσεις.

Με τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του τομέα των “έξυπνων” κτιρίων (smart buildings), οι ανάγκες για προηγμένα συστήματα κλιματισμού και ψύξης, με ενσωματωμένη αυτοματοποίηση και απομακρυσμένο έλεγχο, θα αυξηθούν. Οι νέες τεχνολογίες εξελίσσονται συνεχώς και προσφέρουν πιο αποδοτικές και οικονομικές λύσεις.

Η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή της Μεσογείου, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί αυξημένη ζήτηση για συστήματα ψύξης και κλιματισμού για να ανταπεξέλθουν στην έντονη ζέστη, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας σταθερής και αυξανόμενης αγοράς για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Η ανάγκη για εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών υποδομών σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους ενδέχεται να οδηγήσει σε περισσότερες επενδύσεις για την αναβάθμιση των συστημάτων ψύξης και κλιματισμού, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις για ενεργειακή αποδοτικότητα και σύγχρονες τεχνολογίες.

Με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τάσο Χατζηβασιλείου

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανάγκες για την ενίσχυση του κλάδου και την υποστήριξη των επαγγελματιών;

Για την ενίσχυση του κλάδου και την υποστήριξη των επαγγελματιών, υπάρχουν αρκετές σημαντικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν.

Ο συνεχής εκσυγχρονισμός των δεξιοτήτων των επαγγελματιών είναι απαραίτητος. Η εκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες, τάσεις της αγοράς και βέλτιστες πρακτικές πρέπει να ενισχυθεί, για να παραμένουν ανταγωνιστικοί και να εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες των πελατών.

Πολλοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες δυσκολεύονται να αποκτήσουν χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους ή την ενίσχυση των υποδομών τους. Η δημιουργία ευκολότερων και πιο προσιτών μηχανισμών χρηματοδότησης είναι επιτακτική ανάγκη.

Ο φορολογικός φόρτος και η γραφειοκρατία αποτελούν σημαντικά εμπόδια για την ανάπτυξη των επαγγελματιών. Η αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής και η απλοποίηση των διαδικασιών θα βοηθούσε σημαντικά.

Σε χαλαρή διάθεση με τον πρόεδρο του Σωματείου Δυτικής Μακεδονίας
κ. Νίκο Σιώμο

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι επαγγελματίες του κλάδου και πώς το Σωματείο συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας;

Απαντώντας στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας πρέπει να τονίσω ότι οι συνάδελφοί μου και εγώ καλούμαστε καθημερινά να εργαζόμαστε σε επικίνδυνες συνθήκες, όπως σε ύψη ή κλειστούς χώρους, διαχειριζόμενοι τοξικές ουσίες που απαιτούν ειδικά μέτρα προστασίας και εκπαίδευσης, η έλλειψη αυτών των μέτρων και η ελλιπής εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων

Το Σωματείο των Ψυκτικών Σερρών συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους επαγγελματίες του κλάδου με διάφορους τρόπους, όπως η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, για να διασφαλίσει την ενημέρωσή τους στις νέες τεχνολογίες που αφορούν το επάγγελμά τους. Η διεκδίκηση κοινωνικών παροχών όπως είναι η σύνταξη, η υγειονομική περίθαλψη και οι ασφαλιστικές καλύψεις, καθώς και η πάλη για καλύτερες εργασιακές συνθήκες γενικότερα, είναι επίσης μέρος της αποστολής του Σωματείου.

Με τον κ. Κώστα Βαρβίδη

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές προτεραιότητες για το Σωματείο τα επόμενα χρόνια;

Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τα μέλη του Σωματείου είναι πάντα η μέγιστη προτεραιότητα. Η προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή σεμιναρίων για την ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των μελών είναι κρίσιμη για την εξέλιξη και την προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες της αγοράς εργασίας. Η προώθηση της αλληλεγγύης και της ενότητας μεταξύ των μελών και η ανάπτυξη στρατηγικών, για την επιλογή κοινών στόχων, είναι σημαντική για την επίτευξη αποτελεσματικών αλλαγών και την ενδυνάμωση της φωνής του Σωματείου. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης, η προσαρμογή του Σωματείου στις νέες τεχνολογίες και η προστασία των μελών από την ψηφιακή εκμετάλλευση είναι επίσης κρίσιμη για τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι προτεραιότητες μπορούν να τροποποιηθούν ή να προστεθούν άλλες, αλλά οι βασικές αρχές της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μελών, στην εκπαίδευση και την ευημερία παραμένουν σταθερές.

Ποιες είναι οι ενέργειες που γίνονται για την αναγνώριση και την ενίσχυση του επαγγελματικού προφίλ των Ψυκτικών;

Στην Ελλάδα, οι Ψυκτικοί πρέπει να αποκτήσουν την απαραίτητη πιστοποίηση και άδεια άσκησης επαγγέλματος, η οποία συνήθως εξασφαλίζεται μέσω φορέων, όπως ο ΕΟΠΠΕΠ ή άλλοι αρμόδιοι οργανισμοί. Αυτό ενισχύει την αξιοπιστία τους και διασφαλίζει ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι υψηλής ποιότητας.

Η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση είναι κρίσιμη για τους Ψυκτικούς. Με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και συστημάτων, καλούνται να παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης και σεμινάρια, ώστε να παραμένουν ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο. Ορισμένοι φορείς προσφέρουν επαγγελματική εκπαίδευση για να διασφαλίσουν ότι οι Ψυκτικοί είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς.

Η ύπαρξη κανονισμών που διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια στον τομέα των ψυκτικών εργασιών είναι σημαντική για την προστασία του επαγγελματικού προφίλ τους. Η συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις, βιομηχανίες και γενικά σε τομείς που απαιτούν εξειδικευμένες ψυκτικές υπηρεσίες, ενισχύει τη θέση των Ψυκτικών στην αγορά. Η εξειδίκευση και η ποιότητα των υπηρεσιών δημιουργούν τη βάση για τη σταθερή επαγγελματική τους αναγνώριση.

Με αυτές τις ενέργειες, το επαγγελματικό προφίλ των Ψυκτικών αναγνωρίζεται και ενισχύεται, εξασφαλίζοντας την αξιοπιστία και την προστιθέμενη αξία των υπηρεσιών τους στην κοινωνία και την οικονομία.

Ποιοι είναι οι κυριότεροι κανονισμοί και νόμοι που επηρεάζουν τη δουλειά των Ψυκτικών στην Ελλάδα, και πώς η εφαρμογή τους βελτιώνει την ποιότητα της εργασίας;

 Οι Ψυκτικοί στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν σε συγκεκριμένους κανονισμούς και νόμους, που διασφαλίζουν τους ίδιους και τους πελάτες τους. Στους κυριότερους απαιτείται η αυστηρή τήρησή τους, ώστε να διασφαλιστεί η εργασία σε ασφαλές περιβάλλον, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ατυχημάτων και τραυματισμών, ενώ παράλληλα προστατεύεται η δημόσια υγεία εφαρμόζοντάς τους, και αναβαθμίζεται η επαγγελματική τους αξιοπιστία. Παράλληλα βελτιώνεται η απόδοσή τους, με αποτέλεσμα την αποτελεσματική και αποδοτική εκτέλεση των εργασιών, ελαχιστοποιώντας τα σφάλματα και τη σπατάλη πόρων, καθώς και τη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής των συστημάτων ψύξης.

Η άγνωστη πλευρά του Προέδρου

 Ποιες είναι οι βασικές οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου;

Οι επαγγελματίες του κλάδου των Ψυκτικών αντιμετωπίζουν αρκετές οικονομικές προκλήσεις, όπως το αυξημένο και συνεχώς αυξανόμενο κόστος των υλικών και εξαρτημάτων, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, ο οποίος προέρχεται κυρίως από τεχνίτες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος, η εποχικότητα, που δημιουργεί αστάθεια στην εισοδηματική ροή, και το κόστος, που μεγαλώνει προκειμένου οι επαγγελματίες να εξασφαλίσουν εξοπλισμό που πρέπει για να ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις των νέων τεχνολογιών.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της φορολογίας και των νέων φορολογικών μέτρων για τους επαγγελματίες του κλάδου και πώς επηρεάζουν την καθημερινή τους λειτουργία και ανταγωνιστικότητα στην αγορά;

Τα νέα φορολογικά μέτρα, όπως η αύξηση των φόρων ή η επιβολή νέων φόρων, ενδέχεται να αυξήσουν το κόστος των επιχειρήσεων. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στα έξοδα των επαγγελματιών και μπορεί να περιορίσει την ικανότητά τους να επενδύσουν ή να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους. Οι επιχειρήσεις μας αναγκάζονται να προσαρμόσουν τις διαδικασίες τους για να ανταποκριθούν στις νέες φορολογικές απαιτήσεις, όπως η τήρηση πιο αυστηρών φορολογικών αρχείων, η εφαρμογή νέων λογιστικών προτύπων. Αυτό απαιτεί χρόνο και πόρους, επηρεάζοντας την καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης.

Ο αυξημένος φόρος ή η πληρωμή νέων φορολογικών υποχρεώσεων μπορεί να περιορίσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, κάτι που μπορεί να δυσχεράνει την κάλυψη άλλων αναγκών της επιχείρησης, όπως η πληρωμή προμηθευτών ή οι επενδύσεις στην ανάπτυξη των υπηρεσιών και των προϊόντων τους.

Επιπλέον, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενδέχεται να δυσκολευτούν περισσότερο να ανταγωνιστούν μεγάλες εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν μεγαλύτερη ικανότητα να διαχειρίζονται τα φορολογικά βάρη.

Ποιες είναι οι βασικές συμβουλές που θα δίνατε στους νέους που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στον κλάδο της Ψύξης και του Κλιματισμού;

Είναι σημαντικό να αποκτήσουν την βασική εκπαίδευση πάνω στην ψύξη και τον κλιματισμό μέσω τεχνικών σχολών και σημαντικότερο η απόκτηση εμπειρίας στην επιδιόρθωση και συντήρηση κλιματιστικών και ψυκτικών συστημάτων. Η πρακτική εφαρμογή της θεωρίας βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση του αντικειμένου.

Πρέπει να μάθουν τους κανονισμούς που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και διασφαλίζουν ότι εργάζονται με ασφάλεια και σύμφωνα με τους νόμους.

Η αποτελεσματική επικοινωνία με τους πελάτες, η κατανόηση των αναγκών τους και η σαφής εξήγηση λύσεων είναι σημαντική στον κλάδο. Παράλληλα, η δημιουργία επαγγελματικού δικτύου με άλλους τεχνικούς και εταιρείες μπορεί να ανοίξει ευκαιρίες συνεργασιών και προσωπικής εξέλιξης. Επίσης, είναι απαραίτητο να παραμένουν ενημερωμένοι για τις νέες τάσεις και τεχνολογίες, συμμετέχοντας σε σεμινάρια που θα τους βοηθήσουν να εξελίσσονται επαγγελματικά.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, θα ήθελα να προτρέψω τους νέους που επιθυμούν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του Ψυκτικού να ακολουθήσουν αυτές τις πρακτικές συμβουλές, ώστε να χτίσουν μια επιτυχημένη καριέρα στον τομέα της Ψύξης και του Κλιματισμού. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς, κα Βρυώνη, που μου δώσατε την ευκαιρία να μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σας και με τους αναγνώστες του περιοδικού.

 

Κε Κουντουρά, θέλω και εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στους στόχους σας.