Η αυστριακή εταιρεία VARIOTHERM προσφέρει από το 1979 πρωτοποριακά συστήματα θέρμανσης δαπέδου, θέρμανσης και ψύξης τοίχου/οροφής και θερμαντικών στοιχείων για κανάλια στο δάπεδο ή τοποθέτηση περιμετρικά στο σοβατεπί.

Γράφει ο Γιάννης Κόνιας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Υπεύθυνος Μηχανικός Συστημάτων
θέρμανσης/ψύξης επιφανειών CALDA ENERGY

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωριστή θέση κατέχουν τα συστήματα θέρμανση & ψύξης επιφανειών ξηράς δόμησης για δάπεδο – τοίχο – οροφή που αναπτύχθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η ξηρά δόμηση, με τα αναγνωρισμένα πλεονεκτήματα που προσφέρει, καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην ανακαίνιση παλαιών αλλά και στην κατασκευή νέων κατοικιών. Με τα συστήματα VARIOTHERM κάνουμε ένα επιπλέον βήμα. Μπορούμε να καλύψουμε όχι μόνο τις σύγχρονες δομικές απαιτήσεις αλλά παράλληλα με το ίδιο σύστημα να ικανοποιήσουμε και τις ανάγκες θέρμανσης ή ψύξης της κατοικίας, προσφέροντας στο χρήστη το πιο ευχάριστο και υγιεινό περιβάλλον με το χαμηλότερο δυνατό ενεργειακό κόστος.

Θέρμανση δαπέδου ξηράς δόμησης Vario Comp

Το σύστημα θέρμανσης δαπέδου ξηράς δόμησης VarioComp αποτελεί την ιδανική λύση στην ανακαίνιση παλιών κτιρίων, όπου το χαμηλό ύψος, και βάρος χωρίς χρήση τσιμεντοκονίας και ο σύντομος χρόνος υλοποίησης αποτελούν παράγοντες καθοριστικής σημασίας. Με πάχος μόνο 20mm και βάρος μόνο 25kg/m2 αποτελεί το ιδανικό σύστημα θέρμανσης χαμηλών θερμοκρασιών για εφαρμογές ανακαίνισης.

Η εφαρμογή του συστήματος πραγματοποιείται σε τρία βήματα:

 • Αφού πρώτα έχουμε ελέγξει και μεριμνήσει για την καλή επιπεδότητα της επιφάνειας όπου θα τοποθετηθεί το σύστημα, τοποθετούνται οι ειδικά διαμορφωμένες με κόμβους ινογυψοσανίδες Fermacell πάχους 18mm (οι οποίες είναι ελεγμένες όσον αφορά τα πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής από το ινστιτούτο IBR – Institute for Healthy and Ecological Building στο Rosenheim). Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν απαιτήσεις θερμομόνωσης ή/και ηχομόνωσης προηγείται είτε η τοποθέτηση ειδικών πλακών εξιλασμένης πολυστερίνης XPS 10-100 (πάχους 10mm, θερμικής αγωγιμότητας 0,035 W/mK, μηχανικής αντοχής 20 tn/m2) είτε/και η τοποθέτηση ειδικών πλακών SILENT με ίνες ξύλου, αντίστοιχα (πάχος 5mm, θερμική αγωγιμότητα 0.071 W/mK, μηχανική αντοχή 15 tn/m2, βελτίωση ηχομόνωσης 17db).
 • Πάνω στις κατάλληλα διαμορφωμένες με κόμβους ινογυψοσανίδες, τοποθετείται ο πολυστρωματικός σωλήνας VarioProfile 11.6×1.5 Laser, με βηματισμό 10cm και ευελιξία στρωσίματος σε διάταξη είτε «σαλιγκάρι» είτε «μαίανδρο». Την πολυστρωματική σωλήνα 5-στρώσεων με κυματοειδή επιφάνεια (15% περισσότερη επιφάνεια έναντι των λείων σωλήνων) για βέλτιστη μεταφορά θερμότητας, την χαρακτηρίζει η υψηλή αντοχή στον χρόνο, ο ιδιαίτερα χαμηλός συντελεστής γραμμικής διαστολής έναντι της θερμοκρασιακής μεταβολής, η μικρή πτώση πίεσης λόγω λείας επιφάνειας, η αντοχή σε υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες (10 bar, +95°C) και η 100% στεγανότητα έναντι διάχυσης οξυγόνου.
 • Ακολουθεί η διάστρωση του πιστοποιημένου υγρού επικάλυψης Filling Compound T7 σε ολόκληρη την επιφάνεια, με δυνατότητα τοποθέτησης της τελικής επένδυσης πάνω στο ομοιογενές υπόστρωμα με ασφάλεια ακόμη και μετά από 24 ωρών από τη εφαρμογή!

Το σύστημα χαρακτηρίζεται από την μικρή του αδράνεια και άμεση απόκριση θερμότητας, καθώς επιτυγχάνεται η επιθυμητή θερμοκρασία στην θερμαινόμενη επιφάνεια 2,5 ώρες γρηγορότερα έναντι των συμβατικών συστημάτων με τσιμεντοκονία ενώ ο χρόνος απόκρισης στις επαναλαμβανόμενες εκκινήσεις – παύσεις είναι πολύ μικρός. Επίσης, δεν απαιτείται η μακρόχρονη περίοδος φυσικής και τεχνητής ξήρανσης διάρκειας 5-6 εβδομάδες, όπως στα συμβατικά συστήματα.

Θέρμανση/ψύξη τοίχου Module Standard Wall

Το σύστημα τοίχου ξηράς δόμησης ModuleStandardWall παρέχει εκτός από δομική λύση και δυνατότητα θέρμανσης και ψύξης σε ένα μοναδικό σύστημα. Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποτελούμενο από πάνελ ινογυψοσανίδας πάχους 18mm με προ-εγκατεστημένο πολυστρωματικό σωλήνα VarioModular 11.6×1.5 Laser σε βηματισμό 75mm, εξασφαλίζοντας ασφάλεια και ευκολία στην εγκατάστασή του.

Οι δέκα διαφορετικοί τύποι ινογυψοσανίδων (panel) με τον προ-εγκατεστημένο σωλήνα στην πίσω όψη τους, παρέχουν πλήρη ευελιξία ικανοποιώντας κάθε κατασκευαστική απαίτηση. Παραδίδονται σε διαφορετικά μεγέθη όσον αφορά τις διαστάσεις, με πλήρες ή μεταβλητό ύψος ενεργής επιφάνειας ακτινοβολίας, λαμβάνοντας ακόμη και τυχόν ηλεκτρολογικές αναμονές ή άλλες προβλέψεις. Τα panel τοποθετούνται σε μεταλλικό ή ξύλινο σκελετό, όμοια με τις συμβατικές κατασκευές γυψοσανίδας ενώ φέρουν στην εμφανή όψη τους προσημειωμένες οπές βιδώματος, εξασφαλίζοντας την ασφαλή στερέωση πάνω στον σκελετό, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο ο σωλήνας.

Η αρμολόγηση των ινογυψοσανίδων μεταξύ τους διασφαλίζεται με την χρήση κατάλληλης κόλλας (προμηθεύεται μαζί με τις κατάλληλες βίδες τύπου FCT40 ως μέρος του συστήματος) και στην συνέχεια ακολουθεί η υδραυλική σύνδεση των ινογυψοσανίδων μεταξύ τους με την χρήση πρεσαριστών συνδέσμων σε κυκλώματα μέγιστης θερμαινόμενης/ψυχόμενης επιφάνειας 6,25 m2 ανά κύκλωμα. Κάθε κύκλωμα συνδέεται με τους συλλέκτες προσαγωγής/επιστροφής με την χρήση μονωμένης πολυστρωματικής σωλήνας Vario Modular 16×2. Μετά το κατάλληλο φινίρισμα προσφέρεται μία λεία τελική επιφάνεια έτοιμη προς χρήση!

Το σύστημα διαθέτει όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ασφάλειας και υγιεινής. Παρέχονται επίσης πιστοποιημένα υλικά στερέωσης και σύνδεσης. Τέλος, η ακριβής απόσταση μεταξύ του προ-εγκατεστημένου σωλήνα (75mm), καθώς και ο εύκολος εντοπισμός τους με την χρήση ειδικών εργαλείων, καθιστούν την οποιαδήποτε επέμβαση στις εγκατεστημένες ινογυψοσινάδες απολύτως ασφαλές.

Θέρμανση/ψύξη οροφή Module Standard Ceiling

Το σύστημα οροφής ξηράς δόμησης Module Standard Ceiling έχει άψογη εφαρμογή τόσο σε κατοικίες όσο και σε γραφεία ή άλλης μορφής επαγγελματικές εφαρμογές. Ομοίως με το σύστημα τοίχου, το σύστημα οροφής είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα με ίδιου τύπου panel ινογυψοσανίδας πάχους 18mm με προ-εγκατεστημένο πολυστρωματικό σωλήνα Vario Modular 11.6×1.5 Laser σε βηματισμό 75mm. Η διαφοροποίηση έγκειται ότι εκτός από panel με λείες επιφάνειες διατίθεται και σε ακουστικά panel με ηχοαπορροφητικό δικτύωμα σε 3 τύπους βάσει διαφορετικού διαμετρήματος οπών (4, 8 & 10mm), ικανοποιώντας εκτός από συνθήκες θερμική άνεση και απαιτήσεις απόσβεσης θορύβου για εφαρμογές σε εργασιακούς χώρους. Το σύστημα ξηράς δόμησης οροφής μπορεί να εγκατασταθεί είτε σε σταθερή κατασκευή με μεταλλικό ή ξύλινο σκελετό είτε σε ψευδοροφή με κάνναβο 625x625mm, με αντίστοιχα βήματα υλοποίησης όπως για την τοποθέτηση σε τοίχο.

Συγκρότημα Διανομέων Vario Manifold 5.0

Για τα συστήματα θέρμανσης και δροσισμού επιφανειών συνίσταται η χρήση συνθετικών συγκροτημάτων διανομέων με εσωτερικούς θαλάμους αέρα για θερμική μόνωση και προστασία έναντι των υγροποιήσεων (λειτουργία ψύξης). Μερικά από τα ισχυρότερα τεχνικά πλεονεκτήματα των συνθετικών συλλεκτών Vario Manifold είναι:

 • Συμπαγείς διαστάσεις με μικρό βάθος μόνο 55mm
 • Εύκολη τοποθέτηση
 • Μετρητές παροχής 10-160lt/h με εύκολη συντήρηση και καθαρισμό του γυαλιού επιτήρησης. Δυνατότητα αφαίρεσης για καθαρισμό ενώ το συγκρότημα βρίσκεται σε πίεση χωρίς περαιτέρω ενέργειες
 • Δυνατότητα υδραυλικής εξισορρόπησης δικτύων μέσω των βαλβίδων και των παροχόμετρων με δακτυλίδι διασφάλισης τη ρύθμισης
 • Ενσωματωμένες βαλβίδες για τοποθέτηση ηλεκτρικών κινητήρων στην περίπτωση αυτονομίας ανά χώρο
 • Ευελιξία με δυνατότητα προσθήκης κυκλώματος σε υφιστάμενη εγκατάσταση σε λειτουργία. Μέγιστος αριθμός 17 κυκλωμάτων ανά συγκρότημα

Όλα τα συστήματα VARIOTHERM είναι πιστοποιημένα όσον αφορά τις αποδόσεις, την ασφάλεια και την υγιεινή. Για κάθε σύστημα παρέχονται όλα τα απαιτούμενα υλικά σύνδεσης και στερέωσης καθώς επίσης γραπτές και λεπτομερείς οδηγίες εγκατάστασης. Η αξιοπιστία, η απλότητα και η ευελιξία εγγυώνται το άψογο αποτέλεσμα στην εφαρμογή τους.

7 λόγοι για να επιλέξει κανείς τα 3 μοναδικά συστήματα ξηράς δόμησης

 • Ιδανική λύση για ανακαινίσεις, προκατασκευασμένες κατοικίες
 • Μικρό βάθος και βάρος. Γρήγορη και ασφαλής κατασκευή
 • Συστήματα χαμηλών θερμοκρασιών με σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας στην θέρμανση
 • Βέλτιστη μεταφορά θερμότητας με άμεση απόκριση και ιδανικές συνθήκες άνεσης
 • Ένα ευέλικτο σύστημα για όλες τις επιφάνειες για θέρμανση και ψύξη από έναν προμηθευτή
 • Πιστοποιημένα υλικά φιλικά προς το περιβάλλον
 • 10 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας