H LG και η Ορχήστρα Λαχανικών του Λονδίνου διατηρούν ‘φρέσκια’ την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Μουσικοί με βρώσιμα όργανα αποδεικνύουν πώς μπορεί να μειωθεί η σπατάλη των τροφίμων με την τεχνολογία ψύξης της LG

Αθήνα, 05 Ιουνίου 2017 — Με στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει για το θέμα της σπατάλης τροφίμων σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η  LG Electronics (LG) συνεργάστηκε με την ορχήστρα του Λονδίνου για να επιδείξει πώς η προηγμένη τεχνολογία ψυγείων μπορεί να συμβάλει στην επέκταση της ζωής των φρέσκων τροφίμων για εβδομάδες ή μήνες, ή ακόμα και να ανταπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις αυτής της ιδιόμορφης μορφής τέχνης.

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, έως το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων σπαταλάται πριν ακόμα καταναλωθεί. Περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται στον κόσμο προς κατανάλωση από τον άνθρωπο κάθε χρόνο – περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι – σπαταλάται, φτάνοντας περίπου τα 680 δισεκατομμύρια δολάρια σε βιομηχανικές χώρες και τα 310 δισεκατομμύρια δολάρια σε αναπτυσσόμενες χώρες. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν τα υψηλότερα ποσοστά σπατάλης οποιουδήποτε τροφίμου λόγω του γρήγορου ποσοστού αλλοίωσής τους και της έλλειψης τεχνητών συντηρητικών.

      

Η τεχνολογία ψύξης άλλαξε δραματικά τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν οι κοινωνίες, διότι τα ψυγεία επέτρεψαν στους ανθρώπους να απομακρυνθούν από τον αγροτικό τρόπο ζωής σε πιο αστικό περιβάλλον. Ωστόσο, ακόμη και τα ψυγεία έχουν περιορισμούς. Η υγρασία μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση στα τρόφιμα, ιδιαίτερα στα φυσικά τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, ακόμη και όταν αποθηκεύονται σε ψυγείο. Για τη μέγιστη αξιοποίησή τους, τα ψυγεία πρέπει να είναι απομονωμένα από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, οι οποίες μπορούν να μεταβάλουν την εσωτερική θερμοκρασία ενός ψυγείου. Η μεταβαλλόμενη θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στη διάρκεια ζωής του φαγητού, περισσότερο ακόμα και από την ψυχρότητα του ίδιου του ψυγείου.

Οι μουσικοί της Ορχήστρας Λαχανικών του Λονδίνου (London Vegetable Orchestra) έμαθαν από πρώτο χέρι ότι δεν είναι όλα τα ψυγεία ίδια. Συγκεκριμένα, η ορχήστρα δημιουργεί ‘πράσινες συμφωνίες’ με βρώσιμα εργαλεία, χρησιμοποιώντας φρέσκα προϊόντα με μουσικό τρόπο. Ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και έχει κατά καιρούς προσφέρει διασκεδαστικές στιγμές στους λάτρεις της μουσικής στο Ηνωμένο Βασίλειο με τα όργανα τους να είναι κατασκευασμένα από κολοκύθες, πιπεριές, ρίζες κασάβας και καρότα. Ωστόσο, επειδή οι επιδόσεις των παραστάσεων τους εξαρτώνται από την ικανότητα να παράγουν ακριβείς ήχους με τα όργανα τους, οι μουσικοί καλούνται να δημιουργούν νέα όργανα καθημερινά με φρέσκα λαχανικά, καθώς τα παλαιότερα προϊόντα δεν μπορούν να εκτελέσουν τα μουσικά κομμάτια του ρεπερτορίου τους.

Με αυτή την αφορμή τα μέλη της Ορχήστρας Λαχανικών του Λονδίνου γνώρισαν τα ψυγεία LG με τεχνολογία Γραμμικού Συμπιεστή Inverter. Όταν οι μουσικοί αποθήκευσαν τα όργανα τους στο ψυγείο της LG με Γραμμικό Συμπιεστή, δεν υπήρχε σχεδόν καμία διαφορά στον ήχο ακόμη και μετά από μια εβδομάδα αποθήκευσης. Αυτό καθίσταται δυνατό επειδή ο μεγαλύτερος εχθρός της μακροπρόθεσμης αποθήκευσης τροφίμων δεν είναι η θερμότητα αλλά η διακύμανση θερμοκρασίας. Τέλος, τα ψυγεία της LG με Γραμμικό Συμπιεστή Inverter όχι μόνο διατηρούν τα φαγητά φρέσκα για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, αλλά έχουν λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και λιγότερο θόρυβο. Η εταιρεία το επιτυγχάνει αυτό μειώνοντας την τριβή μέσω δομικών αναβαθμίσεων και παράλληλα εστιάζοντας στη διατήρηση της φρεσκάδας.

Παρακολουθήστε την ολοκληρωμένη ιστορία της Ορχήστρας Λαχανικών του Λονδίνου στο παρακάτω link:
www.youtube.com/watch?v=OkS-tY3BWMA.