Η παροχή τεχνικής υποστήριξης και η εξεύρεση λύσεων έξυπνων και δύσκολων σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει μια βιομηχανία, αποτελεί μία σοβαρή διαδικασία. Διαδικασίες όπως η άμεση επισκευή ενός συμπιεστή ή ο γρήγορος εντοπισμός μιας απώλειας ψυκτικού μέσου, ειδικά όταν πρόκειται για εγκατάσταση αμμωνίας, αποτελούν ζωτικά σημεία της δουλειάς ενός ψυκτικού. Η γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων απαιτεί μία σειρά διαδικασιών οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν, καθώς επίσης να υπάρχει η υποστήριξη των τεχνικών που έχουν τα κατάλληλα εργαλεία.

Γράφει ο Δημήτριος Γκούσκος, Ψυκτικός – Διευθύνων σύμβουλος Cool Dynamic

Η ανάγκη του service των ψυκτικών εγκαταστάσεων, είτε αφορά εγκατάσταση που χρησιμοποιεί φρέον είτε εγκατάσταση αμμωνίας, καθιστά απαραίτητη την ύπαρξη και την ολοκληρωμένη υποστήριξη ενός αυτοκινήτου εξοπλισμένου κατάλληλα, που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταφέρει τους τεχνικούς επί τω έργω. Ο εξοπλισμός που θα περιέχεται στο αυτοκίνητο αυτό είναι το Α και το Ω και είναι αυτό το οποίο καθορίζει ένα σωστό service. Δεν μπορεί να περιορίζεται σε μία απλή εργαλειοθήκη, αλλά επιβάλλεται να περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό εργαλείων και αναλωσίμων, τα οποία θα έχει ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του o τεχνικός.

Το πρώτο βήμα που απαιτείται για τον κατάλληλο εξοπλισμό ενός αυτοκινήτου είναι η κατάλληλη διαμόρφωση του εσωτερικού του. Πρόκειται για ένα από τα βασικότερα σημεία, καθώς είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται η ασφάλεια του οχήματος, αλλά και των επιβατών. Τα εργαλεία που θα τοποθετηθούν στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου (βάρους από μερικά γραμμάρια έως αρκετά κιλά) πρέπει να είναι τοποθετημένα και ασφαλισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιτρέπεται η μετακίνηση ή η ανατροπή τους.

Δύο από τα βασικότερα εργαλεία τα οποία πρέπει να έχει ένας ψυκτικός μαζί του είναι η αεροστεγής στολή και η θερμοκάμερα. Ο πρώτος τρόπος εντοπισμού μιας βλάβης είναι η μέτρηση της θερμοκρασίας σε μία εγκατάσταση ή σε έναν συμπιεστή. Η χρήση θερμομέτρου, ακόμα και ενός ηλεκτρονικού θερμομέτρου υπερύθρων, αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία η οποία συχνά δεν δίνει μία ολοκληρωμένη εικόνα του προβλήματος. Αντίθετα, η χρήση της θερμοκάμερας επιτρέπει την οπτική επίβλεψη ενός μεγάλου μέρους της εγκατάστασης, ή ολόκληρου του συμπιεστή, παρακολουθώντας σε συνεχή εικόνα τη μεταβολή όλων των θερμοκρασιών. Αυτή η μέθοδος ονομάζεται θερμογραφία.

Μια θερμοκάμερα έχει τη δυνατότητα να καταγράψει τη θερμική ακτινοβολία που έχει κάθε αντικείμενο. Γενικά, ο όρος θερμογραφία αναφέρεται στην καταγραφή της επιφανειακής θερμοκρασίας κάποιου αντικειμένου, ανεξάρτητα από το που προέρχεται αυτή. Στην ουσία βασίζεται στην ακτινοβολία που εκπέμπει κάθε σώμα ανάλογα με τη θερμοκρασία του και πραγματοποιεί μια θερμική εικόνα του σώματος αυτού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όλα τα αντικείμενα έχουν μια θερμική ακτινοβολία, ακόμα και αυτά που όταν έρθουμε σε επαφή μαζί τους θεωρούμε ότι είναι πολύ κρύα, όπως ένα κομμάτι πάγου.

Η αεροστεγής στολή, κατάλληλη για εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν αμμωνία, είναι απαραίτητη σε περίπτωση που υπάρχει κάποια απώλεια στο κύκλωμα. Η αμμωνία αποτελεί είδος τοξικού δηλητηρίου, το οποίο, ανάλογα με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκτίθεται κάποιος, μπορεί να επιφέρει ακόμη και το θάνατο. Η ολιγόλεπτη εισπνοή αμμωνίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δύσπνοια, ενώ αν ο εκτιθέμενος έχει κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα μπορεί να επιφέρει και βρογχικό άσθμα. Βέβαια εξαρτάται από την ποσότητα εισπνοής της ουσίας και φυσικά οι πλέον επικίνδυνες περιπτώσεις είναι των ατόμων με αλλεργία στη συγκεκριμένη ουσία.

Η χρήση της στολής αμμωνίας πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από έμπειρα και εξειδικευμένα άτομα, τα οποία θα έχουν γνώση των κανόνων και των προστατευτικών μέτρων που πρέπει να λάβουν. Για τους ευρωπαίους χρήστες η αναπνευστική συσκευή πρέπει να είναι εγκεκριμένη σύμφωνα με το πρότυπο EN 137. Σύμφωνα με το πρότυπο αυτό υπάρχει απαίτηση η ρυθμιστική βαλβίδα να είναι έτσι σχεδιασμένη ή τοποθετημένη ώστε να μην μπορεί να κλείσει τυχαία. Συνιστάται μια αναπνευστική συσκευή με ρυθμιστική βαλβίδα που να είναι σχεδιασμένη με τρόπο τέτοιο ώστε η τυχαία περιστροφή της βαλβίδας μόνο να μην επαρκεί για τη διακοπή του αέρα. Ωστόσο, αν η αναπνευστική συσκευή που θα χρησιμοποιηθεί είναι εξοπλισμένη με βαλβίδα όπου επιτυγχάνεται η εκπλήρωση της απαίτησης μόνο με αρκετές πλήρεις περιστροφές της βαλβίδας για το κλείσιμό της, ο χρήστης πρέπει να εξασκηθεί να φτάνει τη βαλβίδα όταν φοράει τη στολή.

Επιπλέον, σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει διαρροή αμμωνίας δημιουργείται πάντα και πρόβλημα ορατότητας. Σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητη η συνδρομή ενός ατόμου, το οποίο είναι εξοικειωμένο με τον χώρο και το δίκτυο, ώστε να μπορέσει ο τεχνικός να εντοπίσει και να αποκαταστήσει γρηγορότερα την απώλεια. Στο εξωτερικό της προστατευτικής προσωπίδας στη μάσκα της αναπνευστικής συσκευής πρέπει να τοποθετείται αντιθαμβωτικό τζελ, ώστε να διευκολύνει την ορατότητα και να επιταχύνει τις διαδικασίες αποκατάστασης του προβλήματος.