Ο όρος Αντιμικροβιακός Χαλκός Cu+® αναφέρεται στο στερεό χαλκό και σε κράματα, με περιεκτικότητα τουλάχιστον 60% σε χαλκό. Η αποτελεσματικότητα της αντιμικροβιακής δράσης του χαλκού έχει επιβεβαιωθεί με μελέτες και έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA). Μάλιστα η αντιμικροβιακή δράση του χαλκού δεν εξασθενεί ούτε επηρεάζεται από τις τυπικές εφαρμογές καθαρισμού και απολύμανσης ή από τυχόν φθορές της επιφάνειας. Σύμφωνα με τις διεθνείς αυτές μελέτες, ο αντιμικροβιακός χαλκός είναι το μόνο υλικό επιφάνειας αφής, που μπορεί να σκοτώνει διαρκώς πάνω από το 99,9% των βακτηρίων, ιών, μυκητιάσεων και της μούχλας που προκαλούν επικίνδυνες λοιμώξεις, μέσα σε δύο ώρες από την έκθεσή τους.

Γράφει ο Σαλουφάκος Πέτρος, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Product Manager, ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε.

Αναμφισβήτητα λοιπόν:

 • οι επιφάνειες αφής με το σήμα Cu+® και
 • οι μονάδες ψύξης και κλιματισμού με χαλκoσωλήνες είναι πιο αποτελεσματικές στη διαρκή εξόντωση των μικροβίων που προκαλούν επικίνδυνες λοιμώξεις, σε σύγκριση με οποιαδήποτε επιφάνεια ή εγκ
 • ατάσταση που χρησιμοποιεί άλλα υλικά. Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες και τα φυσικά χαρακτηριστικά του χαλκού τον καθιστούν μοναδικό υλικό στα χέρια κάθε κατασκευαστή ή εγκαταστάτη, με πολλές εφαρμογές και χρήσεις σε διαφορετικά περιβάλλοντα, όπως νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, νηπιαγωγεία και σχολικές μονάδες, δημόσιους χώρους, τουριστικές εγκαταστάσεις και γυμναστήρια, μεταξύ άλλων.

Το νέο Πρότυπο στην ΥΓΕΙΑ

Ο Αντιμικροβιακός Χαλκός χαρακτηρίζεται από:

 • Αποτελεσματικότητα: έχει πολύ πιο δυνατή αντιμικροβιακή δράση σε σχέση με τις επιστρώσεις υλικών με βάση το ασήμι.
 • Μακροχρόνια δράση: αποδεδειγμένα σκοτώνει διαρκώς τα μικρόβια που προκαλούν μολύνσεις.
 • Αντοχή: η αντιμικροβιακή του δράση δεν εξασθενεί ακόμα και υπό σκληρές συνθήκες – μετά από επαναλαμβανόμενο στεγνό ή υγρό τρίψιμο, επαναμόλυνση, φυσική οξείδωση, μηχανική επεξεργασία.
 • Ασφάλεια: δεν είναι βλαβερός για τους ανθρώπους ή το περιβάλλον, δεν περιλαμβάνει χημικά συστατικά και είναι πλήρως ανακυκλώσιμος.
 • Μοναδικότητα: το μόνο αντιμικροβιακό υλικό στερεάς επιφάνειας που έχει καταχωρηθεί και προωθείται στην αγορά ως «προϊόν με θετικές ιδιότητες για τη δημόσια υγεία» – σε αντίθεση με παραδοσιακά προϊόντα, όπως τα αέρια, τα υγρά, τα σπρέυ και οι συμπυκνωμένες πούδρες .
 • Επιστημονικές αποδείξεις: οι ισχυρισμοί για την ευεργετική αντιμικροβιακή δράση του χαλκού υποστηρίζονται από εκτεταμένες εργαστηριακές και κλινικές έρευνες που πραγματοποιούνται παγκοσμίως .
 • Ανεξάρτητη πιστοποίηση: η αποτελεσματικότητα της αντιμικροβιακής δράσης του χαλκού στηρίζεται σε στατιστικά στοιχεία που έχουν επιβεβαιωθεί και εγκριθεί από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA).

Ποικίλες εφαρμογές στην Ελλάδα

Ο αντιμικροβιακός χαλκός έχει τη μοναδική ιδιότητα να σπάει την αλυσίδα της μετάδοσης λοιμώξεων και να δρα συμπληρωματικά στον τακτικό καθαρισμό, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της υγιεινής. Για αυτό και έχει καταχωρηθεί και προωθείται στην αγορά ως «προϊόν με θετικές ιδιότητες για τη δημόσια υγεία». Η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του χαλκού στον περιορισμό της μετάδοσης λοιμώξεων έχει αυξήσει το ενδιαφέρον κατασκευαστικών εταιριών, υδραυλικών, θερμουδραυλικών, ψυκτικών και άλλων εγκαταστατών για την εφαρμογή του.

Στην Ελλάδα, ο αντιμικροβιακός χαλκός έχει ήδη βρει εφαρμογή:

 • Σε συστήματα ψύξης και κλιματισμού, που θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα στη σκόνη και στα σωματίδια ρύπων που μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα και είναι επικίνδυνα για την υγεία. Η χρήση χάλκινων στοιχείων ή χαλκοσωλήνων εξουδετερώνει ταχύτατα και ολοκληρωτικά βακτήρια, ιούς και μύκητες και αποτρέπει την ανάπτυξη του μικροβίου της λεγιονέλας, που προκαλεί τη νόσο των λεγεωναρίων. Παράλληλα, βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του αέρα και εξουδετερώνει τους παθογόνους οργανισμούς. Η επίδραση του χαλκού στα βακτήρια που αναπτύσσονται σε τέτοιου είδους συστήματα είναι δραστική. Αξίζει να αναφερθεί ότι με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού έχει ολοκληρωθεί η πρώτη – σε παγκόσμια κλίμακα – παραγωγή και εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού από χαλκό σε ένα χώρο γραφείων 3.000 τ.μ. στο Μαρούσι, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
 • Σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε πέντε μεγάλα νοσοκομεία (Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν, Πειραϊκό Θεραπευτήριο, Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία) και πέντε δημοτικά σχολεία (Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσακείου) τοποθετώντας χειρολαβές, πόμολα, επιφάνειες ώθησης, επιφάνειες αφής, πόρτες και κουπαστές από αντιμικροβιακό χαλκό με εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως καταγράφονται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού.

Σύγχρονες λύσεις με Αντιμικροβιακό Χαλκό

Ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες αυτές ανάγκες κάθε κατασκευαστή, θερμουδραυλικού ή ψυκτικού με λύσεις που δίνουν έμφαση στην προώθηση της υγείας και ασφάλειας, η ΧΑΛΚΟΡ αναπτύσσει και διαθέτει μία ευρεία γκάμα προϊόντων με το σήμα Cu+® όπως:

 • Χαλκοσωλήνες
 • Ταινίες και Φύλλα Χαλκού,
 • Σωλήνες Ορείχαλκου,
 • Ράβδους Ορείχαλκου

Πρόκειται για προϊόντα που είναι αξιόπιστα, φιλικά προς το περιβάλλον και με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, εγκεκριμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Χαλκού.